به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ما تصور میکنیم همه چیز را دربارهی سیارهی خود میدانیم، اما بیشتر از این نمیشود در اشتباه بود.
دانشمندان تاکنون به چیزهای زیادی دربارهی جهان پی برده اند، اما معتقدند هنوز چیزهای بسیار بیشتری برای کشف دربارهی این سیاره وجود دارد.
با چند حقیقت جالب دربارهی کره زمین همراه باشید.
۱- اورست بلندترین کوه دنیا نیست
کوه مائوناکیا در هاوایی ارتفاعی به طول ۴،۲۰۵ متر بالای سطح دریا دارد. با این حال بخش اعظم این آتشفشان در زیر سطح دریا قرار دارد. پس اگر از پای کوه تا قلهی آن را حساب کنیم، مائوناکیا ۱۰،۲۰۳ متر ارتفاع دارد، بنابراین ۱،۳۵۵ متر بلندتر از کوه اورست است.
۲- جو کره زمین مرز دارد
«خط کارمان» خطی فرضی در آسمان در ارتفاع ۱۰۰ کیلومتری از سطح دریاها است. گرچه جو زمین در ارتفاع بسیار بیشتری به پایان میرسد، اما این خط توسط فدراسیون بین المللی هوانوردی به عنوان مرز میان جو زمین و فضای خارجی آن به رسمیت شناخته شده است.
بیشتر بخوانید
۳- خشکترین جای زمین در قطب جنوب است
خیلیها تصور میکنند خشکترین جای زمین در بیابان آتاکاما در شیلی است که هزاران سال است هیچ بارشی نداشته است. اما درههای خشک مک موردو در قطب جنوب نزدیک به ۲ میلیون سال است که رنگ باران را به خود ندیده اند. سرعت باد در این منطقه میتواند به ۳۲۰ کیلومتر بر ساعت برسد.
۴- تنها ۳ درصد از تمام آبهای روی کره زمین شیرین است
اقیانوسها و دریاها ۹۷ درصد از آب کره زمین را تشکیل میدهند، اما آب آنها شور است و آشامیدنی نیست. ۳ درصد باقیمانده آب شیرین است. ۷۰ درصد این آب شیرین هم در یخچالهای طبیعی و ۲۰ درصد آن در دریاچه بایکال در جنوب سیبری است.
۵- قدیمیترین معبد دنیا نزدیک به ۱۲ هزار سال قدمت دارد
تپه گوبکلی، قدیمیترین معبد شناخته شدهی دنیا در جنوب ترکیه واقع شده است. محققان بر اساس حکاکیهای روی ستونهای این معبد معتقدند نزدیک به ۱۱ هزار سال قبل شهاب سنگی به زمین برخورد کرد که باعث افت ناگهانی دمای سیارهی ما شد.
۶- کره ماه زمانی جزء زمین بود
دانشمندان سوئدی میگویند نزدیک به ۴/۳۶ میلیارد سال قبل سیاره زمین با سیاره فرضی تیا برخورد کرد و این برخورد به تشکیل تنها ماهواره طبیعی دائمی کره زمین انجامید.
۷- تا ۲۵۰ میلیون سال دیگر قارهها دوباره به هم متصل میشوند
آنطور که میدانیم ۳۳۵ تا ۱۷۵ میلیون سال قبل اَبَرقارهای به نام پانگهآ بر روی زمین وجود داشته که بعدها به دو قارهی مجزا تقسیم میشود و اینگونه قارههای لاراسیا و گونداوا شکل میگیرند. از تقسیم این دو قاره هم بعدها ۷ قارهی فعلی به وجود میآیند.
اما دانشمندان معتقدند قارههای زمین ظرف ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون سال آینده دوباره به هم وصل میشوند و اَبَر قارهی واحدی به نام پانگهآ اولتیما تشکیل میدهند.
۸- یک موجود تک سلولی عامل اولین انقراض جمعی دنیا بود
دانشمندان مؤسسه فناوری ماساچوست ِ آمریکا نظریهای مطرح کرده اند که انقراض جمعی را توضیح میدهد که در آن نزدیک به ۹۰ درصد موجودات زندهی کره زمین از میان رفتند.
۲۵۲ میلیون سال قبل یکباره باکتری به نام متانوسارسینا در اقیانوسها رشد میکند که باعث تنها انقراض جمعی حشرات میشود که تاکنون برای علم شناخته شده است. این اتفاق به آرکوسورها (سردهای از تیرهی نخست سوسماران) فرصتی استثنایی برای تکامل میدهد.
۹- بخش اعظم سیاره ما همیشه در تاریکی است
آنطور که میدانیم اقیانوسها ۷۱ درصد از سطح کره زمین را اشغال کرده اند. عمق آبی که در معرض نور خورشید قرار دارد بیشتر از ۲۰۰ متر نیست، بنابراین بقیهی این آبها همیشه در تاریکی قرار دارد. در نتیجه میتوان گفت که بخش عمدهی سیارهی ما در هر زمانی از روز در تاریکی است.
منبع:روزیاتو
انتهای پیام/