مسئولان آموزش عالی از مدت‌ها پیش در تلاش هستند تا با کپی کاری پایان نامه‌های دانشجویی مبارزه کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، تقلب و کپی کاری در پایان نامه نویسی عمری به درازای دو دهه دارد و این روز‌ها به غده‌ای سرطانی تبدیل شده است. غده‌ای سرطانی که محمل و مرکز ثقلش میدان انقلاب و گردانندگان آن نخبگانی هستند که همگی فارغ التحصیلان دانشگاه‌های برتر کشور به شمار می‌روند. این امر به حدی در جامعه دانشگاهی شیوع پیدا کرده که وزارت علوم در پاسخ به خواست جامعه‌ علمی کشور برای پیشگیری از بدرفتاری‌های علمی، به ویژه دستبرد علمی در تدوین پایان نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی سامانه‌ همانندجو را برای جلوگیری از این اقدامات طراحی و راه اندازی کرد.  

سامانه همانند جو چیست؟

سامانه «همانندجو» با پشتوانه متن کامل و در حال افزایش صد‌ها هزار عنوان از تازه‌ترین پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها و دیگر مدارک علمی راه‌اندازی شده است. همانندجویی در نوشتار پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها و دیگر مدارک علمی، گامی در کمک به نگه‌داشت حقوق پدیدآوران و گسترش علم و فناوری و زمینه‌سازی برای دسترسی آزاد همگان به اطلاعات است. «همانندجو» با جست‌وجوی خودکار در متن کامل پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها و دیگر مدارک علمی در ایرانداک و همچنین در وب، نوشته‌های همانند را بازیابی و اندازه‌ همانندی و منبع اطلاعات همانند را نمایش می‌دهد. مجلس شورای اسلامی در تبصره ۹ قانون «پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی» مصوب ۳۱ مرداد ۱۳۹۶، کاربرد این سامانه را برای پیشنهاده‌ها (پروپوزال‌ها)، پایان‌نامه‌ها، و رساله‌ها در حوزه‌های علمیه و همچنین دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و مؤسسه‌های آموزش عالی، پژوهشی و فناوری دولتی و غیردولتی کشور الزام کرده است.


بیشتر بخوانید


پیش‌تر نیز  در سال ۹۵، کاربرد همانندجو پیش از تصویب پیشنهاد و همچنین دفاع از پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، یا مؤسسه‌های آموزش عالی، پژوهشی و یا فناوری دولتی و غیردولتی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری الزامی شده بود. برای کاربست این سامانه، پژوهشگران، مؤسسه‌ها، نشریه‌ها و همایش‌ها می‌توانند به عضویت این سامانه در آیند و از آن پس با ورود به سامانه، نوشته‌های خود را بارگذاری و نتیجه همانندجویی را در کوتاه‌ترین زمان دریافت کنند.

همانندجو سامانه‌ای مجهز به تکنولوژی کشف شباهت، بین متنی که به آن داده می‌شود و منابع موجود در ایرانداک است.  

کدام دانشگاه‌ها زیر بار ایرانداک رفتند

بر اساس آمار وزارت علوم هم اکنون بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ موسسه آموزش عالی در کشور فعالیت دارند که بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی ایرانداک  در سال تحصیلی ۱۳۹۸- ۱۳۹۹، بیش از ۳۱ هزار استاد و حدود ۱۱۲ هزار دانشجوی عضوِ سامانه همانندجو از ۵۹۰ مؤسسه، نزدیک به ۱۶۰ هزار درخواست همانندجویی داشته‌اند.


بیشتر بخوانید


با وجود اینکه بعد از ثبت این قانون همه دانشگاه‌ها موظف به اجرای آن شدند و از آن زمان به بعد، ثبت نکردن پایان‌نامه‌ها یا عدم انجام همانندجویی در پایان‌نامه‌های ایرانداک، نوعی تخلف از قانون محسوب می‌شود هنوز خیلی‌ها زیر بار این مسئولیت کمر خم نکرده اند.

 تنها ۳ تا ۴ درصد پایان‌نامه‌های مجموعه وزارت بهداشت ثبت شده است

به اذعان مسئولان ایرانداک روند اجرای قانون ثبت در ایرانداک بسیار خوب بوده و تنها مشکل در این حوزه، مجموعه‌هایی است که به صورت مستقیم زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت نمی‌کنند. از جمله اینکه دانشگاه آزاد اسلامی گاهی اوقات خودش را به کندی با قوانین وزارت علوم تطبیق می‌دهد و از این رو است که مسیر ثبت پایان‌نامه‌ها و رساله‌های این دانشگاه به کندی پیش می‌رود.

سهم دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه از ثبت پایان‌نامه و رساله؛ ۱۰ درصد پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشگاه آزاد اسلامی، ۶۰ درصد پایان‌نامه و رساله‌های دانشگاه‌های دولتی و نزدیک به صفر درصد پایان‌نامه و رساله‌های حوزه‌های علمیه در ایرانداک است. تاکنون تنها ۳ تا ۴ درصد پایان‌نامه‌های مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ایرانداک ثبت شده  در حالی که  قانون "پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی وزارت بهداشتی‌ها را هم از سال ۹۶ ملزم به ثبت پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها در ایرانداک کرده است.

همه  پایان نامه‌ها باید در ایرانداک ثبت شوند

مظفر شریفی، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم در نشست معاونان پژوهش و فناوری دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی درباره میزان ثبت پایان نامه‌ها در ایرانداک گفت: برخی دانشگاه‌ها در ثبت پایان نامه هنوز با ایرانداک همکاری نمی‌کنند. با توجه به قانون مبارزه با تخلف علمی همه دانشگاه‌ها باید پایان نامه‌های خود را در ایرانداک ثبت کنند.


بیشتر بخوانید


او ادامه داد: با توجه به آمار و وضعیت علمی کشور در زمینه تولید علم کیفی باید خیلی مراقب باشیم که آفت‌های حوزه علم کنترل شود؛ بنابراین کارگروه‌های اخلاق در وزارت علوم تشکیل می‌شود و قوانین لازم تدوین و ابلاغ شده است.

قبل از دفاع باید همانندجویی انجام شود

غلامحسین رحیمی شعرباف معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره میزان همکاری دانشگاه‌ها با سامانه ایرانداک، گفت: الزام آور بودن همانند جویی هنوز جزو فرآیند‌های دفاع قرار نگرفته و نسبتا جدید و کاری اساسی است که باید به تدریج انجام و فرهنگ سازی شود. علاوه بر این نباید سیستم ما لطمه ببیند و یا دچار کندی شود.

رحیمی ادامه داد: وارد شدن تمام پایان نامه و رساله‌ها در سامانه همانندجو الزامی است. اینکه این اطلاعات در اختیار عموم قرار گیرد یا خیر یک مسئله دیگر است. هنوز همانندجویی قبل از دفاع انجام نمی‌شود، اما باز هم ابلاغ کرده ایم که قبل از دفاع باید همانندجویی انجام شود. این مسئله قانون است و باید انجام شود.

چوبی که جلوی حرکت چرخ کپی کاری پایان نامه‌ها را نگرفت

این اقدامات در حالی از حدود چهار سال قبل شروع شده که هر روز بر رونق کپی و کپی کاری پایان نامه‌ها و رساله‌ها دانشجویی افزوده می‌شود و این چرخ با سرعت بیشتری در حال حرکت است. چرخی که گویا مسئولان وزارت علوم هم نتوانسته اند جلوی آن را بگیرند و اقدامات آن‌ها کارساز نبوده است. البته که با مرور سخنان مسئولان مشخص می‌شود که هنوز بعد از گذشت چهار سال همانندجویی جزو فرآیندهای دفاع قرار نگرفته است و موسسات غیر دولتی هم به حال خود رها شده اند تا در جزایر خود اقداماتشان را انجام دهند و به کسی پاسخگو نباشند، می‌توان به این حقیقت رهنمون شد که جای خالی عزمی جدی در میان پازل پیچیده پایان نامه نویسی به چشم می خورد. 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ممد
۰۱:۵۷ ۰۲ فروردين ۱۴۰۰
از yjc خواهش میکنم این مطلب رو منتشر کنه تا کار جوان هامون راحت بشه
ببینید من خودم هنوز دانشگاه نرفته ام ولی پایان نامه خواهرم که باید ایرانداک چک میکرد رو این کار رو انجام دادم :
یک پایان نامه کپی از دوستانش گرفت و داد به من از طریق برنامه Word میتونید یه کلمه رو انتخاب کنید مثلا (نفت) و اون رو به *نقت* تغییر بدید ( کل کلمه نفت رو داخل اون 30-40 صفحه عوض میکنه و تبدیل به نقت میکنه )
چندین کلمه این کار رو انجام بدید و پایان نامتون اون درصد رو خیلی خیلی میبره پایین.
دفعه اول من این کار انجام دادم شباهتش 2.3 درصد بود :) دیدم ضایع بازی هست مجبور شدیم یخورده کمترش کنیم :)
موفق باشید
United States of America
ناشناس
۱۵:۴۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
در سال 84 در دانشگاهی امتحان میدادم کنار دست ما یک ردیف 40 نفره مسئول وجود داشت تمام دانشجویان موظف بودند جزوه و .... را با خود نبرند ولی این ردیف اپن بوک راحت مینوشتند و من جلسه امتحان را بر هم زدم و از ان درس مرا انداختند و از سری بعد انها را در یک کلاس جدا گانه اپن بوک امتحان می دادند.
United States of America
ناشناس
۱۵:۴۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
کشور پول محور همه چیزش پول است بیش از 20 سال است پایان نامه و ... یک امر کشکی شده برای واریز کردن پول به جیب حقه بازان البته در دانشگاههایی چون ازاد هم این کسب درامد جزوه و سوالات و ... هم برای استاد و ... دکان خوبی شده و محصولش میشود یک مشت متخصص نمای بی هنر که مبنای همه چیز کشوره به شتر گفتن گردنت کجه گفت بی شعور یه جای صاف میبینی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
آیا فقط تقلب در امتحان یا شرکت به جای دانشجوی دیگری در امتحان مجازی، یک تخلف آموزشی است ؟ آیا در قوانین دیده نشده که بعد از امتحانات یا حتی بعد از صدور مدرک، اگر تخلف دانشجو یا دانش آموخته محرز شود، دانشگاه‌ می‌تواند مدرک را مخدوش یا باطل کند؟ پس چرا تاکنون دانشگاه آزاد یک مدرک متقلبان پایان نامه رو باطل نکرده است ؟ تنها در افشاگری جدید در دانشکده مدیریت تهران مرکز ، رییس اخراجی این دانشکده بیش از چهارصد پایان نامه تکراری به دانشجویان متقلب فروخته است چرا مدارک این متقلبان باطل نشده است ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۳ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
تعداد پایان نامه های کپی شده در دانشکده حقوق تهران مرکز هم بیداد میکنه . ولیکن هیچکس رسیدگی نمیکنه . رییس دانشکده تهدید هم میکنه . حراست فقط بایگانی میکنه . شکایات هم ردموضوع میکنه پژوهش هم میگه همه جا همینطوریه !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°؛°
من در حال تفکر برای چگونگی فرار از نوشتن مقاله !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۵ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°♡°
من روزی که برگه فارغ التحصیلی رو بهم بدن !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°◇°
من پس از شنیدن کلمه ی مقاله !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°^°
من وقتی سرم رو با افتخار بالا می گیرم که مقالم چاپ شده !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°■°
چقدر شبیه کوالا شده !!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°-°
من همین الان یهویی !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°_°
من وقتی استاد میگه یه مقاله جدید بنویس !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°¡°
من وقتی میشنوم مقاله ام چاپ شده !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°¿°
من موقع مقاله خوندن !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
°~°
من موقع مقاله نوشتن !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
اون وقت زحمت کساینکه برای پایانامه شون خون دل خورده اند به راحتی هدر می رود. این حق الناس نیست؟؟؟ این به معنی تخریب علم نیست؟؟؟؟ دانشگاه باید تولید علم کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۲ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
اصلا مدرک و علم تو ایران به چه درد میخوره خوب که تلاش کردی و درس خوندی باید بری کارگری که دو کلاس هم سواد نمی خواد .چرا برای مدرکی که بدرد نمی خوره باید خودتو برا پایان نامش اذیت کنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۲ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
خب اگه اینجوریه یه همچین آدمی اصلا چرا درس میخونه؟!
مدرکی که به دردش نمیخوره علاقمنده به علم هم نیست که اگر بود همچین کاری نمیکرد!!! پ این درس خوندن بی فایده به قول شما برای چیه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
کسی که برای کاری که نداره میره درس می خونه مخش معیوبه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۷ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
متاسفانه برای خیلی از مردم ما که راحت طلب هستیم گارهای کاذب مانند دلالی و این پایان نامه نویسی و...شغل محسوب شده و نه تنها باعث ویرانی اقتصاد بلکه باعث تخریب جامعه میشود،بر دودلت و والدین است فرزندان خود را بسمت وسوق یادگیری هنری یا حرفه ای ترغیب نمایند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۴ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
متاسفانه اراده ای برای فساد زدایی در کشور از جمله در زمینه پایاننامه فروشی و پذیرش مقاله تقلبی وجود ندارد.
مقاله ای نوشتم و برای گرفتن پذیرش مقاله از یکی از ژرنالهای خارجی در دام یکی از موسسات کلاهبردار در تهران افتادم که با ترفندهای خودشان از من پول را گرفتند و بعد از مدتها یه پذیرش تقلبی به من دادند. پیگیری و درخواستم برای برگرداندن پولم آنها را ناراحت کرد و با مشت و لگد به جانم افتادند. دست به دامن دادگاه شدم ولی پس دوندگی و هزینه زیاد و علیرغم داشتن مستندات، دادگاه بدون کوچکترین جریمه ای، حکم رفع تعقیب کلاهبرداران داد!!!!! و انها با انگیزه بیشتر و با تجربه بدست آمده در حال ادامه کار پر سود و کثیف خود هستند!!!!
Iran (Islamic Republic of)
وطنم
۱۰:۳۱ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
واقعا جدی میگی؟!! چطور برای پذیرش توی دام یکی از موسسات کلاهبردار در تهران افتادی؟ پذیرش مقاله اینترنتیه و به موسسه چه ربطی داره؟ مگر اینکه روش ثبت مقاله رو بلد نبودی و دادی به اونها؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
اولا مشخصه شما خودتون مقاله ننوشتید، دادید اونا براتون بنویسند.دوما تا کسانی مثل شما نباشند که انقدر تنبل هستند که خودشون یه مقاله بنویسند، همچین افرادی هم وجود نخواهند داشت. شما خودتون شریک جرم هستید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
از پاسخ ها میشه فهمید، در کشور از فساد و کلاهبرداری قبح زدایی شده و بجای نکوهش فساد و کلاهبرداری، مردم قربانی و کسی که در دام افتاده را مورد نکوهش و انتقاد قرار می دهند!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۸ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
دادگاه بدون مدرک که نمی تونه کسی را محکوم کنه. از شما که تحصیل کرده ای انتظار میره هوشمندانه تر برخورد کنی.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۶ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
به جای حرف مرد عمل باشید و این مجرمان علمی را دستگیر کنید, از نظر قانون مجرم مجرم است. این موسسات قلابی میلیون ها پول به جیب زده اند و نامشروع کار می کنند
Iran (Islamic Republic of)
وطنم
۱۰:۲۹ ۰۱ فروردين ۱۴۰۰
من شیوه کارکرد اون موسسات رو نمیدونم ولی خودشون میگند که مقاله معتبر آماده چاپ دارند از درجه 1 تا 3. اگه کلاهبردایه چطوری ژورنالها اونها رو چاپ میکنند؟ (شاید هم الکی میگند ولی اگه کلاهبرداری باشه تا حالا کسی شکایت کرده از اونا؟)
آخرین اخبار