به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، گیتا موللی عضو هیات علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اعلام کرد: براساس شعار امسال سازمان جهانی بهداشت به مناسبت "روز جهانی شنوایی"، باید " مراقبت شنوایی برای همه، غربالگری، توانبخشی و ارتباط موثر" را مدنظر قرار داد، چرا که از هر هزار تولد در جهان، یک الی سه کودک حتما دچار کم شنوایی عمیق دو طرفه مادرزادی است.
او افزود: در حال حاضر ۵/۵ درصد از مردم سراسر جهان، به کم شنوایی که شرایط ناتوان کننده را برایشان ایجاد کرده، دچار هستند و در ایران نیز پنج میلیون فرد کم شنوا داریم که نیازمند رسیدگی و خدمات مربوط به این حوزه هستند.
مسئول کمیته مطالعات کم شنوایی و ناشنوایی با اشاره به اینکه کم شنوایی و تعداد افراد مبتلا به آن در جهان به شدت درحال افزایش است، تصریح کرد که اکثر افراد کم شنوا در جهان، دسترسی به خدمات مناسب درمانی و توانبخشی ندارند، درصورتی که اگر به کم شنوایی رسیدگی نشود، پیامدهای گستردهای در زندگی این افراد ایجاد میشود و هزینه زیادی را به دولتها و خانوادهها تحمیل میکند.
او افزود: تخمین زده شده است که سالانه هزینهای حدود ۹۸۰ میلیارد دلار از بابت کم شنوایی به جهان تحمیل میشود و اگر نسبت به آن، کم توجهی شود، سبب تاخیر در رشد و تکامل زبان و گفتار، افت تحصیلی کودکان، انزوای اجتماعی و بروز خطرات بیشتر همچون آسیب دیدگی و حتی نقصان شناختی در افراد خواهد شد.
موللی اظهار کرد: سازمان جهانی بهداشت امسال برای اولین بار، گزارشی در خصوص کم شنوایی در جهان به مناسبت روز جهانی شنوایی منتشر کرده و بخشهای اصلی آن را بصورت وبینارها و گزارشهای مفصلی ارائه میدهد.
او افزود: براساس تاکید سازمان جهانی بهداشت، لازم است که همه افراد در سنین مختلف، دسترسی همگانی به امکانات با کیفیت مراقبتی گوش و شنوایی داشته باشند که از طریق غربالگری شنوایی و انجام اقدامات مداخلهای بموقع، صحیح و کامل از بدو تولد، امکانپذیر است. ضمن آنکه پیشگیری از بیماریهای گوش و درمان آنها مانند عفونتهای گوش میانی که خیلی شایع میباشد، لازم و ضروری است.
این محقق حوزه شنوایی، دسترسی به فناوریهای مربوطه (مانند سمعک و کاشت حلزون شنوایی)، خدمات توانبخشی شنوایی، خدمات برای برقراری ارتباطات بهتر این افراد با دیگران (مانند خدمات توانبخشی و زبان اشاره)، کاهش سرو صدای محیط و تعامل بیشتر با افراد جامعه برای بدست آوردن آگاهی بیشتر در این خصوص و برقراری ارتباطات مناسب با افراد کم شنوا را در روند مراقبت از شنوایی بسیار موثر دانست.
موللی تاکید کرد: با توجه به تبعات کم شنوایی در جامعه، هر اقدامی برای پیشگیری و درمان کم شنوایی، یک سرمایه گذاری پرمنفعت برای همه دولتها و ملتها محسوب میشود، در صورتی که در کشورهای در حال توسعه، به ویژه در کشورهایی که از نظر اقتصادی ضعیفتر هستند، مشکل دسترسی افراد کم شنوا به امکانات و خدمات مناسب مراقبتی و درمانی بیشتر است، به طوری که برآورد شده، حدودا در ۹۱ درصد کشورهای با درآمد پائین و در ۷۵ درصد کشورهای با درآمد بالا، مداخلات لازم برای افراد کم شنوا وجود ندارد، درصورتی که رمز موفقیت این افراد و حفظ نیروی کار و مولد برای دولت ها، «مداخلات لازم و بهموقع» در این زمینه است.
او افزود: لازم است که برای توانمندسازی افراد کم شنوا در جامعه، نسبت به تشخیص بموقع کم شنوایی (از بدو تولد)، ارائه امکانات آموزشی، درمانی و توانبخشی بهموقع و ایجاد شرایط تسهیل کننده برای دسترسی این افراد به امکانات، توجه جدی صورت بگیرد.
۶۰ درصد کم شنواییها قابل پیشگیری هستند
این عضو هیات علمی دانشگاه، با اشاره به اینکه ۶۰ درصد کم شنواییها قابل پیشگیری است، گفت: در حالی که کم شنوایی سالانه میلیونها دلار هزینه به دولتها و ملتها تحمیل میکند، میتوان از انجام بسیاری از رفتارها که منجر به کم شنوایی میشود، خودداری کرد.
موللی افزود: یکی از رفتارهای قابل پیشگیری که علت افزایش تعداد کم شنوایان در جهان نیز محسوب میشود، گوش کردن به موسیقی با صدای بلند و با هدفون و هندزفری است که در میان جوانان بسیار شایع بوده و بدون توجه به آسیبهای آن، به این کار اقدام میکنند.
او از دیگرعلل افزایش کم شنوایی در جهان که قابل پیشگیری میباشد، به پیشگیری و درمان بیماریهای گوش اشاره کرد و گفت: عفونتهای گوش میانی که در کودکان خیلی شایع است و با درد گوش در زمستان همراه میباشد، نیاز به رسیدگی و درمان دارد تا به کم شنوایی منجر نشود.
مسئول کمیته مطالعات کم شنوایی و ناشنوایی همچنین، شناسایی بیماریهای دیگر و داروهایی که سبب کم شنوایی میشوند، و با توجه به افزایش جمعیت جهانی، ارتقای سطح بهداشت عمومی و سلامت جامعه در طول زندگی افراد را در کنترل و پیشگیری از کم شنوایی حائز اهمیت دانست.
مسئول کمیته مطالعات کم شنوایی و ناشنوایی مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال دانشگاه علوم توانبخشی، نهایتا رسیدگی به وضعیت جسمی نوزادان و کودکان را کلید حل مشکل کم شنوایی در جهان اعلام کرد و گفت: شناسایی کودکان کم شنوا از بدو تولد (مانند غربالگری نوزادان) و در ادامه، مداخلات سیستماتیک (ارائه خدمات آموزشی، درمانی و توانبخشی) میتواند به پیشگیری از کم شنوایی و کاهش تعداد افراد کم شنوا در جامعه کمک کند.
موللی توصیه کرد که غربالگری در مهدهای کودک، در بدو ورود به مدرسه و در مدرسه انجام شود و پس از آن، در دوران نوجوانی، جوانی و سالمندی تکرار شود، تا در سنین مختلف و در هر محل و مکان، در مراکز درمانی، مدارس و بسیاری از اماکن عمومی، غربالگریها به صورت دورهای انجام شود.
او افزود: غربالگری نوزادان در کشور ما، تا حد زیادی انجام میشود و وضعیت به نسبت خوبی در این زمینه داریم، اما چالش بزرگ در این خصوص، ارائه خدمات بعد از غربالگری است، چرا که مداخله لازم، یا در دسترس نیست یا بسیار هزینه بر است و از سویی، متخصصان مربوطه در همه شهرستانها و مراکز استانها فعالیت نمیکنند، و به دلیل عدم حمایت کافی از این افراد، متخصصان این حوزه تمایلی به فعالیت درهمه مناطق ندارند و این چالشی است که باید به آن توجه شود.
این محقق حوزه شنوایی اظهار داشت: برآورد شده که بین شروع کم شنوایی و انجام مداخلات و درمان درست آن، به طور متوسط هفت سال فاصله وجود دارد که علت آن میتواند ناآگاهی افراد باشد که به تصور اینکه کم شنوایی مورد پذیرش جامعه نیست، در دریافت خدمات کوتاهی کرده، و در نتیجه، وضعیت را بدتر میکنند که باید نسبت به آگاه سازی این افراد و اطلاع رسانی لازم در جامعه اقدام شود.
او موللی افزود: لازم است که آگاهی و سواد سلامت در همه کشورها، از جمله کشورما بالا برود و مسئولان نیز با حمایت جدی از این حوزه، در نظر داشته باشند که براساس شعار روز جهانی شنوایی، «هم اکنون زمان اجرای برنامهها و اقدامات لازم و مراقبتهای مردم محور برای شنوایی است».
انتهای پیام/