یک متخصص روانشناسی گفت: افرادی که خواب ناکافی دارند به مرور با خطر ابتلا با آلزایمر مواجه می‌شوند.

حمید خاکباز، دکترای تخصص روانشناسی و مشاوره در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عصبی است که باعث از دست دادن سلول‌های عصبی یا اختلال عملکرد شناختی و زوال عقل می‌شود. در واقع سن افراد بزرگترین عامل برای خطر بیماری آلزایمر محسوب می‌شود که هر ۵ سال بعد از سن ۶۵ سالگی خطر این بیماری را دو برابر می‌کند.

خاکباز افزود: پژوهش‌ها نشان می‌دهند که شیوع آلزایمر از ۴۷ میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ ممکن است به ۱۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در سال ۲۰۵۰ برسد.

دکترای تخصص روانشناسی بیان کرد: اختلالات و کمبود خواب با خطر ابتلا با آلزایمر همراه است. پژوهش‌ها حاکی از آن است کسانی که خواب ناکافی، منقطع و تیکه‌ای دارند، در عملکرد شناختی با مشکل روبرو می‌شوند. همچنین با افزایش سن میزان اختلالات خواب مثل بی خوابی بیشتر می‌شود. در واقع همه افراد اطلاع دارند که یک شب خواب نامناسب می‌تواند توانایی تفکر در روز بعد را مختل کند؛ بنابراین خواب شبانه کمتر از ۶ ساعت ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش دهد.

او افزود: در واقع خواب بین دو مرحله متناوب قرار می‌گیرد که می‌توان به حرکات سریع و غیر سریع چشم اشاره کرد. حرکات سریع چشم بیشتر به شکل گیری رویا‌های افراد کمک می‌کند. همچنین حرکات غیر سریع چشم با شکل گیری خاطرات بلند مدت افراد صورت می‌گیرد. این دوموضوع حرکات چشم را به این دلیل بیان کردیم که با افزایش سن، میزان خواب عمیق یا همان حرکات غیر سریع با کاهش روبرو می شود. در واقع با کاهش خواب عمیق، افراد با کوچک‌ترین حرکت از خواب بیدار می‌شوند؛ چرا که خواب عمیق کاهش پیدا کرده است و در نهایت معماری خواب را با اختلال روبرو می‌کند.

خاکباز گفت: بتاآمیلوئید یک ماده زائد متابولیکی است و در مایع سلول‌های عصبی و مغزی یافت می‌شود. تجمع این ماده، اختلال در عملکرد مغز و آلزایمر را ایجاد می‌کند. در واقع کمبود خواب باعث افزایش سطح بتاآمیلوئید در مغز می‌شود. اما در صورتی که خواب کافی و استاندارد صورت بگیرد، کاهش تولید بتاآمیلوئید را مشاهده می‌کنیم.

دکترای تخصص روانشناسی مطرح کرد: پژوهش‌ها نشان می‌دهند کم خوابی حتی باعث افزایش خلق و خوی بد می‌شود و اختلالات خلقی را ایجاد می‌کند. برای مثال افرادی که کمتر می‌خوابند؛ عصبانیت، بیقراری، کاهش قدرت تمرکز و تصمیم گیری و زودرنج بودن را بیشتر تجربه می‌کنند.

خاکباز گفت: توصیه می‌شود برای بهبود کیفیت خواب و جلوگیری از زوال عقل نکاتی مانند ۷ ساعت خواب شبانه و پرهیز از مصرف کافئین قبل خواب را رعایت کنند. باید به این نکته توجه داشت که برخی افراد گرایش پیدا می‌کنند به مصرف دارو‌های خواب آور، اما این دارو‌ها عوارض خاص خود را دارند که مصرف خودسرانه تحت هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. افرادی که به طور جدی در میزان خواب مشکل دارند باید به روانشناس یا مشاور متخصص مراجعه کنند.

خاکباز در پایان تصریح کرد: این روز‌ها با توجه به اپیدمی ویروس کرونا، قرنطینه خانگی و همچنین ایام عید بسیاری از افراد با کمبود خواب یا تغییرساعت‌های آن مواجه می‌شوند. توصیه می‌کنیم این افراد نسبت به مشکلات کم خوابی و تغییر ساعت آن آگاه شوند و نسبت به مدیریت زمان خواب اقدام کنند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار