پس از اطلاع از اعتیاد یکی از اعضای خانواده و یا عزیزی، برخورد خشن و تند زمینه گرایش بیشتر مصرف را در فرد به همراه دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،قاسم گرجی کارشناس آموزش همگانی فرماندهی انتظامی مازندران می گوید:  اعضای خانواده‌ها به محض اینکه فهمیدند یکی از اعضای خانواده شان، عزیز و یا نزدیک‌ترین فرد به خودشان به مواد مخدر معتاد شده واکنش‌های متفاوتی را از خود نشان می‌دهند.

بسیاری این اتفاق را رد کرده و با انکار قضیه سعی می‌کنند تعادل روانی خود و اعضای خانواده خود را حفظ کنند، این افراد جرات درمیان گذاشتن این اتفاق را با فرد مصرف کننده (فرزند، همسر و یا برادر و ...) به خود نمی‌دهند، آنان با این رفتار خود در واقع به فرد مصرف کننده اجازه می‌دهند به رفتار نادرست خود دامن زده و به مصرف خود ادامه دهد.

اینگونه بسیاری از اعضای خانواده‌ها در جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم هر روز بیشتر و بیشتر در باتلاق اعتیاد گرفتار می‌شوند.

بسیاری دیگر نیز با شنیدن گرایش به اعتیاد به مواد مخدر عزیزی از خانواده خود، هیجانی شده و با وجود تفکر ایده آلیستی، خود را در قبال سلامت فرد مصرف کننده، خانواده و همچنین اعضای خانواده خود مسئول می‌دانند.

چنین افرادی بدون فوت وقت خواهان ترک مواد مخدر از سوی شخص مصرف کننده می‌باشند، آنان شاید با فرد تازه معتاد شده با تندی برخورد کرده و در پی هیجانی شدنشان جو منزل را متشنج کنند.

این افراد معمولا هیجان خود را به فرد مصرف کننده انتقال داده و باعث عصبی شدن و حتی پرخاشگری وی می‌شوند. گاهی اعضای موثر خانواده باعث ایجاد تنش در خانواده و یا ایجاد تعارض در فرد مصرف کننده می‌شوند، همه این حالات هیجانی نه تنها هیچ کمکی به فرد مصرف کننده نمی‌کند، بلکه با ایجاد تنش و احساس گناه و عذاب وجدان در واقع در نهایت باعث گرایش بیشتر فرد به مصرف مواد به مخدر می‌شوند.

بسیاری نیز بجای اینکه در پی حل مسئله برآیند مستقیما به خشونت روی آورده و با تهدید، تحریک و حتی کتک کاری فرد مصرف کننده از وی می‌خواهند که دست از مصرف مواد مخدر از هر نوع که باشد بردارد، در صورتی که این رفتار یکی از بزرگترین اشتباهات اطرافیان می‌تواند باشد در این صورت هرچند اطرافیان بر این باورند بخاطر علاقه شدید به عزیز خود به وی کمک می‌کنند، اما عملا باعث گرایش بیشتر فرد به مصرف مواد مخدر می‌شوند.

خشونت علیه فرد مصرف کننده بر اعتماد به نفس وی تاثیر منفی داشته، عزت نفس او را زیر سوال برده و به فرد می‌قبولاند که فرد بی ارزش و بدرد نخوری می‌باشد. در این صورت احتمال گرایش فرد به مصرف مواد مخدر بیشتر خواهد شد.

طرد فرد نیز می‌تواند بر گرایش وی به مصرف مواد کمک کند، بسیاری نیز به محض اطلاع از مصرف یکی از اعضای خانواده، با وی قهر کرده و یا وی را طرد می‌کنند، سپری کردن مراحلی از تنهایی در زندگی و همچنین احساس گناه ناشی از طرد شدگی نیر بر گرایش به مصرف مواد مخدر در فرد می‌افزاید.

با فرد معتاد چگونه باید رفتار کرد؟

خانواده‌ها در صورت اطلاع از اعتیاد هریک از عزیزان و یا اعضای خود به مواد مخدر، حفظ خونسردی و دوری از هرگونه تنش و استرس را باید مد نظر قرار دهند، این تفکر را باید در ذهن داشت که استرس و اضطراب به نفع فرد مصرف کننده و دیگر اعضای خانواده نبوده و سبب گرایش بیشتر فرد به مصرف مواد مخدر می‌گردد.

پذیرش فرد مصرف کننده به عنوان یکی از اعضای خانواده و به عنوان فرد تاثیر گذار و حتی محبوب خانواده می‌تواند اولین گامی باشد که خانواده‌های باید بردارند.

پذیرش فرد مصرف کننده و احترام به وی به عنوان یک انسان بیمار باید مورد توجه اعضای خانواده قرار گیرد، اینگونه فرد مصرف کننده دیدگاه منفی نسبت به اعضای خانواده نگرفته و خود را از آن‌ها جدا نخواهد دانست.

پس از پذیرش فرد و احترام به عزت نفس وی، صحبت کردن در مورد اعتیاد به مواد مخدر و تاثیرات مخرب موادمخدر، اهمیت سلامتی اش بر سرنوشت تک تک اعضای خانواده و همچنین محبوبیت وی در خانواده می‌توان زمینه‌های کاهش مصرف و یا هدایت فرد به سمت ترک مواد مخدر را مهیا کرد.

البته خانواده‌ها قبل از هرچیز باید بدانند که ترک مواد مخدر هرچند ساده به نظر می‌رسد، اما مثل ترک اعتیاد فرد به نوعی غذا و یا نوشیدنی ساده نیست، بلکه اعتیاد به مواد مخدر هرچند در ظاهر فرایند ساده‌ای است که بدون تاثیر عوامل محیطی در فرد بوجود می‌آید، اما با نگاهی علمی می‌توان گفت این فرآیند آسیبی است که در به وجود آمدن آن چندین عامل از جمله خانواده، محیط، خاطرات تلخ گذشته، حوادث تکان دهنده زندگی و یا وجود نوعی اختلال روانی در فرد می‌توانند موثر باشند.

 بنابراین خانواده‌ها در برخورد با فرد مصرف کننده به ویژه مصرف کنندگان نوجوان ضمن اینکه از خشونت استفاده نمی‌کنند، لازم است پس از پذیرش اینگونه افراد به عنوان یک بیماری که باید درمان شود، برای ترک آن‌ها از یک روانشناس خبره و یا یک روانپزشک ماهر که در زمینه ترک مواد دوره‌های لازم را طی کرده است، استفاده کنند.

استفاده از شیوه "حل مسئله" می‌تواند در کمک به فرد مصرف کننده تاثیر بسزایی داشته باشد، وقتی شما فرد معتاد را به عنوان یک شخص عادی مورد پذیرش قرار دادید و به با وی درمورد بیماری اش صحبت کرده و از تاثیرات مخرب مواد مصرفی اش بر سلامتی وی با او صحبت می‌کنید، احتمال بازگشت وی را افزایش خواهید داد.

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۶ ۱۶ فروردين ۱۴۰۳
معتاد رو فرد محبوب خانواده کنیم! هنینجوریشم خیلی هایی که سیگار و انواع مخدر مصرف میکنن از رو غرور و تکبر بیجای بودن بین رفقاشونه! محبوب هم بشن که واویلا