حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای که برای نیوزویک ارسال شد بار دیگر به تکرار نظریه برداشتن گام اول برجامی از سوی ایران پرداخت. پرایس در ابتدای بیانیه خود عنوان کرد اگر ایران به رعایت دقیق تعهدات خود در چارچوب برجام بازگردد، ایالات متحده نیز چنین کاری را انجام میدهد تا توافقی طولانیتر و محکمتر منعقد شود که سایر زمینههای نگرانی را نیز مرتفع سازد.
پرایس در ادامه ضمن ابراز امیدواری برای دستیابی به راه حل دیپلماتیک در مسئله ایران، از رویکرد دولت ترامپ انتقاد کرد و گفت: بر این باوریم کمپین فشار حداکثری شکست خورده است، زیرا ایران هم برنامه هستهای خود را تسریع کرده و هم فعالیتهای منطقهای خود را تشدید کرده است. دیپلمات ارشد آمریکا افزود رئیس جمهور و وزیر خارجه مصمم هستند که دیپلماسی را به عنوان ابزاری موثرتر برای دستیابی به اهداف خود از سر بگیرند. در مورد جزئیات چگونگی دستیابی به این هدف، میخواهیم از نزدیک با کنگره، متحدان و شرکای خود مشورت کنیم.
این در حالی است که حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب روز یکشنبه درباره اظهارنظرهای مقامات اروپایی و آمریکایی درباره برجام و همینطور تحریمهای آمریکا فرمودند: «اگر میخواهند ایران به تعهدات برجامی برگردد، آمریکا باید در عمل تحریمها را کلاً لغو کند و این لغو تحریمها مورد راستیآزمایی ایران قرار گیرد. این سیاست قطعی و غیرقابل برگشت جمهوری اسلامی و مورد اتفاق همه مسئولان است و هیچکس از آن عدول نخواهد کرد.
رحیم بایزیدی مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اذعان وزارت خارجه آمریکا به شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران، اظهار کرد: لازم است برای بررسی این موضوع که کمپین فشار حداکثری کارایی خود را از دست داده، بحث تحریمها را در چند سال اخیر بررسی کنیم. تحریمها یک ظرفیت اثرگذاری مشخصی دارد و برای همیشه نمیتواند در دستیابی به اهداف سیاسی موثر باشد.
او با بیان اینکه نیمی از کارشناسان اروپایی معتقدند که تحریمها در دستیابی به اهداف سیاسی اثرگذار نبوده و نیست، توضیح داد: آنها برای این تحلیل هم شواهد تاریخی آوردند، موارد مختلف تحریمها را بررسی کردند و به لحاظ کمی به این نتیجه رسیدند که این تحریمها در دستیابی به اهداف سیاسی در کشورهای مختلف موثر نبوده است.
بایزیدی ادامه داد: گروه دیگری در اروپا معتقد هستند که تحریمها موثر هستند، اما باید به یکسری اهداف سیاسی دسترسی پیدا کنند، چراکه اگر تحریمها به آن اهدافی که اعمال شده دست پیدا نکنند عملا میتوان گفت که تحریمها شکست خورده است، هدف آمریکا از کمپین فشار حداکثری این بود که صرفا اقتصاد یک کشور را محدود کند این یک هدف سیاسی بود که طرف مقابل را مجبور کند تا خواسته آنها را بپذیرد. دولت قبلی آمریکا اعتقاد داشت که ایران در نهایت مجبور خواهد شد که به پای میز مذاکره بیاید و از موضع ضعف هم بیاید، هدف اصلی آمریکا همین بود و در نهایت هم به آن دست نیافت.
مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی تصریح کرد: کمپین فشار حداکثری در چند سالی که در دولت قبلی آمریکا پیگیری شد عملا با شکست مواجه بود و این نوع اعتراف که وزیر خارجه آمریکا مطرح کرد، یک نوع اعلام شکست بوده که چند سال است سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران در پیش گرفته است. تحریمها هم ظرفیت بیشتری در قبال ایران ندارد، چراکه کشورمان قدرت تاب آوری و تحمل بسیار زیادی دارد و حتی کشورهایی که به لحاظ اقتصادی حجم اقتصادشان بزرگتر از ایران، صادرات و تولیداتشان بیشتر از کشور ما باشد، اما تاب آوری اقتصاد تهران به ویژه در سالهای اخیر بسیار زیاد بوده است و این نقطه قوتی بوده که آن سیاست کمپین فشار حداکثری را در نهایت به شکست منتهی کرده است.
کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: دولت جدید آمریکا به این نتیجه رسیده است که اگر همان سیاست قبلی را ادامه دهد، در نهایت هیچ هدف و دستاوردی عایدش نخواهد شد. کمااینکه تحریمها در قبال سایر کشورها هم در حال افزایش است.
او با اشاره به تحریم هایی که در قبال چین و روسیه اعمال میشود، تصریح کرد: گستره جغرافیایی تحریمها افزایش پیدا کرده است، کشورهای بیشتری شامل آن میشوند و این موضوع به خودی خود در بلند مدت اعتبار تحریمها را کم میکند و کشورهای دیگر هم به این نتیجه خواهند رسید که باید با این تحریمها مقابله شود.
بایزیدی با اشاره به روند تحریمها در طول چند دهه اخیر، توضیح داد: این تحریمها نه تنها برای ایران بلکه در کل جهان یک روند سعودی را طی کرده است؛ تحریمهای سازمان ملل، آمریکا، اتحادیه اروپا و سایر کشورها که به صورت یک جانبه اقدام به اعمال تحریمها کردند. این تحریمها یک پدیده فزآینده بوده و کشورهایی که تحت تحریم هستند را به یک اشتراک منافع میرساند که همین موضوع مبنای مقابله با تحریمها قرار میگیرد.
او افزود: در شرایط فعلی آمریکا به این نتیجه رسیده است که برای جلوگیری از کم ارزش شدن یا بی اثر شدن تحریم ها، تحریمهایی که در گذشته اعمال کرده را در مورد سایر کشورها کمی کاهش دهد تا ظرفیت اثرگذاری تحریمها را حفظ کند. تا ابد نمیتوان با اعمال تحریم روی کشورهای دیگر فشار آورد، چراکه کشورها انطباق پیدا میکنند یا حتی مقابله میکنند. اقتصاد ایران با وضعیت تحریم انطباق پیدا کرده است.
مدیر گروه روابط بین الملل پژوهشکده تحقیقات راهبردی با بیان اینکه دولت آمریکا چارهای جز این ندارد که تحریمهای ایران بردارد، گفت: اگر ایران قانونی که مجلس در حوزه پروتکل الحاقی را به مرحله اجرا برساند، قدمهای زیادی در حوزه هستهای برخواهد داشت که برخی از این قدمها غیر قابل بازگشت است.
او افزود: بسیاری از تحریم هایی که آمریکا و سایر کشورها علیه ایران اعمال کردند، غیر قابل بازگشت هستند، برخی از قوانین تحریمی که واشنگتن اعمال کرده مصوب کنگره است و برداشتن آنها مستلزم این است که در کنگره دوباره این قانون لغو شود، اما احتمال اینکه همه دموکراتها به نفع قانونی رای دهند که تحریمهای ایران را لغو کند، پایین است، اما اگر آمریکا تمام تحریمهای قبلی را هم بردارد آیا آن ضرر و زیانهایی که به مردم، تجار، شرکتها و نهادهای مختلف ایران تحمیل شده، جبران میشود؟ خیر.
بیشتر بخوانید
کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: بسیاری از شرکتهای چینی، روسی و اروپایی تحت تاثیر تحریمهای آمریکا ضررهایی را متحمل شدند که قابل جبران نیست، اما آمریکا تلاش دارد از این شرایط استفاده کند و به نظر مدل مطلوب این است که بخش محدودی از تحریمها را به عنوان یک گام ابتدایی بردارد تا ایران اقدامات بعدی را انجام دهد.
بایزیدی با اشاره به موضع آمریکا که در تاریخ ۴ اسفند راهبرد خود را اعلام میکند، گفت: آمریکا منتظر است که ایران یک روز بعد از قانونی که مجلس ایران تصویب کرده است، چه اقدامی انجام خواهد داد، لذا میتوان گفت که واشنگتن میخواهد متناسب با ما واکنش نشان دهد.
انتهای پیام/
هرگز با اون مغز خرابتون ایران و ملت بزرگ ایران رو نخواهید فهمید...
اینجا ایران است... ، پشت به پشت همدیگر با فریاد..(( هیهااااات من الذله ))