به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نخستین سال سومین دهه قرن بیست و یکم میتوانست یکی از بهترین سالهای تاریخ باشد اگر ویروسی بهنام کرونا از راه نمیرسید. ویروس کرونا که نخستین بار در ووهان چین رویت شد، خیلی سریع بسیاری از کشورهای دنیا را تصاحب کرد و سیاره زمین را به درون یک قرنطینه تاریخی فرو برد.
قرنطینهای که نهتنها بسیاری از مردم را به خانهنشینی سوق داد بلکه برای کسب و کارها، بازارهای جهانی و به طور خلاصه زندگی پیرامون ما یک تهدید غیرقابل انکار بود. با قرنطینه خانگی عمده کشورهای جهان، بازارهای مالی سقوط بیسابقهای را تجربه کردند و شلوغترین خیابانهایی که به تصویری دقیق از جامعه انسانی تبدیل شده بودند به مکانهایی کاملا خلوت و ساکت تغییر هویت دادند.
اما در مرگبارترین سال قرن بیست و یکم این فناوری بود که جهان پیرامون ما را وادار کرد تا حتی از زیر ماسکی که برای مقابله با ذرات ریز آلوده به کرونا زده بود هم به تنفس خود ادامه دهد. شاید تکنولوژی در سال ۲۰۲۰ برای نخستین بار در تاریخ طولانی خدمتش به بشریت نه از روی کنجکاوی بلکه از روی نیاز و حسرت به یاری انسانها آمد. نهتنها فناوریهای نوظهور بلکه اکثریت تکنولوژیهای رایج هم در دوران کرونا هم رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفتند.
به بهانه پایان سال ۲۰۲۰ و آغاز سال ۲۰۲۱ فرصتی فراهم شده تا مهمترین اتفاقهای دنیای فناوری در نخستین سال کرونایی تاریخ را واکاوی کنید. بسیاری از مردم جهان در سال جدید میلادی امیدوار هستند که آنچه در سال ۲۰۲۰ تجربه کردند دیگر حتی به زندگی آنها نزدیک هم نشود. حتی اگر زندگی در سال ۲۰۲۱ اندکی شبیه به نخستین سال کرونایی تاریخ هم باشد، نمیتوان این حقیقت را انکار کرد که گذشته همیشه چراغ راه آینده است.
۵G یا نسل پنجم ارتباطات تلفن همراه
اگرچه امروز در بیشتر نقاط دنیا استفاده از اینترنت نسل چهارم ارتباطات تلفن همراه به راحتی در اختیار مردم قرار دارد، اما این نسل پرسرعت هم کافی به نظر نمیرسد. به همین دلیل از چند سال پیش زمزمههایی پیرامون شکلگیری نسل پنجم ارتباطات تلفن همراه مطرح میشد که در نهایت در سال ۲۰۲۰ به مرحله اجرایی رسید. شمار قابل توجهی از تلفنهای هوشمندی که در سال ۲۰۲۰ معرفی شدند از فناوری ۵G پشتیبانی میکردند؛ از آیفون ۱۲ که بهعنوان پرچمدار محبوب اپل راهی بازارهای بینالمللی شده تا گلگسی ای۵۱ که این روزها لقب پرفروشترین تلفن هوشمند با توانایی پشتیبانی از نسل پنجم ارتباطات را یدک میکشد.
با این حال سال ۲۰۲۰ بدون حواشی پیرامون نسل پنجم ارتباطات تلفن همراه هم به پایان نرسید. از یک سوی گروه قابل توجهی از کاربران در شبکههای اجتماعی گوناگون از بیماریزا و خطرناکبودن این فناوری صحبت میکردند و گروهی هم آن را از نگاه امنیتی مطمئن نمیدانستند. ادعاهایی که هیچکدام از آنها نهتنها داده علمی قابل استنادی را یدک نمیکشد بلکه حتی از نظر علمی هم قابل بررسی نیستند. از سوی دیگر درگیریهای میان دولت دونالد ترامپ و شرکت چینی هواوی مانع بزرگی در مسیر توسعه زیرساختهای فناوری ۵G بود؛ بنابراین اگر مشکلات بزرگ سال ۲۰۲۰ از راه نمیرسیدند بدون هیچ شک و تردیدی این فناوری فرصت بیشتری برای درخشش در نخستین سال کرونایی تاریخ داشت.
ثروتمندان جهان بیشتر از همیشه پول پارو کردند
ده تن از ثروتمندترین افراد جهان در سال ۲۰۲۰ و در جریان شیوع ویروس کرونا موفق شدند که بیشتر از ۴۰۰ میلیارد دلار به ثروت خود اضافه کنند. این ثروت اندوختهشده که تقریبا ۴۵۰ میلیارد دلار به نظر میرسد، بیشتر از ۲۸۴ میلیارد پوندی است که دولت انگلیس برای مقابله با کرونا و جبران زیانهای اقتصادی به بار آمده برای ۶۶ میلیون نفر جمعیت این کشور تخمین زده بود.
ثروت میلیاردرهای آمریکایی در جریان همه گیری کرونا به حدی افزایش یافت که این فرصت را به آنها داده تا نهتنها همه مبالغ مربوط به طرح کمک مالی کرونا را پرداخت کنند بلکه حتی اندکی از ثروت و درآمد خود از این میلیونها اسکناس تازه شکلگرفته را هم از دست ندهند. جف بزوس، موسس و مدیر شرکت آمازون، از ماه مارس ۲۰۲۰ تا پیش از پایان این سال موفق شد بیشتر از ۷۰ میلیارد دلار به دارایی خود بیافزاید و ثروت خود را از مرز ۱۹۰ میلیارد دلار هم عبور دهد. دلیل اصلی افزایش ثروت او، نیاز غیرقابل باور مردم به خریدهای اینترنتی بود که بیشتر از هر زمان دیگری از فروشگاه اینترنتی او انجام میشد. فروشگاه آنلاین آمازون که در بسیاری از کشورهای جهان فعالیت میکند، در دوران کرونا مجبور شد تا نیروی انسانی بیشتری استخدام کند.
در حالی که بسیاری از مشاغل کوچک در جریان همه گیری ویروس کرونا زیان مالی قابل توجهی را تجربه کردند، این سهام شرکت آمازون بود که از آغاز ماه مارس تا پایان سال ۲۰۲۰ بیشتر از ۹۰ درصد افزایش پیدا کرد.
ایلان ماسک یکی دیگر از میلیاردرهای دنیای ما است که در سال ۲۰۲۰ ثروت قابل توجهی به دست آورد. ثروت او در سال ۲۰۲۰ از حدود ۲۵ میلیارد دلار به بیشتر از ۱۶۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کرد. او در روزهای ابتدایی سال ۲۰۲۱ به ثروتمندترین مرد دنیا تبدیل شد. جایگاهی که پس از سقوط ناگهانی سهام تسلا از دست رفت.
بیشتر بخوانید
سرویسهای استریم جای سالنهای سینما را گرفتند
اگر ویروس کرونا چند سال پیش شیوع پیدا میکرد، احتمالا بحرانهای اقتصادی آن برای سینما تاثیرات ویرانکنندهای داشت. وضعیت در دوران سرویسهای استریم، شرایط را قابل کنترلتر از قبل نشان میدهد. با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی سالنهای سینما، استودیوهای سینمایی که شرایط را برای اکران فیلمهایشان غیرممکن میدانستند، تصمیم گرفتند بسیاری از عناوین خود را برای انتشار در سرویسهای استریم آماده کنند. سرویسهای استریم یا VODها همان سرویسهای پخش آنلاین فیلم و سریال هستند که آزادی عمل بیشتری به مخاطبان خود میدهند؛ بنابراین در دوران کرونا که بیشتر مردم به قرنطینه خانگی دعوت میشدند، سرویسهای استریم موفق شدند میلیونها کاربر جدید جذب کنند.
سرویسهای استریم مانند نتفلیکس و دیزنی پلاس میزبان فیلمهای سینمایی جدیدی شدند که قرار بود در سالنهای سینما اکران شوند. برای مثال، استودیوی یونیورسال انیمیشن «ترولها: تور جهانی» را به عنوان یکی از مهمترین انیمیشنهای بهاری به صورت آنلاین اکران کرد و موفقیت آن باعث شد در مدتی بسیار کوتاه، بیشتر از ۱۰۰ میلیون دلار به حساب یونیورسال واریز شود. استقبال تماشاگران آنلاین از انیمیشن جدید یونیورسال این استودیو را قانع کرد تا با انتشار یک بیانیه رسمی به هواداران آثار خود اعلام کند از این پس عناوین بیشتری را به صورت آنلاین منتشر میکند. بیانیهای که سالنهای سینمایی واکنش تندی به آن داشتند.
سرویس استریم دیزنی پلاس که در نوامبر ۲۰۱۹ فعالیت خود را آغاز کرد در بسیاری از نقاط جهان فعالیت میکند و در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا، هند، آلمان، اسپانیا، ایتالیا و اتریش کاربران بسیار زیادی دارد. اگرچه نتفلیکس پس از سالها فعالیت بیش از ۱۷۰ میلیون کاربر دارد، اما دیزنی پلاس در کمتر از شش ماه از آغاز فعالیت خود موفق شد حدود یک سوم نتفلیکس کاربر جذب کند. سرویس استریم هولو که متعلق به دیزنی است هم بیشتر از ۳۰ میلیون کاربر دارد. اما باید بدانید که سرویس هولو تنها در ایالات متحده در دسترس است.
رقیب شناختهشده دیگری هم در سال ۲۰۲۰ به میدان سرویسهای استریم پا گذاشت؛ سرویس استریم HBO Max که زیرمجموعه استودیوی برادران وارنر لقب میگیرد، تعدادی از مهمترین فیلمهای استودیوی برادران وارنر در سال ۲۰۲۰ که در لیست مورد انتظارترین آثار سال هم قرار میگرفتند را میزبانی کرد. به عبارت دیگر، برای تماشای تعدادی از بهترین فیلمهای استودیوی برادران وارنر در سال ۲۰۲۰ تنها به یک حساب کاربری روی سرویس استریم HBO Max نیاز داشتید. مهمترین فیلمی که برادران وارنر روی این سرویس استریم منتشر کرد، فیلم «زن شگفتانگیز: ۱۹۸۴» لقب میگیرد.
تلفنهای هوشمند تاشو وارد میدان شدند
تا همین چند سال پیش تصور داشتن یک تلفن هوشمند با صفحه تمام لمسی که هیچ نشانی از دکمه روی آن نبود، باورکردنی به نظر نمیرسید. اما در سال ۲۰۲۰ تلفنهای هوشمند تاشو با عبور از یک طرح آزمایشی به محصولات پرچمدار بازار تبدیل شدند و مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفتند. شرکتهایی مانند موتورولا و سامسونگ بهعنوان پیشگامان این حوزه با محصولاتی که در سال ۲۲۰ معرفی کردند، نشان دادند که دیر یا زود تلفنهای هوشمند تاشو را بهعنوان بخش مهمی از محصولات خود در اختیار کاربران قرار میدهند و تلاشهایشان برای تولید این محصولات صرفا ایجاد جنگ تبلیغاتی یا نشاندادن تواناییهای بیشمارشان نیست.
دو تلفن هوشمند Galaxy Z Flip ۵G و Galaxy Z Fold۲، ۵G تلفنهای هوشمند تاشوی سامسونگ در سال ۲۰۲۰ بودند که به نظر میرسد در آینده بسیار نزدیک به پرچمداران اصلی این شرکت کرهای تبدیل میشوند. این دو تلفن هوشمند تاشو در نوع کاملا متفاوت ساخته شدهاند تا انتظارات همه کاربرانی که دوست دارند تلفنی لمسی، اما تاشو داشته باشند را برآورده کنند. موتورولا هم با معرفی تلفن هوشمند Razr ۵G ثابت کرد علاقه خاصی به تولید تلفنهای هوشمند تاشو دارد.
پیامرسانهای آنلاین جانشین جلسات کاری شدند
تا پیش از فرارسیدن سال ۲۰۲۰ تماسهای تصویری معمولا برای احوالپرسی استفاده میشدند. اگر فاصله میان افراد آنقدر زیاد بود که فرصتی برای دیدار حضوری نداشتند، تماسهای تصویری به آنها کمک میکرد تا فاصلهشان را بهاندازه فاصله چشمهایشان تا تلفن هوشمند یا لپتاپشان کاهش دهند. اما با شیوع ویروس کرونا شرایط کاملا دگرگون شد. کلاسهای دانشگاه، جلسات کاری و بیشتر تعاملاتی که تا چند ماه پیش به صورت حضوری برگزار میشد در بستر مجازی دنبال شدند؛ بنابراین اهمیت کنفرانس ویدیویی در چنین شرایطی بسیار بیشتر از قبل به نظر میرسید.
نرم افزارهای مناسب جلسات کاری آنلاین در دوران شیوع کرونا میزبان میلیونها کاربر جدید شدند. اپلیکیشن Zoom که تا پیش از شیوع کرونا تنها از روی کنجکاوی روی تلفن هوشمند یا کامپیوتر شخصی کاربران نصب میشد، در دوران قرنطینه خانگی به یک نرم افزار بسیار کاربردی و حتی واجب تبدیل شد که بسیاری از کارمندان و دانشجویان را میزبانی میکرد.
منبع:ایرنا
انتهای پیام/