به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه، نگین آبی ایران زمین در سالهای پرآبی با ۱۰۲ جزیره پناهگاه ۳۱۳ گونه جانوری از نوع پستاندار، پرنده، خزنده، دوزیست و ماهی بود در اوایل دهه ۱۳۹۰ به علت تغییرات آب و هوایی و همچنین کم آبی و خشک شدن، بخش بزرگی از سطح آبی و برخی از گونههای جانوری این پهنه نیل گون نیز از دست رفت و امروز برخی از آنها هم که هستند به ندرت دیده میشوند.
بحران دریاچه ارومیه تا جایی پیش رفت که مردم از احیای آن نا امید شدند و کارشناسان احتمال دادند این دریاچه برای همیشه از بین برود.
حسن روحانی در سفر پیش از برگزاری انتخابات در جمع مردم آذربایجان با بیان اینکه نخواهیم گذاشت دریاچه ارومیه خشک شود، گفت: "من به شما قول میدهم که اگر بار مسوولیت اجرایی کشور را بر دوش من قرار دادید، در اولین روز دولت، حل مشکل دریاچه ارومیه در دستور کار قرار خواهد گرفت. " امیدها در دل مردم این منطقه زنده شد.
اولین مصوبه دولت یازدهم تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه بود که کارهای اجرایی آن برای نجات دریاچه از همان ابتدای روی کار آمدن حسن روحانی آغاز و قدم به قدم آب حیات در رگ های خشک شده دریاچه جاری شد تا اینکه هم اکنون شاهد بازگشت دوباره زندگی به این نگین فیروزهای هستیم.
اکنون بعد از ۷ سال، پنج شنبه ۱۱ دی ماه رئیس جمهور در مراسم افتتاح سد کانی سیب در پیرانشهر در استان آذربایجان غربی اظهار امیدواری کرد: با اتمام طرحهای در دست اجرا امیدواریم سال آینده جشن احیای دریاچه ارومیه را برگزار کنیم.
مسعود تجریشی مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه با اشاره به نتیجه اقداماتی که از سوی این ستاد برای احیای دریاچه ارومیه صورت گرفته است گفت: حدود ۴۳۲ اقدام در قالب ۵۳ بسته پروژه در دستور کار ستاد احیای دریاچه ارومیه قرار دارد که مهمترین و بزرگترین آنها طرح انتقال آب سد کانی سیب پیرانشهر در آذربایجان غربی به دریاچه که حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب آب را به دریاچه انتقال می دهد کار بسیار بزرگی که در تاریخ کشور بی نظیر است.
تجریشی از عمکلرد وزارت خانههای نیرو و جهاد کشاورزی در هموار کردن مسیر احیای دریاجه ارومیه قدردانی کرد و افزود: وزارت جهاد کشاورزی با اجرای طرحهای مختلفی، چون سامانه آبیاری نوین، اجرای آبیاری تحتفشار، انتقال آب با لوله، شبکه فرعی آبیاری و زهکشی، طرح مدیریت جامع زراعت صرفهجویی و توسعه باغات رویشی وگلخانهها، جایگزینی باغات پرآببر با گونههای کمآببر بیش از ۲۳۲ میلیون مترمکعب آب به نفع دریاچه ارومیه صرفهجویی کرده است.
او ادامه داد: وزارت نیرو هم با احداث و تکمیل ۱۹ تصفیهخانه حوضه آبریز دریاچه ارومیه، لایروبی رودخانههای حوضه آبریز و اجرای طرح اتصال زرینهرود به سیمینهرود، جلوگیری از برداشت غیر از مجاز از منابع آب سطحی و حفر چاههای غیرمجاز ورود آب به دریاچه ارومیه را تسهیل کرده است.
فرهاد سرخوش رییس دفتر استانهای ستاد احیای دریاچه ارومیه در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه با بیان اینکه تاکنون بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد ریال فقط برای طرحهای انتقال آب به این دریاچه هزینه شده است، گفت: با بهره برداری کامل از طرحهای انتقال آب، سالانه نزدیک به یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب وارد پیکره دریاچه ارومیه خواهد شد.
او افزود: سالانه بیش از ۶۴۰ میلیون مترمکعب آب از جنوب آذربایجانغربی و از طریق کانال انتقال کانی سیب، ۳۰۲ میلیون مترمکعب از تمامی تصفیهخانههای فاضلاب استانهای آذربایچان شرقی و غربی و ۱۸۰ میلیون مترمکعب نیز از سید سیلوه پیرانشهر وارد پیکره دریاچه ارومیه خواهد شد.
سرخوش با اعلام اینکه پکیج طرح انتقال آب از جنوب آذربایجانغربی در آستانه بهرهبرداری است، گفت: این طرح هم اکنون بیش از ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: مسیر خط انتقال آب پس از تونل نیز ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد؛ عملا باید اعلام کنیم که خط انتقال بتنی تقریبا تمام شده و قسمت خاکی در حال آماده سازی و لایروبی است. او قیمت روز پکیج انتقال آب از جنوب استان آذربایجان غربی به دریاچه ارومیه را بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد ریال ذکر کرد.
سرخوش گفت: تراز آب دریاچه ارومیه در تاریخ ۱۴ دی ۱۳۹۹، برابر با یک هزار و ۲۷۱ متر و ۲۵ سانتی متر بوده که نسبت به زمان مشابه در سال شروع به کار طرح ملّی نجات دریاچه ارومیه در سال ۱۳۹۳ (۱۲۷۰.۵۶ متر)، ۶۹ سانتیمتر افزایش داشته است.
او اظهار کرد: اهمیت این میزان افزایش تراز نسبت به زمان مشابه در سال ۱۳۹۳، زمانی مشخصتر خواهد بود که بدانیم دریاچه ارومیه بین سالهای ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۳ با مقادیر متنوع بارش، به طور متوسط سالانه ۴۰ سانتیمتر افت تراز را تجربه میکرده و اگر اوضاع به همان روال سابق پیش میرفت، در سال ۱۳۹۶ دیگر دریاچه ارومیهای وجود نداشت.
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: وسعت دریاچه در تاریخ مذکور، بالغ بر دو هزار و ۷۹۴ کیلومترمربع بوده و نسبت به زمان مشابه در سال ۱۳۹۳ (۲۰۷۰ کیلومتر مربع)، ۷۲۴ کیلومترمربع افزایش داشته است. مرطوب بودن این سطح در کنار اقدامات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، خطر بروز پدیده گردوغبار نمکی در سال ۱۳۹۹ را رفع کرده است.
سرخوش افزود: حجم آب موجود در دریاچه نیز تا دو روز پیش ۳ میلیارد و ۲۹۰ میلیون مترمکعب برآورد شده است که نسبت به زمان مشابه در سال ۱۳۹۳ (۱۶۰۰ میلیون مترمکعب)، ۲ برابر شده و بالغ بر یک میلیارد و ۶۹۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
رضا اردکانیان وزیر نیرو روز پنج شنبه یازدهم دی ماه که در آئین بهرهبرداری از طرحهای صنعت آب و برق آذربایجانغربی با حضور رئیسجمهوری کشورمان به صورت ویدئوکنفرانس حضور داشت، از رهاسازی ۶ میلیارد و ۱۳۳ میلیون مترمکعب حقآبه دریاچه ارومیه از سال ۹۳ تاکنون خبر داد.
وزیر نیرو گفت: دریاچه ارومیه در دو دهه گذشته بین سالهای ۷۴ تا ۹۳ با وجود بارشها هر سال ۴۰ سانتیمتر افت تراز داشت، در صورت ادامه این روند این دریاچه سال ۹۶ باید کاملاً خشک میشد. وی افزود: از سال ۹۳ با توجه ویژه دولت به احیای دریاچه ارومیه تاکنون ۷۱ سانتیمتر تراز دریاچه ارومیه افزایش یافته و احیای دریاچه به وضعیت مطلوبی رسیده است.
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور صبح پنجشنبه ۱۱ دی ماه در آئین بهره برداری از سد کانی سیب در آذربایجان غربی اظهار کرد: کاری که دولت در زمینه محیط زیست در منطقه شمال غرب کشور انجام داد از کارهای بزرگ و تاریخی ایران است.
او با تاکید بر اینکه زندگی مردم شمال غرب وابسته به دریاچه ارومیه است، گفت: امیدوارم تلاشها در حوزه اقدامات دولت در بخش محیط زیست منطقه شمالغرب کشور به ثمر برسد تا بتوانیم اوایل سال آینده احیای دریاچه ارومیه را جشن بگیریم،
رئیس جمهور ادامه داد: احیای دریاچه ارومیه یکی از وعدههای اولیه دولت به مردم آذربایجان غربی و شرقی و کل منطقه شمال غرب کشور بود.
گزارش از الیاس گندمی
انتهای پیام/ز