عضو انجمن ارگانیک گفت: با وجود آنکه گردش مالی کود و سم شیمیایی در کشور به ۱۵ هزار میلیارد تومان می‌رسد، از این رو اجازه ورود کودهای غیر شیمیایی را نمی‌دهند.

 به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اسماعیل صفاکیش در نشست خبری امروز با عنوان کشاورزی سالم و ضرورت مصرف کود‌های بیولوژیک با اشاره به روند افزایشی جمعیت اظهار کرد: پس از جنگ جهانی دوم جمعیت به سرعت شروع به افزایش کرد به طوری که بخش کشاورزی پاسخگوی نیاز غذایی نبود، به همین خاطر برای تولید بیشتر، جهان به مصرف نهاده‌های شیمیایی به بهای از دست رفتن سلامت مردم روی آ‌ورد که در نهایت این امر موجب شد تا بخش کشاورزی از مسیر اصلی خود که تامین غذا و سلامت مردم بود، خارج شود.

او افزود: با خارج شدن بخش کشاورزی از مسیر اصلی، محصولاتی با باقی‌مانده سموم و دستکاری شده ژنتیک وارد سبد مصرف شد.

صفاکیش ادامه داد: سال گذشته پنج میلیون تن کود اوره شیمیایی در اختیار کشاورزان قرار گرفت که نتیجه آن تولید آرد با کیفیت نامناسب است که نانوایان را مجبور می‌کند از افزودنی‌های مضر استفاده کنند.

این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه سلامت کالا‌های اساسی وارداتی با مشکلاتی روبه‌روست، گفت: این کالا‌ها حاوی فلزات سنگینی هستند که می‌توان منشا سرطان و بیماری در کشور را خوراک نامناسب دانست.

او با اشاره به اینکه ۷۲ درصد سطح زمین را آب به خود اختصاص می‌دهد، بیان کرد: ۲۸ درصد باقی مانده به خاک اختصاص دارد که بنابر انواع و اقسام تصرف‌ها، میزان نامحدودی به عرصه کشاورزی باقی ماند.

۳ درصد از اراضی قابل کشت دارای مواد آلی هستند

تولیدکننده کود‌های معدنی با اشاره به اینکه ۲۱ میلیون هکتار زمین قابل کشت در کشور وجود دارد، بیان کرد: ۹ میلیون هکتار به جنگل و مرتع و ۱۲ میلیون هکتار به کشت محصولات کشاورزی اختصاص دارد که از این ۱۲ میلیون هکتار تنها ۳ درصد غنای مواد آلی دارند و مابقی دچار اشکال هستند.

به گفته او، برخلاف تصورات عموم با استفاده از نهاده‌های غیرشیمیایی امکان تولید محصولات سالم یا افزایش تولید وجود ندارد.

صفاکیش ادامه داد: از مجموع ۱۲ میلیون هکتار، ۶ میلیون هکتار صرفا به کشت گندم و مابقی دیگر محصولات اختصاص دارد که در شرایط فعلی تحریم تولید محصولات استراتژیک باید در دستور کار قرار گیرد.

این تولیدکننده کود‌های معدنی افزود: کود‌های معدنی که توسط تولیدکنندگان داخلی در حال تولید و عرضه است، این توانایی را دارند که تولید محصولات زراعی را تا ۱۵۰ درصد و محصولات باغی را تا ۴۰۰ برابر افزایش دهد.

صفاکیش با بیان اینکه ۸۱ درصد کود مورد نیاز در داخل و مابقی از طریق واردات تامین می‌شود، گفت: با توجه به واردات کود با ارز ۴۲۰۰ تومانی، پس از واردات کود‌ها صادر می‌شود که جای این سوال مطرح است که چرا در صورت نیاز، این کود‌ها مجدد از کشور صادر می‌شود؟

او درباره اینکه ایا قیمت کود‌های معدنی نسبت به شیمیایی بالاتر است، بیان کرد: در یک هکتار حداقل ۳۰۰ کیلو کود شیمیایی باید مورد استفاده قرار گیرد که با نرخ دولتی رقمی حدود یک میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است، در حالی که بهای مصرف کود‌های غیرشیمیایی به نصف آن هم نمی‌رسد، ضمن آنکه کیفیت بالاتری دارد. به عنوان مثال یک کشاورز برای تولید محصولات زراعی در هر هکتار مجبور به مصرف ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم کود شیمیایی است در حالی که می‌تواند با دو تا سه کیلوگرم کود معدنی تا ۵۰ درصد به تولید محصول خود اضافه کند.

صفاکیش با اشاره به قانون حفاظت از خاک که سال گذشته در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، بیان کرد: این قانون دستگاه‌های مسئول را مکلف کرده تا برای حفاظت از خاک به مصرف نهاده‌های تولید سالم از جمله کود‌های غیرشیمیایی روی بیاورند، اما همواره این بحث وجود داشته است که با قاطعیت در این حوزه رفتار نمی‌شود.

این تولیدکننده کود‌های معدنی گردش مالی کود و سم شیمیایی را ۱۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: گردش مالی بخش تولید کود و سم شیمیایی تنها بخشی از زنجیره‌ای است که در صورت استفاده از نهاده‌های سالم می‌تواند قطع شود و این موضوع منافع بسیاری را در حوزه تولید نهاده‌های شیمایی و سلامت به خطر می‌اندازد، به همین خاطر مصرف این نهاده‌های سالم‌مخالفان زیادی دارد به طوری که دست‌های پنهان و دلالان در سطح کلان حتی به وزارت جهاد کشاورزی هم اجازه عرضه این نوع کود‌های شیمیایی را نمی‌دهند.

عضو انجمن ارگانیک ادامه داد: تا سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۱۰ میلیارد نفر می‌رسد و در این میان برای تغذیه این جمعیت باید تولید محصولات غذایی دو برابر شود که دولت به جای تدبیر مناسب، تنها مصرف کود ازته را رواج می‌دهد.

او افزود: علی رغم آنکه شرکت‌های پتروشیمی فشار زیادی به وزارت جهاد می‌آورند تا کود تولیدی آن‌ها را استفاده کند، اما این کار نتیجه‌ای جز تخریب منابع خاک و تولید غذای ناسالم ندارد.

صفاکیش با اشاره به اینکه تولید برخی محصولات به جهش تولید کمکی نمی‌کند، بیان کرد: تولید برخی محصولات از جمله هندوانه و خربزه کمکی به تحقق شعار سال نمی‌کند. به عنوان مثال تولید یک هندوانه ۶۰۰ لیتر آب نیاز دارد.

صفاکیش در پایان با بیان اینکه خودکفایی گندم در کشور پایدار نیست، تصریح کرد: امسال تا تیرماه ۲ میلیون تن گندم وارد کشور شده است که بنابر آمار تولید گندم امسال هم به ۹ میلیون تن نرسیده در حالی که برای رسیدن به خودکفایی باید ۱۳.۵ تا ۱۴ میلیون تن باشد، مسئله دوم آن است که کیفیت گندم تولیدی هم مناسب نیست و طی سال‌ها با بیش از مصرف کود ازته کیفیت گندم را هم خراب کردند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار