کریمی گفت: اغلب بازنشستگان پیش از موعد، پس از بازنشستگی، با همراهی کارفرمایانی که آنان را گزینه برتر برای استخدام می‌دانند، بخش قابل‌توجهی از ظرفیت‌های اشتغال را به خود اختصاص خواهند داد.

زهرا کریمی اقتصاددان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آسیب‌های طرح جدید نمایندگان مجلس مبنی بر بازنشستگی پیش از موعد، اظهار کرد:  بازنشستگی پیش از موعد، به دو دلیل اثر منفی بر عملکرد صندوق‌های بازنشستگی دارد؛ اول اینکه تعداد بیمه پردازان و دوره پرداخت حق بیمه آنان کوتاه‌تر شده و این امر موجب کاهش منابع درآمدی صندوق‌ها می‌شود و دوم آنکه، هم‌زمان، تعداد مستمری‌بگیران و دوره دریافت مستمری آنان افزایش می‌یابد و به‌ این‌ ترتیب، هزینه سنگینی به صندوق‌های بازنشستگی تحمیل خواهد شد و پایداری منابع صندوق‌ها را با تهدید جدی و غیرقابل‌برگشت مواجه خواهد کرد.

وی افزود: به‌طور مثال، فردی که در ۵۰ سالگی بازنشسته می‌شود، می‌تواند ۱.۵ تا ۲ برابر زمانی که بیمه پرداخت کرده، مستمری دریافت کند و این در حالی است که صندوق‌های بازنشستگی حتی اکنون هم، ازنظر مالی در شرایط خوبی قرار ندارند؛ و تشدید فشار بیشتر بر آن‌ها پیامد‌های خطرناکی درپی خواهد داشت.

این اقتصاددان درباره تبعات مالی اجرای «طرح بازنشستگی پیش از موعد» گفت: بودجه حمایت از صندوق‌های بازنشستگی در سال ۹۸ به ۲۸ درصد بودجه دولت رسیده بود و چشم‌انداز این روند، می‌تواند، در آینده نه‌چندان دور، ضرورت اختصاص کل بودجه دولت به صندوق‌های بازنشستگی را موجب شود که تن دادن به چنین ضرورتی، نه منطقی است و نه شدنی است. بنابراین، در چنین شرایط فرضی، ممکن است به این نتیجه برسند که سن بازنشستگی را افزایش دهند و از تعداد مستمری‌بگیران بکاهند و البته که در اجرای چنین بازنگری‌ هم، اگر نگوییم ناممکن، حداقل، بسیار دشوار است و چالش‌های خاص خود را به همراه خواهد داشت.

کریمی طرح «بازنشستگی پیش از موعد» را یک «مسیر متناقض» توصیف کرد و افزود: هدف طرحی که هم‌اکنون در دستور کار مجلس قرارگرفته، چابک‌سازی و ساماندهی کیفی نیرو‌ها با خروج عده‌ای، و ورود عده‌ای دیگر به بدنه دولت است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: اجرای این طرح، بیشتر برای افرادی جذابیت و مطلوبیت دارد که دیگر تمایلی به ادامه فعالیت در مشاغل دولتی ندارند و می‌دانند پس از بازنشستگی، به دلیل برخورداری از تجربه دوره اشتغالشان و نیز به علت بی‌نیازی از بیمه، در قرارداد استخدامی پس از بازنشستگی، گزینه مناسبی برای کارفرمایان خواهند بود و مسیر همواری برای اشتغال مجدد و کسب درآمد مازاد بر حقوق بازنشستگی، در پیش خواهند داشت.

این اقتصاددان گفت: در چنین شرایطی، این هدف‌گذاری و انتظار که «بازنشستگی پیش از موعد» موجب جذب فارغ‌التحصیلان و کاهش آمار بیکاری شود، دور از دسترس است و با واقعیت‌های موجود در بازار کار، همسو نیست، زیرا اغلب بازنشستگان پیش از موعد، خانه‌نشین نخواهند شد بلکه پس از بازنشستگی، از طریق آغاز اشتغالی مجدد و با همراهی کارفرمایانی که آنان را گزینه برتر برای استخدام می‌دانند، بخش قابل‌توجهی از ظرفیت‌های اشتغال را به خود اختصاص خواهند داد و درنتیجه، آمار بیکاری کاهش نخواهد یافت.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.