به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، شیده عطری کارشناس اکولوژی مناطق کوهستانی، اظهار کرد: اهمیت تنوع زیستی کوهستان تا حدی است که به عنوان یک اولویت جهانی شناخته شده و هدف ۴-۱۵ توسعه پایدار به حفاظت از تنوع زیستی کوهها اختصاص دارد.
وی افزود: علاوه بر این موضوع، سازمان ملل متحد از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ را دهه ترمیم اکوسیستم اعلام نموده و دولتها آماده میشوند تا امسال در پانزدهمین نشست کنفرانس متعاهدین کنوانسیون تنوع زیستی در مورد چارچوب جهانی آن پس از سال ۲۰۲۰ مذاکره کنند.
عطری گفت: کوهها بزرگترین منابع تنوع زیستی و پناهگاه تعداد بی شماری از گونههای گیاهی و جانوری هستند. بسیاری از این گونهها در اثر افزایش فعالیتهای انسان در سرزمینهای پایین دست محو شده اند و بسیاری دیگر در هیچ محیط دیگری به جزء کوهستان وجود ندارند از این رو مناطق کوهستانی مخازن مهم تنوع زیستی به شمار میروند و مجموعههایی غنی از گونهها و ژنوتیپ آنها و اکوسیستمها را در بر میگیرند.
وی ادامه داد: وجود زیستگاههای مختلف به جهت شرایط متنوع آب و هوایی کوهستان ناشی از اختلاف ارتفاعات، شیب و جهتهای شیب، تنوع زیستی غنی را در این اکوسیستم فراهم آورده است. وجود تنوع پوشش گیاهی هم از نظر نوع و دوره رویش و هم از نظر شکل و ترکیب خاص به دلیل نوسانات شدید نور، رطوبت، دما و تغییرات عمق خاک نسبت به ارتفاع، شیب و جهت شیب از ویژگیهای خاص کوهستان است. کوهستان به علت حضور شرایط متنوع محیطی، زیستگاه بسیاری از جانوران هستند.
این کارشناس اکولوژی مناطق کوهستانی بیان کرد: نقاط دور از دسترس و صعب العبور کوهستان، محلی امن برای جانوران است. جانوران کوهستان با وجود تمامی شرایط سخت و محدودکننده حیات، در ارتفاعات میتوانند با عواملی، چون باد، سرما، سیل، خشکسالی، یخ و برف و هوایی با اکسیژن کم خود را تطبیق دهند.
عطری تصریح کرد: تأثیر کوهستان بر کل زنجیره غذایی موجودات به جهت وجود ارتباط بالادست– پایین دست سبب میشود کوچکترین تغییر در بالادست پیامدهای گستردهای را در نواحی دورتر از کوهها (دشت ها) بروز دهد. تهدیدات موجود ازجمله بهره برداری غیر اصولی از معادن، چرای بی رویه، گردشگری ناموزون و تغییر اقلیم باعث آسیب پذیری زیستگاههای کوهستانی گردیده و نسل تعدادی از جانوران و گیاهان را تهدید به انقراض میکند.
بیشتربخوانید
انتهای پیام/