توسعه صادرات محصولات کشاورزی راهی برای بی‌نیازی از درآمد‌های نفتی به شمار می‌رود اما مشکلاتی در این مسیر وجود دارد که باید برطرف شود.

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با وجود تنوع اقلیم و پتانسیل بالای بخش کشاورزی، امکان بی نیازی از درآمد‌های نفتی و تبدیل شدن به قطب کشاورزی دنیا با برنامه ریزی مدون وجود دارد که متاسفانه عوامل متعدد سد راه توسعه صادرات غیر نفتی شده است.

بسیاری از مسئولان براین باورند به رغم آنکه مساحت کشور هلند به اندازه ۲ استان گلستان و مازندران است، اما چند برابر کشاورزی ایران ارزآوری دارد که این‌امر نشان دهنده بی توجهی ما به این ظرفیت خدادادی است، درحالیکه در شرایط فعلی تحریم که صادرات نفت به حداقل خود رسیده، رونق تجارت غیر نفتی جایگزین مناسبی محسوب می‌شود.

با وجود موانع و چالش‌های متعدد پیش روی صادرات محصولات کشاورزی همچون نبود زیرساخت‌های لازم، سورتینگ، صنایع تبدیلی و تکمیلی، خام فروشی، فروش فله و دیگر عوامل، امسال شیوع ویروس کرونا و رعایت ضوابط و شرایط بهداشتی مشکلات متعددی ایجاد کرد چرا که در برخی مواقع کشور‌ها به سبب ترس از ورود محصول آلوده سخت گیری‌های خاص خود را داشتند، درحالیکه با ایجاد بستر مناسب باید به امر صادرات ادامه داد.


بیشتر بخوانید

یارانه جدید برای کشاورزان/ آیا طرح جدید وزیر جهاد حلّال مشکلات کشاورزیست؟


حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا از موانع پیش روی صادرات محصولات کشاورزی، تاثیر شیوع ویروس کرونا بر موضوع صادرات غیر نفتی و علت بی توجهی مسئولان به پتانسیل بخش کشاورزی و بی نیازی از درآمد‌های نفتی با خبر شویم:

توسعه صادرات محصولات کشاورزی  جایگزین مناسب درآمد‌های نفتی

مسعود اسدی عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تاثیر شیوع ویروس کرونا بر صادرات محصولات کشاورزی اظهار کرد: در شرایط بحرانی و حساس، محصولات کشاورزی به دلیل تامین خوراک انسان محدودیتی برای صادرات ندارد.

وی با اشاره به اینکه امکان صادرات محصولات غذایی در شرایط تحریم وجود دارد، افزود: سیاست‌های حمایتی ابتدای انقلاب در بخش کشاورزی متاسفانه استمرار نیافت و نگاه و سیاست دولت به سمت حمایت بخش‌های صنعت، بازرگانی و خدمات رفت، درحالیکه این سیاست هیچ سودی در شرایط حساس برای کشور در بر ندارد.

اسدی با تاکید بر سرمایه گذاری در بخش کشاورزی بیان کرد: در بخش کشاورزی هر چه قدر سرمایه گذاری را افزایش دهیم، ارزش افزوده بیشتری را در تولید و اشتغال بدست خواهیم آورد به طوریکه با توسعه صادرات محصولات کشاورزی امکان جایگزینی با درآمد‌های نفتی وجود دارد.

عضو شورای مرکزی خانه کشاورز ادامه داد: علی رغم آنکه مساحت کشور هلند به اندازه ۲ استان گیلان و مازندران است، اما چند برابر تولید ناخالص کل کشور درآمد دارد.

وی راه مقتدر شدن و ثروتمند شدن اقتصاد کشور را حمایت از بخش کشاورزی دانست و گفت: علی رغم شرایط حساس اقتصادی در اشتغال، ارزآوری و تامین غذا بحث مالیات بر کشاورزی و حذف یارانه‌ها را مطرح می‌کنند، ضمن آنکه قیمت محصولات کشاورزی زا به قدری کاهش می‌دهند که تولید برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد و تا زمانیکه این نگاه‌ها بر اقتصاد حاکم باشد، روزگاری خوش در بخش کشاورزی نداریم، درحالیکه اگر نگاه انقلابی در دولت حاکم شود، عملکرد بخش کشاورزی بهتر خواهد شد.

سهم ناچیز ایران از صادرات محصولات کشاورزی

محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اینکه صادرات محصولات کشاورزی در طول چند دهه گذشته هر سال بدتر می‌شود، اظهار کرد: امسال صادرات محصولات کشاورزی ناشی از شرایط تحریم، شیوع ویروس کرونا و برخی مسائل دیگر کندتر شده است و این امر موجب شده سهم درآمد حاصل از صادرات محصولات کشاورزی کاهش یابد.

وی افزود: با توجه به بروکراسی‌های پیچیده اداری، برخی صادرکنندگان از امر صادرات منصرف شدند و افرادی که بدنبال دریافت مجوز برای ورود به حوزه صادرات هستند، رغبتی به سرمایه گذاری ندارند.

ملک زاده نبود زیرساخت‌های لازم، سورتینگ و بسته بندی را از دیگر چالش‌های پیش روی صادرات دانست و گفت: نبود برند و بسته بندی مناسب منجر به خام فروشی و صادرات فله به بازار‌های هدف شده است.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با انتقاد از نبود بانک اطلاعاتی دقیق از تولید تا مصرف در کشور بیان کرد: با داشتن بانک اطلاعاتی دقیق از تولید تا مصرف این امکان وجود دارد که در زمان مناسب محصولات را صادر کنیم و در مواقعی که با کمبود عرضه در داخل روبرو هستیم، صادرات را کاهش دهیم چرا که در برخی مواقع مسئولان به سبب نبود اطلاعات دقیق، در مواقعی که بازار اشباع است، صادرات را آزاد می‌کنند و نمی‌دانند چه زمانی باید ممنوعیت صادرات را ابلاغ کنند تا در داخل مشکل نداشته باشیم.

وی ادامه داد: در مواقعی که در بازار داخل مشکل عرضه وجود دارد و محصول به میزان کافی برای عرضه نیست، سریع و شتابزده محدودیت‌های صادراتی ایجاد می‌کنیم که تعداد زیادی از صادرکنندگان به علت عدم تعهدات خود در بازار‌های هدف متحمل زیان می‌شوند.

به گفته ملک زاده، با توجه به شیوع ویروس کرونا و رعایت مسائل بهداشتی کشور ما به سبب ترس از ورود محصول آلوده سخت گیری خود را دارد و برای وارد کردن محصول نمی‌تواند همکاری لازم را داشته باشد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه با توسعه صادرات محصولات کشاورزی نیازی به درآمد‌های نفتی نداریم، بیان کرد: با وجود آنکه وسعت کشور هلند به اندازه ۲ استان گیلان و مازندران است، اما در بخش کشاورزی ۶۰ برابر درآمد ایران ارزآوری دارد که این امر نشان می‌دهد ما نتوانستیم مدیریت و سازماندهی خوبی داشته باشیم.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ادامه داد: با وجود آنکه صادرات محصولات کشاورزی در حداقل خود قرار دارد و نتوانستیم بهره کافی از تولید محصولات کشاورزی داشته باشته باشیم، از این رو توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و تسهیل گری در امر صادرات از اهمیت بالایی برخوردار است.

تولید محصولات کشاورزی بر مبنای ثبت سفارش راهی برای توسعه صادرات

علی خان محمدی مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اینکه با رفع موانع صادرات محصولات کشاورزی امکان جایگزینی آن با درآمد‌های نفتی وجود دارد، اظهار کرد: اگر مسئولان امر به دنبال شکوفایی صادرات هستند، از این رو محصولات کشاورزی بر مبنای تولید قراردادی و صادرات محور باید تولید شود.

وی تولید محصولات کشاورزی بر مبنای ثبت سفارش و رفع چالش‌های پیش روی صادرکنندگان را از عوامل موثر در رونق صادرات برشمرد و گفت: با ایجاد زیرساخت‌های لازم همچون کانتینر‌های یخچالی، سردخانه‌های مجهز، سورتینگ‌های مناسب و ... این امکان وجود دارد که همانند کشور‌های توسعه یافته ظرف مدت زمان ۲۴ ساعت بعد از چیدن محصول، آن را به بازار‌های هدف صادر کرد.

خان محمدی ادامه داد: با وجود پتانسیل بالا در بخش کشاورزی این امکان وجود دارد که با ایجاد زیرساخت‌های لازم نیازی به درآمد‌های نفتی نداشته باشیم.

به گفته این مقام مسئول، در شرایط فعلی تحریم که امکان فروش نفت وجود ندارد، با ایجاد زیر ساخت‌های لازم در بخش بسته بندی و سورتینگ امکان صادرات منظم و منسجم به بازار‌های هدف وجود دارد، به همین‌خاطر از وزارت جهاد کشاورزی در خواست کرده ایم که معاونت کنترل ضایعات ایجاد شود تا در آینده صادرات دچار مشکل نشود.

مدیر عامل مجمع ملی نخبگان کشاورزی در پایان درباره تاثیر شیوع ویروس کرونا بر صادرات محصولات کشاورزی تصریح کرد: با وجود راهکار‌های بهداشتی همانند دیگر کشور‌ها باید به امر صادرات ادامه داد و به عبارت دیگر نباید شیوع این ویروس مانع صادرات و تولید شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا
۱۶:۰۱ ۱۰ آذر ۱۳۹۹
همینوهم ازدستمون نگیرن شانس آوردیم آب که نمیدن تابستون کشت کنیم کودکه نیست سم هاکه گرون و بی اثربازارکه افتضاح والاموندیم چیکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۹ ۱۰ آذر ۱۳۹۹
اين كشاورزا خيلي ناشكر و دريده اند
قبلنا وقتي بارون زياد ميومد كلي گاو و گوسفند قربوني ميكردن ولي الان عين اينكه خدا بهشون بدهكاره يه مرغم سر نميبرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
چرا دولت آب را به کشاورزان نمیدهد تا از صادرات نفت جلوگیری شود
امسال دولت جو را ۱۹۰۰ و گندم را ۲۲۰۰ تومان از کشاورز خریده و خود جو را ۵۰۰۰ گندم ا ۶۰۰۰ تومان به مردم یا دامداران میفروشد
چرا ؟
چرا دولت به دامداران رسیدگی نمیکند که هم بتوان گوشت را صادر کرد وهم همه ی مردم به قیمت مناسب خریداری کنند
Netherlands
Yosef
۱۱:۱۰ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
آره حتما پیشرفت میکنیم، کارخانه یک تراکتور که اصلی ترین وسیله کشاورزی است رو نمیفروشه و احتکار میکنه، جهاددد نه بذر میده واسه کشت و نه کود میده و تجهیزات به روز در اختیار کشاورز قرار میده، موقع خرید محصول قیمت ها رو به شدت پایین میارند که مفت از چنگ کشاورز دربیارند بلکه کشاورز قدرت خرید نداشته باشه که لااقل خودش تجهيزاتش رو جدید کنه
Iran (Islamic Republic of)
فرمان
۱۰:۴۰ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
یعنی امیدی بر صادرات دام زنده هست تا دامدار حداقل مثل یک کارگر ضعیف زندگی کند از سال ۸۶همه اجناس مصرفی وخوراکی سه برابر افزایش داشته به جز محصولات دامی زنده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۶ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
چرا سازمان جهاد و کشاورزی مجوز برای سورتینگ از امسال صادره نمیکند
Iran (Islamic Republic of)
محمدرضا شریفی
۰۹:۳۹ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
باسلام
اینجانب در حوزه تولید بادام فعالیت میکنم باغداران شهرستان سامان استان چهارمحال و بختیاری یک بادام خاصی به نام بادام مامایی تولید می‌کنند که منحصرا صادراتی است قیمت آن در سالهای گذشته از قیمت دلار تبعیت میکرد تا سال گذشته که دلار ۱۳ هزار تومان بود قیمت مغز این محصول کیلویی ۵۸۰ هزار تومان بود ولی امسال مافیای صادر کننده با وجود دلار ۲۵ تومان قیمت بادام را در ۴۰۰ هزار تومان نگه داشته که باعث ضرر ما تولید کننده ها و عدم ارز آوری به کشور شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۵ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
باطرح انتقال آب از دریا به دشتهای وسیعمون و آبخیزداری مناسب و تحقیقات در زمینه کشت دانه های روغنی مثل سویا و ذرت وگیاهانی مثل گندم در خاکهای شور خدا میدونه چه تحولی در تولید و حتی صادرات محصولات زراعی و دامی ایجاد خواهد شد،زمینهای بلا استفاده استانهای جنوبی و مرکزی مون کاملاً مناسب برای این طرح‌ها هستند.
#ایران_سرزمین بی نظیر استعدادهای پنهان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۶ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
تا دیروز که می گفتن وارد کنیم چرا گازهای گلخانه ای و ریزگردها خالی از کشاورزی و شخم زدن زمین رو افزایش بدیم معادن هم تخریب محیط زیستی دارن و نفت هم بو میده پالایش هم به منابع محیط زیستی و ... آسیب میزنه الان هم برعکس رو میگن کجای کارید به طور مثال چند دهه گذشته حبوبات کمترین واردات و بیشترین مصرف رو داشت حالا عدس مغان یا محلی و لپه ایرانی تو بازار میتونی پیدا کنی
Iran (Islamic Republic of)
saeid
۰۸:۵۶ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
بهترین جایگزین برای نفت محصولات کشاورزی دامداری و شیلات هستش. امکان تحریم هم براش وجود نداره چونکه تمام دنیا به این محصولات نیاز اساسی دارن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۵ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
با اوردن اب به زمین های کرمان و یزد میشود انجا را به بزرگترین مزارع کشاورزی کشور تبدیل کرد به شرط انکه این زمین ها به باغ و ویلا تبدیل نشود. و با قانون ارث به زمین های کوچک تبدیل نشود. هر کشاورز سهام دار زمین است و نه مالک ان
Germany
دبیر
۰۸:۵۵ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
بسته بندی نامناسب و چیدن قبل از رسیدن محصولات کشاورزی مهمترین عامل از دیت دادن مشتری ازرانی است که باید به کشاورزان و دلالان اموزش داده بشه و دوما مانع صادرات محصولات نامناسب از مرز بشن. والا در رقابت با سازر کشورها مثلا ترکیه عقب میمانیم
Iran (Islamic Republic of)
سید قباد مکرمی کارشناس ارشد آبزیان
۰۸:۵۰ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
با سلام و احترام در بین محصولات کشاورزی آبزیان جایگاه خاصی در صادرات داشته است بخش آبزیان در طول سه دهه گذشته کمترین حمایت های یارانه ای و یا تسهیلاتی را گرفته است لیکن در مقایسه با صنعت مرغداری با ظرفیت حدود 2 میلیون تن امروز به توانایی تولید بیش از 1 میلیون تن محصول رسیده است از آن گذشته طی 10 ساله اخیر جایگاه ارزشی صادرات و ارزآوری محصولات آبزیان از رتبه 11 بین محصولات کشاورزی کشور به رتبه 3 یا 4 ارزآوری بین محصولات کشاورزی رسیده است ( بین 300 تا 500 میلیون دلار ارزآوری )این زیربخش پتانسیل های بسیار بالایی برای تبدیل به قطب ارزآوری و اشتغالزایی دارد . نکته آخر آن که در جهان نیز ارزش تجارت آبزیان بیش از گوشت و طیور است و پس از میوه و نوشیدنی ها در رتبه سوم جهانی قرار دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۵ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
کجای کاری بنده پازده هکتار بهترین زمین کشاورزی دارم یک تراکتور ندارم شب بخیر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۳ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
صادرات محصولات کشاورزی به کام دلالان و به ضرر کشاورزان و مصرف کننده داخلی تمام میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۴۳ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
این تصمیم راباید 40سال قبل میگرفتن گذشت تمام کشاورزان خانه نشین بیچاره شدن باتصمیماط غلت دولت
Iran (Islamic Republic of)
علی محرابی لیشتر
۰۰:۳۴ ۰۹ آذر ۱۳۹۹
یه مسئول دلسوز پیام منو بخونه و ترتیب اثر بده
سال ۸۱ تا الان پروژه آبرسانی به دشت بزرگ لیشتر در شهرستان گچساران نیمه کاره رها شده
آخرین اخبار