رضا حجت کارشناس مسائل اروپا در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره انتقادات وزیر امور خارجه کشورمان از عدم انجام تعهدات اروپا، گفت: اصل وزارت امور خارجه بر گفتوگو و دیپلماسی است، در این دیپلماسی اگر بتوانیم تنوع رفتاری و دیپلماتیک را در فضای ساختار نظام بین الملل رعایت کنیم بسیاری از منافع کشورمان تامین میشود.
او افزود: کشورهایی که با سیاست خارجی ایران هماهنگتر هستند و نگاه شان متنوع است را برای ارتباط انتخاب کنیم، همچنین دستگاه دیپلماسی ما باید متنوع سازی را در سیاست خارجی رعایت کند، برخی از کشورها درصدد خراب کردن چهره ایران هستند، بنابراین موضوع گفتوگو و رفت و آمد با کشورها باعث خنثی سازی، مخدوش کردن چهره ایران میشود، در حقیقت بسیاری از کشورها تخریب چهره ایران را دنبال کرده و میکنند، اما در فضای دیپلماتیک میتوانیم این موضوع را خنثی کنیم، مثلا روابط با سوئیس و اروپا میتواند از این زاویه هم مثمر ثمر باشد.
حجت با اشاره به لزوم استقلال رفتاری اروپا در برابر آمریکا، توضیح داد: جنگ جهانی دوم بسیاری از چیزها را تغییر داد و نیازهای اروپا به آمریکا سبب ساز این موضوع شد که استقلال رفتار سیاسی اروپا در دنیا زیر سوال برود و مستقل نباشد، البته اروپا هنوز هم استقلال ندارد.
این کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه اروپا بسیار حوزه ضعیفی به لحاظ قدرت نظام بین الملل است، گفت: اروپا به نوعی در برابر قدرت آمریکا و رقابت با چین و روسیه خرد شده است و در حوزه سیاست خارجی تاثیرگذاری بالایی ندارد، به عنوان مثال تاثیرگذاری اروپا در جنگ قره باغ در درجه سوم و تاثیر گذاری روسیه در درجه اول است، همچنین در بحث سوریه تصمیم سازی بالایی ندارد و کشورهای دیگر تاثیر بیشتری دارند، بنابراین اروپا استقلال رفتاری ندارد چراکه به شدت نیازمند آمریکا بوده است.
او افزود: دست کم در یک دهه گذشته میتوان دید که اروپا به دنبال استقلال رفتاری است، اما هنوز میترسد، بنابراین حالا حالاها باید اروپا را زیر سایه آمریکا ببینیم و دستگاه سیاست خارجی کشور ما این موضوع را میداند، بنابراین خوب است که از اروپا بخواهیم استقلال رفتاری داشته باشد و ما باید این موضوع را اعلام کنیم.
حجت ادامه داد: انگلیس که بر تمام کشورها نفوذ امنیتی، اقتصادی، جاسوسی، دیپلماتیک دارد، نمیتواند استقلال رفتاری داشته باشد و زیر یوغ و سایه آمریکاست، چراکه آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم آنها را نجات داد و سر پا نگه داشت. نمیتوانیم از اروپا انتظار عملی داشته باشیم، اما در کشورهایی مانند آلمان میتوان رگههایی از تمایل به استقلال را دید.
این کارشناس مسائل اروپا گفت: اروپا به دلیل اینکه توان ایستادن و پاسخ دادن به آمریکا را ندارد، مجبور است که ایران یا هر کشور دیگری مانند ما را تحت فشار قرار دهد، مثلا فرانسه به لحاظ اقتصادی و سیاسی مشکلات زیادی دارد و اخیرا لایحهای را به مجلس بردند تا افرادی را که از برخورد پلیس با جلیقه زردها عکس و فیلم منتشر می کنند را زندانی و جریمه کنند، همین موضوع به این معناست که آزادی بیان آنها توخالی است، با این وجود فرانسه تلاش زیادی کرد که منافع اقتصادی از برجام به دست بیاورد، اما از ترس و فشار آمریکا اولین کشوری بود که شرکتهای خود را در ایران بست.
او با اشاره به بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی علیه ایران، افزود: اتحادیه اروپا توان ایستادن در برابر تمام مسائل و قواعد بین المللی را ندارند، به ایران گیر میدهند تا خود را به آمریکا نزدیکتر کنند، با وجود پیروز شدن بایدن در واشنگتن ممکن است این موضوع پررنگتر هم شود.
حجت ادامه داد: اروپا عمق استراتژیک بسیار بالایی دارد و از بزرگترین سلاحهای هستهای و موشک هستهای برخوردار است، اما به ایران میگویند که نه تنها سلاح بخرید بلکه نباید بسازید، کشوری میتواند از نگاه لیبرال آزادی رفتاری در نظام بین الملل داشته باشد که در چارچوب آنها رفتار کند و حتی دین مداری و حقوق بشری در چارچوب آنها باشد و در غیر این صورت از نظر آنها دین دار و آزاد نیستند با این مبانی با استفاده از رسانه گروگان گیری افکار عمومی میکنند که ایران در حال جنگ و صدور تسلیحات و تنش زایی است، در حالی که هر جایی جنگ میبینیم تسلیحات آن از آمریکا و اروپاست.
او افزود: اروپا و آمریکا که بیانیه میدهند و بحث تنش زایی را مطرح و ادعای صلح طلبی میکنند، خودشان جنگ طلبترین هستند و در هر جای دنیا انسانهای زیادی را میکشند، اما با رسانه هایشان حتی در داخل کشورمان افکار عمومی را به گروگان میگیرند و جوری وانمود میکنند که ایران به دنبال تنش است.
بیشتر بخوانید
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان و خانم «آنه لینده» وزیر امور خارجه سوئد هفته گذشته در یک تماس تلفنی، آخرین تحولات بینالمللی، موضوعات منطقهای، موضوعات مربوط به برجام و روابط دوجانبه و کنسولی میان دو کشور را مورد بحث و تبادلنظر قرار دادند. ظریف در این تماس با اشاره به تحریمهای غیرقانونی و غیرعادلانه ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی ایران، از ناتوانی کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات خود در برجام انتقاد کرده و به وزیر امور خارجه سوئد توصیه کرد استقلال و حاکمیت خود را قربانی سیاستهای زورگویانه و ظالمانه آمریکا نکنند.
انتهای پیام/