پیامبر (ص) به عنوان بهترین الگو در ایجاد وحدت بین مسلمانان هستند که در سیره و روش خود این آموزه‌ها را به ما یاد می‌دهند.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، پیامبر (ص) اسوه کامل در تمامی ابعاد زندگی است که الگو قرار دادن سیره آن حضرت برای مسلمانان کارآمدترین راهکار برای تحقق وحدت اسلامی است؛ وحدتی که از اصول و ارزش‌ها مورد تاکید پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) است.

مراد از وحدت امت اسلامی این است که مسلمانان در کنار حفظ مذاهب خودشان بر محور مشترکات دینی مثل توحید، قرآن، سنت و سیره نبوی در برابر خطراتی که اصل اسلام و جامعه مسلمانان را تهدید می‌کند، هم‌بستگی وهمدلی داشته باشند و اختلاف را کنار بگذارند.

پیامبر (ص)  از نخستین افرادی بودند که به ایجاد وحدت در میان مسلمانان پرداختند. به گونه‌ای که در آخرین سفارش‌های خود خطاب به امت اسلام چنین می‌فرمایند «ای مردم همانا جان و اموال شما بر شما حرام است تا این که پروردگارتان را دیدار کنید‌ای مردم گفتارم را بشنوید و بیندیشید، بدانید که هر مسلمانی برادر مسلمان دیگری است و همانا همه مسلمین برادر یکدیگرند».


بیشتر بخوانید


راهبرد فرهنگی پامبر در ایجاد وحدت

یکی از روش‌های پیامبر (ص) در ایجاد وحدت، سیره اخلاقی و فرهنگی ایشان بود. در منش حضرت محمد (ص)، نفی نژاد پرستی، قومیت گرایی و تبعیض‌های ناروا و ناپسند دیده می شود زیرا ملیت و قومیت هیچ اعتباری ندارد و  این دین است که به همه ملت‌ها و اقوام مختلف جهان با یک چشم می‌نگرد و از آغاز در تلاش بود تا با روش‌های مختلف ریشه ملیت پرستی و تفاخرات قومی را از بیخ و بن برکند؛ به عنوان مثال در قرآن هیچ خطابی به صورت عرب و عجم وجود ندارد.

راهبرد فرهنگی پیامبر (ص) در ایجاد وحدت بین مسلمانان/معیار پیامبر (ص) در برتری بین انسان‌ها چه بود؟

تقوا؛ ملاک برتری انسان نسبت به دیگری

اگر در تاریخ بنگریم، می‌بینیم پیامبر (ص) افرادی مانند «زید بن حارثه» را فرمانده سپاه اسلام، «بلال حبشی» را مؤذن ویژه و از «سلمان فارسی» تجلیل می‌کند و به او مقام و منزلت والا می‌بخشد و در این رابطه می‌فرماید «همه شما از نسل آدم هستید و آدم از خاک است. عرب را بر عجم برتری نیست مگر به تقوا»؛ در نهایت با این حرکت الهی هم با تبعیض‌های موجود به مبارزه برخاستند و هم به تدریج ارزش تقوا را به عنوان ملاک مقام و منزلت اجتماعی معرفی کردند.

راهبرد فرهنگی پیامبر (ص) در ایجاد وحدت بین مسلمانان/معیار پیامبر (ص) در برتری بین انسان‌ها چه بود؟

حجت الاسلام و المسلمین مرتضی نظری سخنران و پژوهشگر مذهبی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، به نیاز‌های بی حد و مرز انسان اشاره کرد و اظهار داشت: تامین همه نیاز‌های مادی بشر همیشه بسیار دشوار و یا ناممکن بوده است چرا که هر جرعه‌ای که به کام انسان می‌رود او را تشنه و حریص‌تر می‌کند، حتی اندیشه‌های بشری هم نتوانسته این تشنگی و تمنا‌های رنگارنگ انسان را برطرف سازد.

وی افزود: سوالی در اینجا مطرح می‌شود که در این دنیای پرفراز و نشیب از آمال و آرزو‌ها چه باید کرد؟ آیا راهی برای زندگی پیروزمندانه بشر امروزی وجود دارد که ما را با خیالی راحت و آسوده به سر منزل مقصود برساند؟

راهبرد فرهنگی پیامبر (ص) در ایجاد وحدت بین مسلمانان/معیار پیامبر (ص) در برتری بین انسان‌ها چه بود؟

این کارشناس مذهبی به بیان راهکاری از اهل بیت (ع) پرداخت و گفت: امیرالمومنین (ع) راهی را پیش روی بشر امروزی قرار داده و رسول خدا (ص) را به عنوان منجی معرفی کرده‌اند و می‌فرمایند «در زندگی از این مشعل فروزان بهره ببرید و باور داشته باشید سالک راه پیامبر؛ سالک راه نور، روشنایی و سعادتمندی است، زیرا او پیشوای پرهیز کاران، روشنی دیده نابینایان و چراغ پرفروغی است که روش او میانه روی و سنتش رشد و بالندگی است و سخنش جداگر حق از باطل است».

وی افزود: امیرالمومنین(ع) در ادامه این روایت می‌فرمایند«(ای بندگان) خدا رحمتتان کند، در راه روشنی گام نهید که به بهشت جاودان رهنمودتان کند. امروزه در سرابی هستید که خشنودی خدا را فرصت دارید، زیرا دفتر کردار‌ها هنوز باز است، حساب‌ها جاری، بدن‌ها سالم و زبان‌ها گویاست در نتیجه در‌های توبه گشوده و نیکویی پذیرفته می‌شود».

راهبرد فرهنگی پیامبر (ص) در ایجاد وحدت بین مسلمانان/معیار پیامبر (ص) در برتری بین انسان‌ها چه بود؟

حجت الاسلام نظری توضیح داد: خداوند در حدیث قدسی به پیامبر می‌فرماید «اَعْدَدْتُ لِعِبادی الصّالِحین ما لا عین رَأتْ وَلا اُذُن سَمِعَتْ وَلا خَطَرَ عَلی قَلْبِ بَشَر»، برای بندگان صالحم تحفه‌ای آماده کرده ام که نه چشمی آن را دیده و نه گوشی آن را شنیده و نه به قلب بشری خطور کرده است؛ حال اگر ما پا، جای پای رسول خدا (ص) بگذاریم آن وقت خداوند بهره مندی‌های بزرگی را نصیبمان می‌کند که زندگی را برایمان شیرین و معنادار‌تر خواهد کرد.


بیشتر بخوانید


وی ادامه داد: امام حسین (ع) درباره سیره و منش پیامبر (ص) می‌فرمایند«از پدرم پرسیدم رسول خدا (ص) با همنشینان خود چگونه بودند؟ امیرالمومنین (ع) فرمودند «همواره خوش رو بودند و هیچگاه خشن، سبک سر، فحاش، عیب جویی و مدیحه گو نبودند».

این کارشناس مذهبی درباره سیره رفتاری پیامبر (ص) با مردم تصریح کرد: با کمی ورق زدن در تاریخ می‌بینیم که پیامبر (ص) از چیزی که میل نداشت غفلت می‌ورزید به طوری که مردم از ایشان مایوس و ناامید نمی‌شدند. در روایات نقل شده که همیشه از جدال، پر حرفی و گفتن حرف‌های بی فایده پرهیز می‌کردند.

راهبرد فرهنگی پیامبر (ص) در ایجاد وحدت بین مسلمانان/معیار پیامبر (ص) در برتری بین انسان‌ها چه بود؟
وی افزود: پیامبر (ص) نسبت به مردم همیشه از سه چیز پرهیز می‌کرد. اول هرگز کسی را سرزنش نمی‌کرد و عیب او را نمی‌گفتند، لغزش‌ها و عیوب مردم را جستجو نمی‌کرد و در آخر سخن نمی‌گفتند مگر آنکه امید ثوابی در آن برای مردم می‌دیدند.

حجت الاسلام نظری در پایان گفت: در روش و مسلک معاشرت پیامبر (ص)، همیشه هنگام سخن گفتن چنان حاضران را به خود جذب می‌کردند که از کسی کلامی  شنیده نمی‌شد و زمانی که سکوت می‌کردند دیگران سخن می‌گفتند. هیچگاه در حضور پیامبر (ص) درباره مسئله ا‌ی نزاع نمی‌کردند و اگر کسی از حاضران صحبت می‌کرد همه سکوت می‌کردند و به او گوش می‌دادند؛ یکایک خصلت‌هایی که برشمرده شد، نیاز امروز بشر برای ارتباطات درست در زندگی است که می‌تواند در تصحیح رشد شخصیت او کمک‌های موثری داشته باشد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
دوست دارم محمد ص
Australia
مازیار
۱۸:۲۶ ۰۹ آبان ۱۳۹۹
لبیک یا رسول الله
آخرین اخبار