به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در چند هفته اخیر شدت شیوع کرونا در جهان دوباره سیر صعودی گرفته است. از ماه سپتامبر تاکنون روزانه به طور میانگین بیش از ۵ هزار و ۴۰۰ نفر در جهان قربانی کووید ۱۹ شده اند. این بدان معناست که هر ۱۶ ثانیه یک نفر به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست میدهد. دانشمندان میکوشند با مطالعه رفتار ویروس و آگاه سازی مردم نسبت به آن، زنجیره شیوع کرونا را در جامعه قطع کنند. در این گزارش دانشمندان انگلیسی به سوالات رایج مردم در زمینه کرونا پاسخ میدهند.
مطالعه دانشمندان آمریکایی و ایمیونولوژیستها بر روی صدها بیمار مبتلا به کووید ۱۹ تصویر دقیقی از دوره نهفتگی (دوره پیش از بروز) این ویروس را نشان میدهد. دوره نهفتگی کرونا به زمان میان ابتلای فرد به ویروس تا ظهور علائم اطلاق میشود. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد به طور معمول از زمان ابتلای فرد به کووید ۱۹ تا ظهور علائم بیماری ۵ روز طول میکشد.
همچنین ۹۷ درصد تمامی کسانی که به ویروس آلوده میشوند تا ۱۱ روز پس از ابتلا علائم بیماری را از خود بروز میدهند. سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرده است زمان ابتلای فرد به ویروس تا ظهور نخستین علائم بیماری میتواند ۵ تا ۶ روز به طول بیانجامد، اما در بیشتر موارد علائم بیماری در افراد در بازه ۱ تا ۱۴ روزه بروز میکند.
براساس اعلام مقامات بهداشتی انگلیس، علائم کرونا به طور معمول بین ۷ تا ۱۴ روز در مبتلایان دیده میشود. با این حال، علائم بیماری میتواند در بازه بسیار طولانی و پس از بهبودی در بیماران مشاهده شود. دوره ریکاوری (بهبودی) پس از ابتلا نیز بستگی به شدت بیماری فرد در زمان ابتلا دارد. عواملی مانند جنسیت، سن، و بیماریهای زمینهای میتواند احتمال ابتلا به کرونای شدید در افراد را افزایش دهد و همین موضوع نیز در دوره بهبودی فرد تاثیرگذار است.
بسیاری از افرادی که به کووید ۱۹ مبتلا میشوند نیازی به درمان پزشکی ندارند و پس از ۳ هفته بهبود مییابند. تب میتواند بیش از یک هفته در بیماران کرونایی مشاهده شود. با این حال، سرفه و تغییر در حس چشایی و بویایی میتواند هفتهها پس از بهبودی نیز در بیماران مشاهده شود. کسانی که به کرونای شدید مبتلا میشوند ۲ تا ۸ هفته طول میکشد که فرآیند ریکاوری را طی کنند، اما اغلب در بلند مدت از خستگی و بی حالی رنج میبرند.
بیشتر بخوانید
کرونای بلند مدت درباره کسانی به کار میرود که دوره بهبودی کرونا را طی کرده اند، اما همچنان شاهد عوارض و علائم بلند مدت بیماری هستند. علائم بیماری در این افراد به طور معمول بسیار طولانیتر از دیگر بیماران است و ممکن است ماهها پس از بهبودی نیز مشاهده شود.
تحقیقات کالج سلطنتی لندن نشان میدهد ۱۰ درصد مبتلایان به کرونا بیش از دوره معمول علائم کرونا را با خود به یادگار دارند. از این میان، درصد کمی ممکن است علائم بیماری را برای ماهها پس از بهبودی شاهد باشند. تحقیقات گسترده در انگلیس نشان داده است ۲۵۰ هزار مبتلا به کووید ۱۹ برای بیش از ۳۰ روز علائم بیماری را داشته اند.
دانشمندان از وجود علائم پساکرونایی در بیماران خبر می دهند. دانشمندان دانشگاه تگزاس آمریکا اعلام کردند که بسیاری از بیماران کرونایی هفتهها و ماهها پس از طی دوران ریکاوری همچنان علائم بیماری را با خود دارند، ما این موضوع را علائم پساکرونایی مینامیم.
استر ملامد، یکی از دانشمندان دانشگاه ایالتی تگزاس آمریکا در این باره گفت: شواهد نشان میدهد بیش از یک سوم کسانی که تست کرونایشان مثبت اعلام شده است، هفتهها پس از بهبودی نتوانسته اند سلامت خود را به طور کامل بازیابند و به زندگی پیش از بیماری بازگردند. این موضوع هیچ ارتباطی به میزان شدت بیماری در آنها نداشته است. این موضوع حتی در جوانان که آسیب پذیری کمتری نسبت به کهنسالان دارند نیز دیده میشود.
براساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا یک نفر از هر ۵ فرد، ۱۸ تا ۳۴ ساله که به کرونای خفیف مبتلا شده، نتوانسته است ۱۴ تا ۲۱ روز پس از ابتلا بهبودی خود را به طور کامل بازیابد و به زندگی پیش از بیماری بازگردد. علائم بلند مدت کرونا همچنان در این افراد باقی مانده است که رایجترین آنها شامل تنگی نفس، سردرد، مشکلات مربوط به حافظه، خستگی دائمی و از دست دادن حس بویایی و چشایی میشود.
دانشمندان انگلیسی نیز به موازات پژوهشهای همکاران آمریکایی خود اقدام به تحقیقات در این زمینه کردند. تحقیقات آنها نیز نشان داد برخی بیماران حتی ۸ ماه پس از ابتلا به کرونا هنوز از علائم کرونا رنج میبردند. طبق تحقیقات این دانشمندان، بیش از ۶۰ هزار بیمار کرونایی در این کشور ۳ ماه پس از بهبودی همچنان علائم این بیماری را به همراه داشته اند.
با این حال، در بسیاری از موارد افرادی که از علائم بلند مدت کرونا رنج میبرند سالم، فعال و تندرست هستند. علائم بلند مدت کرونا شامل هر دو جنبه جسمانی و عصبی میشود که در برخی موارد میتواند ماهها پس از بهبودی نیز در فرد مشاهده شود.
اگر علائم خفیف و ملایم کرونا را در خود مشاهده کردید نخستین کاری که باید انجام دهید این است که از زمان مشاهده علائم به مدت ۱۰ روز خود را قرنطینه کنید. به هیچ عنوان تا زمانی که علائم جدی نشده اند به مراکز درمانی، بیمارستانها و داروخانهها مراجعه نکنید، زیرا این مکانها بسیار حساس بوده و میتواند باعث انتقال ویروس میان مردم شود.
اگر زمانی که خود را قرنطینه کرده اید شاهد تشدید علائم بودید، از زمان تشدید علائم دوباره به مدت ۱۰ روز قرنطینه خود را تمدید کنید. اگر همراه با خانواده زندگی میکنید، اعضای خانواده نیز نباید برای ۱۴ روز از خانه خارج شوند. این ۱۴ روز از زمانی آغاز میشود که اولین علائم بیماری در یکی از اعضای خانواده دیده میشود.
انتهای پیام/
این دانشمندان چکار میکنن