به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چند روزی هست که درگیری میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قرهباغ شدت گرفته است. دو کشور همسایه که تا کنون سابقه چند بار جنگ با یکدیگر را هم دارند، بر سر مسائل این منطقه درگیر شده و آتش به روی هم گشودند.
از نظر بینالمللی، قرهباغ به عنوان بخشی از خاک آذربایجان شناخته میشود، ولی اکثریت ساکنان آن از قومیت ارمنی هستند. از این جهت، درگیری بین ارمنستان و آذربایجان بر سر این منطقه بسیار زیاد است.
در مورد علل و ریشههای تاریخی درگیری در این منطقه میتوان مقالات بسیاری نوشت. همچنین در مورد توان نظامی دو کشور و نیز احتمال وقوع یک جنگ تمام عیار نیز پیش از این گزارشاتی نوشته شده است. آنچه کمتر به آن توجه میشود و بد نیست به آن پرداخته شود، تسلیحات به کار رفته در این درگیری است.
هر چند دو طرف یکدیگر را به بمباران هوایی با "سوخو روسی" تهدید کردهاند، اما آنچه تاکنون مشاهده شده صرفا جنگ توپخانهای ارمنستان و آذربایجان علیه یکدیگر بوده است. منطقه قرهباغ در این چند روز شاهد آتش توپخانههای دو طرف بوده که البته همین حملات آسیب زیادی به منطقه و شهروندان زده است.
اما توپخانههای زمینی ارتش ارمنستان و آذربایجان بیشتر از چه نوعی هستند؟ شواهد نشان میدهد که بیشتر راکتها و توپخانههای معمولی و کششی و همچنین خودروهای رزمی دو کشور ساختاری روسی دارند. به هر حال هم ارمنستان و هم آذربایجان پیش از این بخشی از شوروی بوده و مسلم است که ساختار قوای نظامیشان هم تاثیر گرفته از این کشور بوده است.
بد نیست در اینجا به برخی از اصلیترین تسلیحات زمینی و توپخانهای ارمنستان و آذربایجان اشارهای داشته باشیم.
بیشتر بخوانید
تانکها:
به لحاظ کمیت، آذربایجان وضعیت بهتری از ارمنستان دارد و طبق دادههای ژورنالهای نظامی، تعداد تانکهای آذربایجان بیشتر از همسایه اش است.
بیشتر تانکهای ارمنستان از نوع T-۷۲، T-۸۰، T-۵۵، T-۹۰ S هستند. تانکهای آذربایجان نیز تقریبا از نوع تانکهای ارمنستان هستند. البته بیشتر تانکهای آذربایجان از نوع T-۷۲ SIM۲، T-۹۰، T-۵۵ است. در واقع، تعداد تانکهای T-۷۲ آذربایجان کمی پیشرفتهتر از نوع ارمنی آن هستند. همچنین تعداد این نوع تانکها در آذربایجان بیشتر از کشور همسایه است.
تانک T-۷۲ یک تانک اصلی میدان نبرد است که تولید آن از اوایل دهه ۱۹۷۰ در شوروی آغاز شد. این تانک شباهتهایی با تانک قدیمیتر، اما پیشرفتهتر T-۶۴ دارد. T-۷۲ پس از تانک دیگر شورویها؛ T-۵۵ پرتیراژترین تانک تولیدشده پس از جنگ جهانی دوم است و در مجموع بیشتر از ۲۵ هزار دستگاه از آن ساخته شده و کماکان برای مشتریان خارجی تولید میشود که توسط دهها کشور مورد استفاده قرار گرفتهاست.
توپخانه (کششی):
تعداد توپخانههای آذربایجان بیشتر از ارمنستان است. توپخانههای ارمنستان بیشتر از نوع ۲S۳ Akatsiya و ۲S۱ Gvozdika هستند. از آن طرف، توپخانههای آذربایجان بیشتر از نوع SpGH DANA، ۲S۱ Gvozdika، T-۱۵۵ Fırtına، ۲S۱۹ Msta و ... است.
مدل توپخانه آذربایجان و ارمنستان مانند تانکهایشان "روسی – شوروی" است. توپخانه کششی اصلی و مشترک این دو ارتش ۲S۱ Gvozdika است. این سلاح متحرک ساخت شوروی است و بر اساس مدل MT-LBu به روز رسانی و ساخته شده است. این سلاح نیز مانند تانکهای شوروی فوق الذکر جنبه صادراتی داشته و شوروی و سپس روسیه از فروش آن سود زیادی به دست آورده است.
خودرو زره پوش رزمی و نفربر زره پوش:
نفربر زرهپوش (زرهی) نوعی خودروی زرهی جنگی است که برای حمل و نقل سربازان در میدان جنگ بکار میرود. نفربرها معمولاً تنها به مسلسل مسلح هستند؛ اما ممکن است به سلاحهایی همانند موشک ضد تانک هدایتشونده (ATGM) یا خمپارهانداز هم مجهز باشند. در واقع نفربرها برخلاف تانکها و خودروهای جنگی پیادهنظام برای جنگ مستقیم طراحی نشدهاند؛ بلکه برای حمل ایمن نیروهای نظامی به خط مقدم نبرد ساخته شدهاند و سلاح آنها برای دفاع از خود است.
خودروهای جنگی پیادهنظام نوع پیشرفتهتر و تکاملیافتهتر نفربرهای زرهی هستند که با داشتن زره قویتر و سلاحهای بیشتر از جمله یک توپ جنگی توانایی بیشتری برای درگیری مستقیم در جنگ و فراهمکردن آتش حمایتی برای سربازان دارند.
اصلیترین نفربرهای زره پوش و خودروهای رزمی ارمنستان از این قرارند: BTR-۸۰، MT-LB، BRDM-۲، BMP-۲، BMP-۱، BTR-۶۰ و...
اصلیترین نفربرهای زره پوش و خودروهای رزمی آذربایجان نیز از این قبیل اند: Otokar Cobra، MT-LB، BTR-۷۰، BMP-۲، BMP-۱، BTR-۸۰، BMP-۳ و...
اکثر تسلیحات بالا مدلهای کامل شده نفربرها و خودروهای زرهی شوروی سابق هستند. این تسلیحات به خصوص توسط کشورهای استقلال یافته از شوروی (ونه حتی خود روسیه) استفاده میشوند. از این جهت، حتی اینها نیز جنبه صادراتی دارند.
راکت انداز:
راکت انداز یا توپخانه راکتی ارمنستان و آذربایجان نیز ساختار و فرمت روسی – شوروی دارند. عمدهترین توپخانههای راکتی ارمنستان از این قرار هستند: BM-۲۱ Grad، BM-۳۰ Smerch، BM-۲۷ Uragan، OTR-۲۱ Tochka، SCUD-B، ۹K۷۲۰ Iskander و ...
از طرف دیگر، آذربایجان نیز توپخانههای راکتی مهمی دارد که از این قبیل اند: BM-۲۱ Grad، BM-۳۰ Smerch، LAR-۱۶۰، Lynx MR، T-۱۲۲ Sakarya، T-۳۰۰ Kasırga، TOS-۱، OTR-۲۱ Tochka و...
BM-۲۱ Grad اصلیترین راکت انداز ارتش دو کشور است. این توپخانه راکتی ساخت شوروی است که در دهه ۶۰ ایجاد شد، اما در سالهای بعد به تدریج کامل گردید. بیشتر راکت اندازهای ارمنستان و آذربایجان مدل به روز رسانی شده همین BM-۲۱ Grad هستند.
منبع: خبر فوری
انتهای پیام/