#تولیدبان/از آلمریا تا مُکران؛

گلخانه‌ای که همراه با ارز آوری کلان، ۴۵۰ هزار نفر را شاغل می‌کند

یکی از مجریان طرح کشت گلخانه‌ای در این گزارش از راه اندازی گلخانه‌ای با اشتغال زایی ۴۵۰ هزار نفر و همچنین ارزآوری بالا سخن می‌گوید.

به گزارش خبرنگار تولیدبان گروه اقتصادی  باشگاه خبرنگاران جوان،  سیستان و بلوچستان استانی است که کمتر مورد استقبال سرمایه گذاران قرار می گیرد. به تازگی متوجه شدیم یک گروه متشکل از چند شرکت فعال در کشت گلخانه ای قصد سرمایه گذاری در این استان را دارند که با مشکلاتی در روند کارشان مواجه شده اند؛ به همین منظور مصاحبه ای با مدیر ارشد مگاپروژه  شهرک  گلخانه ای چابهار انجام دادیم.

بهمن کلانی مدیر ارشد مگاپروژه  شهرک  گلخانه ای چابهار در گفت و گو با خبرنگار تولیدبان گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: من به عنوان مدیر ارشد یکی از مگاپروژه‌‌های شهرک گلخانه‌ای از سال ۹۴ به دولت اعلام کردم که شرکت‌های گلخانه‌ای ما با توجه به تجاربی که دارند و با الهام پذیری از مگاپروژه‌ شهرک گلخانه‌ای در آلمریای اسپانیا، می‌توانند یک مگاپروژه را در چابهار بدون نیاز به دریافت تسهیلات و با جذب سرمایه گذار خارجی به مرحله‌ی اجرا در بیاورند و این مگاپروژه تنها برای واگذاری اراضی ملی به کمک دولت نیاز دارد.

مزایای اجرای مگاپروژه‌ی شهرک گلخانه‌ای چابهار

این مدیر طرح مگاپروژه گلخانه ای در چابهار بیان کرد: ما توان این را داریم که در ۹۷ هزار متر مربع از اراضی ملی سیستان و بلوچستان، ۳۹ هزار گلخانه را با سرمایه گذاری سرمایه گذارانی از کشور‌های هلند، اسپانیا، آلمان و ... اجرا کنیم.

وی در ادامه بیان کرد: چون حجم این پروژه بسیار زیاد است، ما در نظر داریم که با استفاده از دستگاه‌های آب شیرین کن، از آب دریا برای تولید محصولات و دیگر پیش نیاز‌های تولید استفاده کنیم.

کلانی همچنین افزود: در صورت اجرای این پروژه، کشور ما به قطب صنایع غذایی در منطقه و حتی آسیا تبدیل خواهد شد و همچنین برای ۴۵۰ هزار نفر نیز به طور مستقیم اشتفالزایی صورت خواهد گرفت.

سواحل مکران

اقدامات دولت و دستوری که اجرا نمی‌شود

کلانی در خصوص اقدامات دولت برای اجرای این پروژه گفت: در همان زمان که به دولت اعلام آمادگی کردیم، رئیس جمهور یک نامه خطاب به  حجتی، وزیر وقت جهاد کشاورزی، ارسال کرد و دستور داد تا با توجه به این که هیچ تسهیلاتی نیاز ندارند و توان جذب سرمایه گذار خارجی را هم دارند، به این درخواست با جدیت رسیدگی شود که ایشان هم به سازمان امور اراضی کشور و جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان دستور دادند که، چون ما برای این طرح نیازی به تأمین آب و برق توسط وزارت نیرو نداریم، همکاری لازم برای معرفی عرصه صورت بگیرد.

وی ادامه داد: تا اینجای کار خوب پیش رفت تا این که ریاست جهاد کشاورزی استان در آن زمان اعلام کرد نامه‌هایی که مدیران بالادستی به ما فرستاده اند، هیچگونه جنبه‌ اجرایی ندارد!

این سرمایه‌گذار در مورد اقدامات دفتر جذب و حمایت از سرمایه گذاری استانداری سیستان و بلوچستان، گفت: بعد از برکناری ریاست وقت جهاد کشاورزی استان به دلیل اتهامات مالی، در استانداری جلسه‌ای برگزار کردند که بعد از ارائه‌ی کامل طرح، گفتند باید یک طرح توجیهی تحویل بدهید تا بتوانیم با شما همکاری کنیم. وقتی هم که ما گفتیم تا عرصه را مشخص نکنید امکان ارائه‌ طرح توجیهی وجود ندارد، موضع قبلی خودشان را تکرار کردند.

وی در خصوص پیگیری هایش از وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز بیان کرد: مدیرکل دفتر حمایت از سرمایه گذاری خارجی وزارت اقتصاد هم از ما خواست تا اول طرح خود را مکتوب ارائه کنیم و از سرمایه گذاران برای جلسه‌ای حضوری دعوت کنیم که به ایران بیایند که باز هم ما اعلام کردیم تا محل اجرای طرح مشخص نشود نمی‌توانیم این کار را انجام بدهیم،  متأسفانه این جلسه به مشاجره کشیده شد و ایشان به مدیران خودش اینطور گزارش داد که آقای کلانی هیچ تخصصی در سرمایه گذاری ندارد!

آماده نشدن طرح توجیهی به دلیل مشخص نبودن عرصه‌ی مورد مطالعه

کلانی در پاسخ به این سوال که این گروه چرا تا کنون طرح توجیهی نهایی را آماده نکرده است، گفت: مشکل اصلی در انجام این کار این بود که دولت پهنه بندی سواحل مکران انجام نداده بود و سرمایه گذاران دیگر هم به همین دلیل به مشکل برخورده بودند که البته بعد از سال‌ها تأخیر، بالاخره اواخر سال گذشته این کار انجام شد.

وی افزود: از سال ۹۴ تا ۹۸ در انتظار پهنه بندی سواحل مکران بودیم تا زمین مورد نظر برای استقرار دستگاه‌های آب شیرین کن مورد نیاز برای تأمین آب مگاپروژه از دریا، مشخص شود، اما باز هم مسئولان مربوطه اعلام می‌کنند اول طرح توجیهی بعد جانمایی زمین!

کلانی در ادامه گفت: حتی ارائه‌ی طرح مقدماتی نیازمند هزینه‌ای معادل ۷۰ هزار یورو برای حضور نمایندگان طرف‌های خارجی برای بازدید از عرصه‌ی مورد نظر است؛ آن‌ها تا زمانی که از زمین محل اجرای طرح بازدید نداشته باشند نمی‌توانند طرحی را ارائه کنند؛ اگر ما با این هزینه‌ی بالا سرمایه گذار را به کشور دعوت کنیم و جانمایی زمین مشخص نشده باشد، باز هم حضور آن‌ها در ایران بی فایده است و کاری پیش نمی‌رود، فقط هزینه تراشی بیهوده انجام می‌دهیم.

از آلمریا تا مکران/دستورات رئیس جمهور، غیر لازم الاجراست

وی درخواست خود از دولت را اینطور بیان کرد: تنها درخواست ما در حال حاضر این است که با توجه به این که برای اجرای این طرح به ۹۷ هزار متر مربع زمین نیاز است و قطعا این مقدار زمین در نقاط مختلفی از سیستان و بلوچستان پراکنده خواهد بود، در گام اول زمین مورد نیاز را جانمایی کنند تا بتوانیم از سرمایه گذاران دعوت کنیم برای تهیه‌ی PFS به ایران بیایند و بررسی‌های لازم را انجام بدهند.

مطالعات امکان سنجی مقدماتی یا PFS چیست و چه تفاوتی با مطالعات امکان سنجی نهایی (FS) دارد؟

در مطالعات امکان سنجی مقدماتی (Pre Feasibility Study)، به مشخصات کلی پروژه پرداخته می‌شود و معمولا در زمانی که سرمایه گذار با چند گزینه مختلف روبروست انجام می‌گردد.

اطلاعات امکان سنجی نهایی (Feasibility Study)، پس از مرحله پیدایش طرح و تعریف چارچوب کلی آن از لحاظ مشخصات محصول، ظرفیت تولید و میزان سرمایه گذاری انجام می‌شود. این مطالعات بنا به نیاز و درخواست کارفرما، در سطوح مختلفی از جزئیات پروژه می‌تواند وارد شود.

اجرای مگاپروژه‌ی شهرک گلخانه‌ای چابهار در گام اول مستلزم انجام مطالعات امکان سنجی مقدماتی (PFS) است که تنها در صورت جانمایی زمین قابل انجام خواهد بود و طرح توجیهی نهایی (FS) که شامل تمامی برآورد‌های مالی و ... باشد پس از آن قابل ارائه است.

نمونه‌ی مشابه خارجی همیشه هم بد نیست

برای پیشرفت علمی از همه توانایی‌های غربی‌ها استفاده کنید و از شاگردی کردن و یادگرفتن هرگز پرهیز نکنید، زیرا ما از شاگردی کردن ننگمان نمی‌آید بلکه از «همیشه شاگرد ماندن» ننگمان می‌آید؛ این‌ها سخنان رهبری است در دیدار مسئولان و محققان ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی در سوم بهمن ماه ۱۳۹۷.

آلمریا، شهری در جنوب شرقی اسپانیا و بزرگترین شهرک گلخانه‌ای دنیاست که بنابر اعلام سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در سال ۲۰۱۷، یعنی سه سال پیش، سالانه ۲.۷ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می‌کرده است. یعنی آلمریا در مساحتی به متراژ ۰.۲ درصد از اراضی کشاورزی ایران، ۱۲ درصد تولید ناخالص کشاورزی ایران را تولید می‌کند.

آلمریا از نظر شرایط اقلیمی تقریبا مشابه سواحل مکران در سیستان و بلوچستان است و البته آب و هوایی خشک‌تر از مکران دارد، اما اسپانیا آن را تبدیل به بزرگترین شهرک گلخانه‌ای دنیا کرده است. این همان شهر رویایی است که بهمن کلانی و دیگر اعضای گروهش از آن درس گرفته اند و می‌خواهند پروژه‌ی مشابه آن را در مکران هم اجرا کنند.

گفتنی است؛ سی ام اردیبهشت ماه ۱۳۹۸، حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان به کلیه‌ دستگاه‌های اجرایی دستور داد، برای تسهیل فرآیند سرمایه گذاری داخلی و خارجی و رفع موانع آن به ویژه در زمینه مقررات زائد و دست و پاگیر و غیرضرور و جذب سرمایه ایرانیان مقیم خارج از کشور و همچنین واگذاری بنگاه‌های اقتصادی به بخش غیردولتی به طور جدی تسریع کنند، اما به نظر می‌رسد دستور رئیس قوه‌ مجریه برای دستگاه‌های اجرایی، لازم الاجرا نیست.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۴ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
تا حق حسابشونو پرداخت نکنن کارشون درست نمیشه.
Iran (Islamic Republic of)
saeid
۰۸:۴۹ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
باید دست به دست هم بدیم برای رونق تولید
Iran (Islamic Republic of)
مهرداد میرمظاهری
۰۸:۳۲ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
با سلام پیشنهاد می شود از ظرفیت زمین های موقوفه استفاده نمائید. برای اطلاع از وضعیت به اوقاف استان و یا ستاد سازمان اوقاف واقع در تهران خیابان نوفل لوشانو مراجعه نمایند.
Iran (Islamic Republic of)
برنا
۰۷:۵۷ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
مثل داستان سریال آقازاده ولی تو اون سریال همه دستگیر میشن ولی اینا هر روز داره به سرمایه هاشون اضافه میشه .
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۷:۵۳ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
با سلام و احترام
احتمالا برادر عزیز اقای کلانی و دوستان یادشون رفته هدایای لازم رو به افراد و .... بپردازند.
ارادتمند همه افراد دلسوز این مرز و بوم هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۸ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
گلخانه در ساحل دریا؟؟؟؟
۹۷ هزار متر مربع-۳۹ هزار گلخانه؟؟؟؟
این جملات به ترتیب مثل استفاده از بخاری در تابستان و جادادن فیل در فنجان هست.
گلخانه بدرد مناطق گرم و شرجی نمیخوره و مناسب مناطق سرد سیر هست. این هم کلک بالاکشیدن اراضی ملی توسط آقایونه. نوش جان.
این رو با کمی مطالعه می شود دریافت که گلخانه برای کنترل شرایط محیطی ساخته می شود و مهمترین عامل دما هست که در مناطق گرم و شرجی پایین آوردن دما کار ساده و کم هزینه ای نیست ولی در مناطق سرد تنها با سوخت گاز خیلی ساده و کم هزینه می شه دما رو پایین آورد. حتی مناطق گرم و خشک هم با سیستم پوشال پنکه دمارو می شود پایین آورد این درصورتی هست که در مناطق مرطوب این سیستم جواب نخواهد داد.
Germany
ناشناس
۰۱:۴۱ ۰۸ مهر ۱۳۹۹
آقا می دانید کل کشاورزی آلمان و اتریش از اسپانیا و ایتالیا هست
با گلخانه کردن ایران ما باید کشور های خلیج فارس رو وابسته کنیم
با کیفیت بالا و قیمت کم !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۰ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
برای ما هم چنین امکانی برای ساخت نیروگاه فراهم شد با سرمایه گذار خارجی و بدون هیچ تسهیلات یا حتی زمین از طرف دولت این پروژه اجرا شود که در ظاهر چه حمایت ها که نمی کنیم و کشور مشکل سرمایه گذاری و برق دارد و ........ ولی به خاطر کارشکنی ها در صدور یک برگه مجوز و طولانی شدن داستان بیش از یکسال سرمایه گذار خارجی عطایش را به لقایش سپرد
وقتی میرفتند حرف قابل تاملی زدند

گفتند شما به تحریم خارجی نیاز ندارید،شما خودتان خودتان را تحریم کردید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۹ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
طرح خوبی هست ولی سؤال اینه که بازار اینهمه تولید کجا هست
دستمو نمونه بعد ورشکست بشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۹ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
شما مسئولین برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! انرژی ، تمرکز ، عمر و شخصیت اکثر شما مسئولین برای"" چگونگی طی کردن مراحل گرفتن پستهای بالاتر"" صرف می‌شود. کسی باید وارد حیطه کارآفرینی شود که کارآفرین باشد. بر اساس ملاکهای اسلامی و استقلال همه جانبه، به برترین کارآفرینان میدان بدهید. اینها اولی الامرند. از اینها اطاعت کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۹ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
شما مسئولین برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! انرژی ، تمرکز ، عمر و شخصیت اکثر شما مسئولین برای"" چگونگی طی کردن مراحل گرفتن پستهای بالاتر"" صرف شده است. کسی باید وارد حیطه کارآفرینی شود که کارآفرین باشد. بر اساس ملاکهای اسلامی و استقلال همه جانبه، به برترین کارآفرینان میدان بدهید. اینها اولی الامر ند. از اینها اطاعت کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۳ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
بهتر نیست بگیم ابر طرح تا فارسی را پاس بداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۲ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! انرژی و تمرکز و عمر و شخصت امثال اکثر شما مسئولین برای ""چگونگی طی کردن مراحل گرفتن پستهای بالاتر"" صرف شده است. کسی باید وارد حیطه کارآفرینی شود که کارآفرین باشد.
Iran (Islamic Republic of)
شهریار پیرمرادی
۲۰:۳۸ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
مدیران نالایق و بی سواد و بی جربزه در راس ادارات کل استان ها هستند و توانایی کوچکترین ریسکی را ندارند، بیچاره امده میگه میخوام ایران را با هزینه خودم گلستان کنم، ازش طرح توجیهی میخوان، زمین بی حاصلت را بده برات اباد کنه اگر هم نشد زمینت را پس میگیری، مگه داری وام میدی که طرح توجیهی میخوای، این بابا اگه بره همین کشورهای درب و داغون شمال ایران و یا بره جنوب خلیج فارس این پیشنهاد رو بده در عرض یگ هفته همه چیر را در اختیارش میزارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۷ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! انرژی و تمرکز و عمر و شخصت امثال اکثر شما مسئولین برای ""چگونگی طی کردن مراحل گرفتن پستهای بالاتر"" صرف شده است. کسی باید وارد حیطه کارآفرینی شود که کارآفرین باشد. بالاترین کار شما همین گرفتن حقوق از بیت المال ملت است. به همین راضی باشید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۳ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! شما در ابتدا برای دو نفر غیر از شغل خودتان که پشت میزنشینی است، شغل واقعی و مولد و درست ایجاد بکنید بعد به خود اجازه دهید که وارد حیطه کارآفرینی شوید. کسی باید وارد حیطه کارآفرینی شود که کارآفرین باشد. انرژی و توان و عمر و شخصت امثال شما برای "چگونگی طی کردن مراحل گرفتن پستهای بالاتر" صرف شده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۱ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
شما چه گلی به سر ما زده اید که اینقدر خودتان را تحویل می گیرید مثلا برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! این مردم اند که برای امثال تو منت گذاشته اند و شغل ایجاد کرده اند و حقوق ماهیانه می گیری. بهترین کار امثال شما همین گرفتن حقوق از بیت المال است خواهشا شما فقط به همین حقوقتان راضی باشید. شما در ابتدا برای دو نفر غیر از شغل خودتان که پشت میزنشینی است، شغل واقعی و مولد و درست ایجاد بکنید بعد به خود اجازه دهید که وارد حیطه کارآفرینی شوید. کسی باید وارد حیطه کارآفرینی شود که کارآفرین باشد. انرژی و توان و عمر و شخصت امثال شما برای "چگونگی طی کردن مراحل گرفتن پستهای بالاتر" صرف شده است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۹ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
شما چه گلی به سر ما زده اید که اینقدر خودتان را تحویل می گیرید مثلا برای نیم میلیون نفر ایجاد اشتغال می کنید؟! این مردم اند که برای امثال تو منت گذاشته اند و شغل ایجاد کرده اند و حقوق ماهیانه می گیری. بهترین کار امثال شما همین گرفتن حقوق از بیت المال است خواهشا شما فقط به همین حقوقتان راضی باشید. شما در ابتدا برای دو نفر غیر از شغل خودتان که پشت میزنشینی است، شغل واقعی و مولد و درست ایجاد بکنید بعد به خود اجازه دهید که وارد حیطه کارآفرینی شوید.
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی گلی
۲۰:۰۱ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
لطفا به ایشون بفرمایید "سنگ بزرگ نشانه نزدنه"
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۱ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
تا کی ما گیر قانونهای بی دست و پا باشیم که نه کشاورزی یمان درست می شود ونه مسکنمان وبا این کارها روز به روز دلالی دربخش مسکن هم بیشتر می شود
Iran (Islamic Republic of)
سرباز وطن
۱۹:۰۲ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
در ۹۷۰۰۰ متر مربع یعنی تقریبا ده هکتار ۳۹۰۰۰ گلخانه؟؟
چه کار میخواهند بکنند که ۴۵۰ هزار نفر شاغل شوند یعنی باید نیروی کار سه چهار استان را بکار گیرند
احتمالا منظور ۹۷۰۰۰ هکتار بوده؟!
یه کم حساب شده تر بنویسید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
450000نفر از کشاورز وباغبان هست تا راننده وفروشندگان
Iran (Islamic Republic of)
فرزند زاگرس
۱۸:۱۶ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
فقط میتوان آه کشید و گفت :حیف که این سرمایه ها و استعدادها و هنرها و وقت ها با بی عرضگی مسولان استانی سوزانده شد.
مقامات کشوری هم در چنین زمانهایی از خود قاطعیت و مدیریت کلان داشته باشند.
متاسفم برای همه و خودمان!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۸:۱۳ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
بنظرم جای قوه قضاییه اینجا خالی است.
چرا بر سر راه همچنین مگاپروژه های بزرگ ملی و جهانی سنگ اندازی میشود.
مسول وقت جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان ، خیلی خیلی دیوانه بوده که با این بزرگواران با این پروژه بزرگ همکاری نکرد پروژه ای که نام چابهار و سیستان و بلوچستان را پر آوازه و رونق را به این استان ساحلی و تجاری میرساند.
آخرین اخبار