به گزارش حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سردار سرتیپ دوم پاسدار علی محمد نائینی رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه پاسداران صبح امروز چهارشنبه ٢۶ شهریور ماه در نشست خبری که در محل این مرکز برگزار شد، گفت: باید در آستانه آغاز هفته دفاع مقدس یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس و امام خمینی (ره) که در شرایط بسیار سختِ ابتدای انقلاب همه ظرفیتهای دفاع را فعال کرد، گرامی بداریم.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات امام خمینی در ٢۶ شهریورِ سال ١٣۶۴ دستور تشکیل نیروهای سه گانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که با یک نگاه راهبردی و تهدیدات پیش روی نظام و همچنین با برآوردی که داشت این فرمان را صادر کرد. این حکم تاریخی که سند آن هم یک سند کمتر دیده شده است در مرکز اسناد دفاع مقدس سپاه منتشر شده که نشان از عمق راهبردی نگاه امام خمینی (ره) دارد.
سردار نائینی ضمن تاکید بر عمق راهبردی نگاه حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی اظهار کرد: بعد از ٣۵ سال حقانیت اهداف راهبردی امام خمینی در همه صحنهها ظهور و بروز دارد. امروز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ۵ نیرو در اوج اقتدار قرار دارد و از محور مقاومت و دستاوردهای آن حمایت میکند که این قدرت با وجود دشمنیهای استکبار جهانی به دست آمده است.
وی ادامه داد: دشمن بعثی در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی با تحلیل از وضعیت سیاسی و نظامی کشورمان فکر کرد که میتواند با ٣ سپاه و ١٢ لشکر و چند تیپ زرهی از طریق یک تهاجم گسترده کشور را تصرف کند. در سالهای نخست دفاع مقدس تحلیل دشمن در زمینه سیاسی این بود که در اداره کشور بین لیبرالها و نیروهای انقلابی اختلاف وجود دارد و در حوزه نظامی نیز ارتش ایران فاقد نظم و آرایش مناسب تدافعی است، پس بهترین موقعیت برای حمله به این کشور وجود دارد.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با بیان اینکه صدام به تنهایی و به عنوان یک کشور همسایه استعداد حمله به ایران را نداشت، تاکید کرد: در دوران دفاع مقدس هنگامی که دشمن بعثی به ایران حمله کرد خود را با اتکا به پشتیبانی آمریکا و جبهه استکبار نماینده آنها میدانست. حتی در هنگام دستگیری صدام توسط نیروهای آمریکایی، او باور نمیکرد که آمریکاییها او را دستگیر کنند و با تعجب میگفت که آمریکاییها برای او احترام خاص قائل هستند و او را با تکریم به نزد افسران خود خواهند برد.
بیشتر بخوانید
امسال رژه دفاع مقدسی نخواهیم داشت
وی با اشاره به فضای امروز جهان که با دوقطبی مقاومت و سازش مواجه است، خاطر نشان کرد: امروز شاهد انسجام و همافزایی بیشتر جبهه مقاومت هستیم. همه مشاهده کردند که پایگاه عینالاسد در عراق چطور مورد هدف موشکهای سپاه قرار گرفت و امروز شاهد ذلت تفنگداران آمریکایی توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران هستیم و همه این اقدامات به دلیل حکم تاریخی امام در چنین روزی بود که فرمان تشکیل قوای سه گانه را صادر کردند، به طوری که در ادامه نه تنها این نیروها تقویت شدند، بلکه پیشرفتهای مختلفی نیز به دست آوردند و این جریان در دوره رهبر معظم انقلاب نیز ادامه یافت.
سردار نائینی با بیان اینکه دفاع مقدس یک دوران ارزشمند برای کشور است، گفت: مهمترین مسئله دوران دفاع مقدس بحث ماهیت آن است که این جنگ به ما تحمیل شد و اسناد فراوانی وجود دارد که این جنگ فراتر از اراده رژیمی مثل رژیم بعث عراق بود و وزیر خارجه آمریکا چند ماه قبل از جنگ، اعلام میکند که سه گزینه ایجاد آشوب، نابود کردن اقتصاد ایران و کودتای نظامی را درنظر دارند که اگر کودتا به نتیجه میرسید، اصلا جنگی تحمیل نمیشد، چراکه کشور را به ایام قبل از انقلاب اسلامی میبردند.
وی افزود: استکبار جهانی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اموال کشور را مسدود و تحریم اقتصادی گستردهای را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرد، لذا جنگ ما در آن ایام فقط با رژیم بعث نبود، بلکه جنگ بین اسلام و نظام سلطه بود؛ بنابراین طراحی جنگ در نظامی دوقطبی توسط یک بازیگر منطقهای مانند صدام اصلا امکانپذیر نبود؛ بلکه ما با یک سناریوی جهانی به رهبری آمریکا مواجه بودیم و این سناریو در زمینههای مختلف بروز کرد و هدف اصلی آنها از تمام اقداماتشان کنترل انقلاب اسلامی بود.
رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ضمن تشریح برنامه های هفته دفاع مقدس گفت: ٧ مهر ماه از ١٧٠ اثر جدید اسنادی و تحقیقاتی دفاع مقدس که در یک سال اخیر به نتیجه رسیده، رونمایی خواهیم کرد. مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از ٣٠٠ فرمانده شاخص سپاه در دوران دفاع مقدس برای ضبط تاریخ شفاهی دعوت کرده که تا کنون کار ثبت و ضبط تاریخ شفاهی ١١۵ نفر از آنها به پایان رسیده است. این تاریخ شفاهی حداقل در ٢٠ و حداکثر در ۴٠ یا ۵٠ جلسه در حال انجام است.
وی ادامه داد: ما برای تاریخ شفاهی دفاع مقدس ١٧ رسته تعریف کرده ایم که تاریخ شفاهی آنها هم در حال تدوین است. تاریخ شفاهی ٢٠ ماه قبل از دفاع مقدس و تدوین تاریخ شفاهی فرماندهان جبهه مقاومت نیز از دیگر پروژههای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه پاسداران است. در حوزه فرماندهان گردانها نیز یک فهرست ۴٠٠ نفره از فرماندهان شاخص تهیه شده که تاریخ شفاهی ١٠٠ نفر از آنها در لشکرهای ۴١ ثارالله کرمان، ٢۵ کربلای مازندران و لشکر ٨ نجف به طور کامل تهیه شده است.
جانشین تبلیغات قرارگاه خاتم الانبیا در دوران دفاع مقدس از توسعه و ساماندهی راویان دفاع مقدس تحت عنوان شبکه راویان دفاع مقدس نیز خبر داد.
سردار نائینی درباره سایر برنامههای مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس سپاه نیز خاطر نشان کرد: محققان ما در این مرکز علاوه بر تمرکز بر روی موضوعات دفاع مقدس، در حال فعالیت بر روی پروژهای تحت عنوان موضوعات ٣٠ سال بعد از جنگ هستند که ٧٠ درصد از آن به صورت قرارداد نهایی شده است.
وی افزود: در حوزه مطالعات اجتماعی حدود ٧٠ تا ٨٠ پروژه متناظر بر سوژههای مختلف داریم که محققان ما در حال کار بر روی آنها هستند.
وی در خصوص فعالیتهای مربوط به تاریخ شفاهی سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی نیز اظهار کرد: از سردار شهید حاج قاسم سلیمانی اسناد و مدارک بسیاری در اختیار داریم که محققان ما در حال تحقیقات درباره آنها هستند. البته خود ایشان و همراهانشان نیز مطالبی را نوشته اند که از آنها استفاده میشود. در خصوص تاریخ شفاهی سردار سلیمانی باید به این نکته هم اشاره کرد که ایشان هرگاه در مقابل دوربین قرار میگرفتند از دوستان و شهدای دفاع مقدس صحبت میکردند و تمایلی به بیان موضوعات درباره خودشان نداشتند. اما یک یا دو ماه قبل از شهادت سردار سلیمانی، ایشان با من تماس گرفتند و از من فایل مکالمات بی سیم خودشان در عملیات کربلای ۵ را گرفتند که همراهانشان نقل میکنند که ایشان تا قبل از شهادت خود در سفرهایی که داشتند این مکالمات را گوش میکردند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره ضبط مکالمات فرماندهان شاخص دفاع مقدس همچون سردار رشید و سردار باقری نیز خاطر نشان کرد: تاکنون ٧٠ جلسه تاریخ شفاهی سردار رشید ضبط شده است. البته سردار رشید جزئیات اتفاقات عملیات های دفاع مقدس را با توجه به مسئولیت خود در ١٠٠ یا ١۵٠ دفتر نوشته است. برای تاریخ شفاهی سردار محسن رضایی هم در حدود ١٧٠ جلسه برگزار شده است. تتاریخ شفاهی سردار محسن رضایی یک ویژگی خاص به لحاظ سطح مباحث دارد. از این جهت باید گفت؛ تاریخ شفاهی او تاریخ شفاهی جنگ است و در جلسات تاریخ شفاهی سردار محسن رضایی، دیگر فرماندهان نیز حضور دارند و در روایتها و تدقیق آن کمک میکنند. البته در حوزه ثبت و ضبط خاطرات سردار باقری نیز به دلیل مشغله های فراوان ایشان موفق به انجام این کار نشده ایم.
سردار نائینی در پایان گفت: شنبه ۵ مهرماه نیز به مناسبت عملیات ثامن الائمه در نظر داریم تا ٣ برنامه را برای بزرگداشت این عملیات انجام دهیم. نخستین برنامه رونمایی از جلد دوم تاریخ شفاهی سردار صفوی است. در برنامه دوم تجلیل از خانواده فرماندهان ارشد ۵ فرمانده ارتش و سپاه یعنی شهیدان فکوری، کلاهدوز، فلاحی و جهان آرا در دستور کار قرار دارد. سومین برنامه نیز تجلیل از شهدای این عملیات است.
انتهای پیام/