کتاب «چکامه‌هایی در شیوه‌های عزاداری»، به آسیب‌های مراسم عزاداری برای امام حسین (ع) می‌پردازد.

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، کتاب «چکامه‌هایی در شیوه‌های عزاداری» حاوی متن سخنرانی سید احمد خاتمی در مجلس خبرگان رهبری است و به آسیب‌های مراسم عزاداری امام حسین (ع) می‌پردازد و راهکار‌هایی را نیز ارائه می‌دهد. جایگاه مراسم عزاداری، آسیب ها، آسیب های محتوایی و شکلی از اهم مطالب این کتاب است. 

عزاداری و برپایی مراسم سوگواری برای اهل بیت در میان شیعیان سنتی دیرینه دارد و شیعیان به واسطه‌ این مراسم‌ها ارادت خود را به اهل بیت پیامبر (ص) نشان می‌دهند. در میان این سوگواری‌ها از همه معروف‌تر و پرشورتر مراسم عزاداری برای امام حسین (ع) است که پیوند عمیقی با مفاهیم بنیادین شیعه دارد و به همین دلیل از اهمیت بسیاری برخوردار است.

با این اوصاف، اهمیت این عزاداری‌ها بر کسی پوشیده نیست و همین موضوع منجر شده است تا دشمنان اسلام به فکر تخریب آن باشند. مخالفت با عزاداری شیعیان سابقه‌ای دیرینه در تاریخ اسلام دارد و در گذشته خلفای عباسی نیز بسیار تلاش کردند جلوی عزاداری‌های شیعیان را بگیرند، اما موفق نشدند.

با توجه به اهمیت ژرف فرهنگ عاشورا در پیروزی و بقای انقلاب اسلامی، دشمنان همیشگی اسلام به دنبال تحریف این فرهنگ هستند تا تأثیر آن را کاهش دهند. کتاب «چکامه‌هایی در شیوه‌های عزاداری؛ آسیب‌شناسی مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع)» هم هشداری است برای تمام کسانی که در این خصوص تأثیرگذار هستند و سید احمد خاتمی تلاش می‌کند تا با نگاهی علمی و به دور از جانبداری به این پدیده بپردازد.

در بخشی از کتاب «چکامه‌هایی در شیوه‌های عزاداری» می‌خوانیم:

«طرح یک‌جانبه سیمای پیامبر (ص) و معصومین (ع) در مجالس عزا و شادی اهل بیت (ع) و تنها جنبه قداست و ملکوتی امامان را مطرح کردن و بس. توضیح آنکه پیامبر و امامان دو جنبه دارند یکی جنبه ملکوتی که در این نگاه معصوم‌اند، علم غیب دارند، ولایت تکوینی دارند و... و دیگر جنبه م‌ُلکی و زمینی: قل انما انا بشر مثلکم. ما باید در مجالس اهل بیت هر دو بعد را مطرح کنیم و تأکید بر بعد دوم داشته باشیم. آن‌ها الگوی زندگی‌اند باید جنبه‌های الگویی زندگی اهل بیت مطرح شود. این است که سازنده است.

از مناقب اهل بیت بگوییم، از انس آن‌ها با خداوند، ارتباط صمیمی با مردم، گره‌گشایی از کار مردم، زهد، شجاعت و... و ده‌ها بعد دیگر. قرآن و روایات حتی ابراز محبت به اهل بیت (ع) را مقدمه برای عمل می‌دانند. در آیه‌ای می‌خوانیم: «قل لا اسئلکم علیه اجراً الا المودۀ فی‌القربی». بگو بر این رسالت از شما اجری نمی‌خواهم جز مودت قربی «خمسه طیبه طاهره»

در آیه دیگر می‌خوانیم: «قل ما سئلتکم من اجر فهو لکم ان اجری الا علی الله.» اجری که خواستم به نفع شماست اجرم بر خداست. در آیه سوم می‌خوانیم: «قل ما اسئلکم علیه من اجر الا من شاء ان یتخذ الی ربه سبیلا.» بگو اجری بر رسالت از شما نمی‌خواهم مگر کسی که بخواهد راه به سوی خداوند بیابد. از مجموع سه آیه استفاده می‌شود که مودت هم‌جهت راه‌یابی به سوی خداوند است. این از قرآن. در روایات هم فراوان بر الگو بودن اهل بیت (ع) تأکید شده است. پیامبر اکرم (ص) فرمود: اهل بیت من فارق بین حق و باطل‌اند. این‌ها امامانی‌اند که باید به آن‌ها اقتدا کرد.»

گفتنی است کتاب «چکامه‌هایی در شیوه‌های عزاداری» حاوی متن سخنرانی سید احمد خاتمی از سوی نشر سوره مهر راهی بازار کتاب شده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار