مجمع الجزایر سقطری یکی از نقاط استراتژیک یمن است که در سال‌های اخیر به شدت مورد توجه امارات قرار گرفته است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان، امارات همگام با عربستان از فروردین سال ۹۴ به یمن حمله کرده و در این مدت تمرکز خود را بر استان‌های جنوبی یمن گذاشته است. هرچند امارات، نیرو‌های نظامی خود را از یمن خارج کرده، با استفاده از نیرو‌های مورد حمایت خود همچنان به دنبال تسلط بر جزایر و بنادر جنوبی یمن است. مجمع الجزایر سقطری یکی از نقاط استراتژیک یمن است که امارات سعی کرده بر آن مسلط شود. اما این جزیره چرا برای امارات اهمیت دارد؟

هراس امارات از قدرت اقتصادی یمن

یمن برای امارات از جنبه اقتصادی بسیار مهم است. از جنبه اقتصادی مهم‌ترین نگرانی امارات تبدیل شدن بندر عدن به رقیب قدرتمند دبی است. در حالی که بین‌المللی شدن دبی و تبدیل شدن آن به کانون تجارت منطقه‌ای درآمد‌های گسترده‌ای را برای امارات در پی دارد، هرگونه وضع باثبات و سیاست‌های مستقل که باعث شکوفایی عدن و مناطق ساحلی یمن شود باعث نگرانی امارات است. پروژه مدینه‌النور اصلی‌ترین نمونه طراحی شده است که در صورت اجرای آن در یمن وضع اقتصادی منطقه را با دگرگونی‌هایی مواجه می‌کند.

پروژه مدینه‌النور در سال ۲۰۰۶ و در پی دیدار علی عبدالله صالح، رئیس‌جمهور سابق یمن، با بیش از یکصدوپنجاه شرکت از نقاط مختلف دنیا به تصویب رسید و قرار شد اجرای آن به «عبدالله بقشان» تاجر یمنی واگذار شود. بنابر اعلام منابع یمنی، هزینه تقریبی و اولیه این پروژه بزرگ حدود ۱۴۰ میلیارد دلار برآورد شده و درصورت اجرا، گلوگاه‌های اقتصادی در شاخ آفریقا و کشور‌های شبه‌جزیره عرب را به هم مرتبط می‌کرد به ویژه اینکه نقشه مهندسی آن ۱۴ سال پیش طراحی و تصویب شده و نشان می‌داد که مساحت مدینه‌النور چند برابر دبی است. مرکز مدیریت این شهر در منطقه «الحره» در عدن قرار داشت و عنوان می‌شود امارات با استفاده از شرکت «بنادر دبی» تمام تلاش خود را برای کنترل و جلوگیری از شکوفایی آن به کار گرفت.

امارات به عنوان یک کشور تجاری نقش مهمی در تجارت جنوب غرب آسیا دارد، از این منظر می‌کوشد با استفاده از نفوذ خود در منطقه از طرح‌های توسعه دیگر بنادر کشور‌های حاشیه خلیج فارس و اقیانوس هند جلوگیری کند. امارات سعی دارد تا بندر‌های یمن از بندر عدن تا بندر المکلا و المخا را زیر سلطه خود داشته باشد. ابوظبی با این کار به دنبال آن است که بندر‌های یمن را تحت مدیریت و سلطه خود داشته باشد تا این بندر‌ها در آینده هیچ خطر و تهدیدی برای بندر دبی به‌عنوان بندر ترانزیتی در خلیج فارس ایجاد نکند.

اکنون سلطه بر بنادر مهم یمن تقریباً در دست امارات است و حتی بنادر روبروی سواحل یمن مانند بندر‌های سومالی، جیبوتی و اریتره و خیلی از این کشور‌ها نیز زیر نظر شرکت‌های اماراتی عمل می‌کنند. این در حالی است که سلطه بر بنادر یمن از منظر عربستان از اهمیت کمتری برخوردار است. این کشور بیشتر به نفت یمن چشم طمع دوخته است و در تلاش است تا میدان نفتی «واعد» را که در استان الجوف واقع شده به کنترل خود در آورد. ریاض در صورتی که بتواند به این خواسته‌ها دست یابد افزون بر افزایش تولید نفت می‌تواند به جای استفاده از تنگه هرمز در خلیج فارس از دریای عرب نفت صادر کند. مسئله‌ای که در میدان عمل ریاض موفق نشده است که آن را اجرا کند.

اما در این میان، امارات نگاه ویژه‌ای به مجمع الجزایر سقطری دارد و بار‌ها با نیرو‌های مورد حمایت منصور هادی رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن نیز درگیری‌هایی به وجود آمده است.

اهمیت جزیره سقطری

مجمع الجزایر سقطری در جنوب یمن واقع شده است که در غرب اقیانوس هند، در دهانه خلیج عدن و بین دو قاره آسیا و آفریقا قرار دارد. سقطری عبارت است از مجموعه شش جزیره مشرف بر اقیانوس هند که در پایان سال ۲۰۱۳ و پیش از اینکه عبدربه هادی منصور دستور تبدیل این جزایر به استان سقطری را بدهد، از توابع استان حضرموت در شرق یمن بود و پس از این دستور مجموع این جزایر که مساحت آن بالغ بر سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر است به نام سقطری تغییر یافت.

این جزیره نه تنها استراتژیک است، بلکه به دلیل گونه‌های خاص گیاهی و جاذبه‌های طبیعی منحصر به فردش بسیار معروف است. مجمع الجزایر سقطری یک موقعیت استراتژیک مهم برای مسیر باب المندب هست. تنگه باب المندب در جنوب یمن به عنوان یکی از تنگه‌های استراتژیک و حیاتی در جهان معروف است. هر روز بیش از سه میلیون بشکه نفت از خلیج فارس به دریای مدیترانه از این مسیر می‌گذرد. کشتی‌هایی که در این مسیر حرکت می‌کنند در سمت غرب از طریق دریای عرب به خلیج عدن و از سمت شمال از طریق دریای سرخ، قبل از ورود به کانال سوئز از مسیر باریک تنگه باب المندب عبور می‌کنند. موقعیت مرکزی سقطری نقطه بسیار ایده آلی برای مبارزه و دستگیری دزدان دریایی و قاچاقچی‌ها می‌باشد.

امارات در جزیره سقطری به دنبال چیست؟

امارات و جزیره سقطری

در سال‌های گذشته، قدرت‌های منطقه‌ای و بین المللی به دنبال ایجاد پایگاه‌هایی در اطراف شاخ آفریقا هستند. سقطری به کانون رقابت‌های ژئوپلتیک سومالی، اریتره، عربستان، قطر، هند و امارات متحده عربی تبدیل شده است. تمام این کشور‌ها در تلاش هستند تا جای پایی در این جزیره به دست آورند. در این رقابت، امارات از یک مزیت آشکاری برخوردار می‌باشد. ابوظبی با مردمان سقطری از روابط تاریخی، خانوادگی و فرهنگی قوی برخوردار است.

دولت امارات از اردیبهشت ۱۳۹۷ جزیره یمنی سقطری را اشغال کرده است. اشغال جزیره سقطری از سوی امارات در شرایطی است که کنترل آن پیش از آن در اختیار دولت مستعفی و فراری یمن به ریاست منصور هادی بود و کشور امارات هم به عنوان یکی از اعضای ائتلاف عربی ظاهرا از این دولت حمایت می‌کرد. اقدامات امارات از زمان اشغال این جزیره انگیزه توسعه‌طلبانه و چشم داشت اقتصادی و ژئوپلتیکی این کشور به این جزیره استراتژیک را نشان می‌دهد.

در ژوئن گذشته یمن با یک رخداد بزرگ نظامی روبه رو شد که شامل تسلط نیرو‌های شورای انتقالی جنوب تحت حمایت امارات بر جزیره سقطری واقع در جنوب شرق یمن بود که در پی رویارویی با نیرو‌های دولتی رخ داد. تسلط نیرو‌های شورای انتقالی یمن بر جزیره سقطری در پی سال‌ها تلاش‌های متعدد امارات برای توسعه نفوذ خود در این جزیره راهبردی بود. به هر حال تسلط شورای انتقالی بر سقطری موجب شد امارات عملاً نفوذ خود را بر این جزیره گسترش دهد، زیرا شورای مزبور با هیچ تصمیم امارات مخالفت نکرد حال آنکه منافع دولتی یمن اعلام کرده‌اند که این شورا فقط ابزار و بازوی ابوظبی است که آنچه حامیان اماراتی بر آن دیکته می‌کنند، به اجرا در می‌آورد.

امارات در جزیره سقطری به دنبال چیست؟

علی الذهب، کارشناس نظامی یمنی، در این باره گفته: «سقطری از اهمیت فراوانی برخوردار است، زیرا مشرف به دریای سرخ و خلیج عدن است و حمل و نقل نفت کشور‌های خلیج فارس به بیرون از منطقه از آنجا صورت می‌گیرد و به طور کلی خطوط بین‌المللی دریانوردی در آن قرار دارد.» به گفته او، این موقعیت راهبردی سقطری به کشتی‌ها امکان داده است در آنجا پهلو بگیرند و طبیعت سواحل آن به گونه‌ای است که امکان حمایت از کشتی‌ها در برابر باد‌های شدید را فراهم می‌کند.

الذهب تاکید کرد: «امکان استقلال نظامی جزیره وجود دارد به گونه‌ای که به شکل یک پایگاه نظامی پیشرفته برای دفاع راهبردی از یمن و جزیره العرب و خلیج فارس و شاخ آفریقا در آید.»

وی تصریح کرد موقعیت راهبردی سقطری پاسخگوی زیاده خواهی‌های نظامی طرفی است که آن را تحت کنترل در آورد به گونه‌ای که پایگاه‌هایی که در آنجا بنا می‌شود تسهیلات نظامی برای دخالت در کشور‌های منطقه به ویژه کشور‌های متشنج را فراهم خواهد کرد. به گفته الذهب، وجود پایگاه‌های نظامی امارات در سقطری می‌تواند به مثابه پایگاه‌های مشابه نظامی موجود در اقیانوس هند باشد، زیرا امارات در آنجا به دنبال زیاده خواهی‌های راهبردی است که در قالب حضور مجاز از سوی کشور‌های بزرگ از جمله آمریکا است، زیرا اهداف مشترکی با یکدیگر داشته و منافع آنان نیز مشترک است.

در این میان یک منبع نظامی بلندپایه یمنی تأکید کرد: «امارات عزم خود را برای تسلط بر سقطری جزم کرده است و تلاش‌های آن در این زمینه در قالب توسعه نفوذ بر بنادر و آب‌ها و مواضع راهبردی یمن جا دارد.» این منبع که خواست نامش فاش نشود، بعید ندانست که امارات در سقطری پایگاه نظامی ایجاد کند تا با استفاده از آن نفوذ خود را در منطقه گسترش دهد. وی امارات را پلیس آمریکا در خاورمیانه و ابزار بازیگران بزرگ دانست.

اهمیت سقطری برای اسرائیل

جزیره سقطری نه تنها برای امارت که برای اسرائیل نیز مهم و راهبردی است. از زمان توافق عادی سازی امارات و اسرائیل نیز همکاری این دو در مورد اشغال سقطری بیشتر شده است. روزنامه رأی الیوم در گزارشی با اشاره به اهمیت جنوب یمن برای رژیم صهیونیستی نوشت، سران رژیم صهیونیستی میزان توجه خود را به جزیره سقطری واقع در جنوب یمن و آمادگی برای اعطای کمک به دشمنان نیرو‌های حوثی در این کشور نشان داده اند. طبق این گزارش، صهیونیست‌ها همواره از این نکته می‌ترسند که ایران نفوذ خود را در یمن گسترش دهد. سرویس‌های امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی نسبت به حضور امارات در جزیره سقطری و به دست گرفتن کنترل این جزیره ابراز خرسندی کرده اند.

رای الیوم تاکید کرد که اگر نیرو‌های انصارالله کنترل این جزیره را به دست بگیرند می‌توانند رفت و آمد کشتی‌ها در دریای سرخ را زیر نظر گرفته و این مسئله برای رژیم صهیونیستی بسیار ناخوشایند خواهد بود. پیش از این ایهود یعاری، پژوهشگر صهیونیست، یکی از پژوهشکده‌های واشنگتن اعلام کرده بود که جزیره سقطری برای سرویس‌های امنیتی رژیم صهیونیستی بسیار اهمیت دارد. وی اذعان کرده بود که تل آویو از فعالیت جدایی‌طلبان در جنوب یمن خرسند بوده و از اقدامات امارات در ایجاد پایگاه‌های نظامی در جزیره سقطری حمایت می‌کند. این تحلیلگر صهیونیست در سخنان تلویزیونی خود اعلام کرده بود که تل‌آویو آماده است کمک‌های نظامی به طرف‌های درگیر در یمن علیه نیرو‌های انصارالله ارائه دهد.

امارات در جزیره سقطری به دنبال چیست؟

در همین راستا، در ۲۸ اوت گذشته پایگاه «ساوث فرانت» آمریکا که متخصص تحقیقات نظامی و راهبردی است اعلام کرد، امارات و اسرائیل در صدد ساخت پایگاه‌های نظامی و جاسوسی در سقطری هستند و به نقل از منابع عربی و فرانسوی که به نام آنان اشاره نکرد اعلام کرد، امارات و اسرائیل در صدد ایجاد زیرساخت‌های لازم برای جمع آوری اطلاعات جاسوسی نظامی در سقطری هستند. بنابر اعلام این منبع، یک گروه از افسران اماراتی و اسرائیلی اخیراً راهی سقطری شدند و برخی مواضع را با هدف ایجاد پایگاه‌های نظامی مورد بررسی قرار دادند.

نتیجه

جزیره سقطری در جنوب یمن بسیاری حیاتی و راهبردی است. امارات به دلیل این اهمیت سعی دارد تا تسلط خود را بر این جزیره کامل کند. دکتر «وین مدسن» تحلیلگر ارشد آمریکایی در مسائل بین‌الملل اعلام کرده که ارتش آمریکا علاقه زیادی برای مستقر کردن پایگاه نظامی هوایی جزیره سقطری دارد. علاوه بر این، آژانس امنیت ملی آمریکا هم درصدد برقراری ایستگاه اطلاعاتی در جزیره سقطری است.

جزیره سقطری در عین حالی که بر دریای سرخ مسلط است، اشراف کاملی بر شاخ آفریقا نیز دارد. نویسنده کتاب «ستاره و شمشیر» که در آن به ارتباط تنگاتنگ عربستان و اسرائیل پرداخته تاکید کرده: «شوروی نیز قبل از فروپاشی یک پایگاه نظامی بزرگی در این جزیره داشت.» وی تاکید کرد، «اشغال این جزیره برای تسلط بر تنگه باب‌المندب حائز اهمیت است چرا که باب‌المندب تنگه بسیار با اهمیتی است. این تنگه آبراهی است که راه کشتی‌های کالایی و تجارتی ازخلیج عدن و اقیانوس هند به دریای سرخ را هدایت می‌کند. این کشتی‌ها سپس از طریق کانال سوئز وارد دریای مدیترانه می‌شوند و از آنجا به اروپا متصل می‌شوند.» «مایکل چوسودوفسکی» سردبیر گلوبال‌ریسرچ نیز چندی پیش طی مقاله‌ای به علاقه آمریکا به اشغال این جزیره سقطری اشاره کرده بود.

در واقع جزیره سقطری مورد توجه تمام کشور‌ها و بازیگران مهم عرصه بین الملل است و امارات سعی دارد تا با اشغال این جزایر، موقعیت راهبردی خود در دهانه باب المندب را تقویت کند.

نویسنده: محمدرضا مرادی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۰
United States of America
ناشناس
۲۱:۵۴ ۱۸ مرداد ۱۴۰۱
خوشبحال سقوطرایی ها اونا هم خوشبخت شدن و طعم زندگی و زیبایی پیشرفت را میچشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۷ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
این امباراتی که ما دیدیم دو روز دیگه بقیه شیخ نشینارو که چه عرض کنم خود عربستان و حجاز رو هم قورت میده
United States of America
ali
۰۵:۲۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
به ما چه ربطی داره که نگران جزیره سقطری یمن بشیم امارات و یمن گوشت همدیگرو بخورن استخوانهاشون رو دور نمیریزن اصلأ همدیگرو نابود کنن ماچه کار داریم ما باید نگران جزیره های سه گانه خودمون باشیم که هر از گاهی امارات ادعای مالکیت میکنه جدیدأ هم که از اون ور دنیا چین قراره بیاد جزیره های قشم و کیش رو دستش بگیره پس آقای مرادی لطفأ در باب جزیره های خودمون ابراز نگرانی کن و مطلب بنویس
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
اگه شما زمین های واگذاری شهرداری کنگاور که بیست ساله فروخته ولی نه معلوم کجاست نه مسؤلش کیه و نه پول مردم رو پس داد من تنهایی می رم همه جای بمن رو از اشغال آزاد میکنم اون که معلوم جزیره کجاست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۴۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
لطفا yjc یه گزارش از شهرداری شهرستان کنگاور تهیه کنید که تکلیف زمینهای فاز2که بیست سال پیش پیش فروش کردن چه شد آخه خدا پول کارگر ضعیف خوردن داره آیا کسی صدای من را می شنود ؟کمک کمک کمک یا زهرا یا زهرای غریب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
من در سال 80 از شهرداری کنگاور یک فیش زمین خریدم الان بیست سال گذشته ولی کسی جوابگو نیست که این زمین کجاست به کدام مقام مسؤل من رفتگر بی صدا شکایت کنم کی خوردش؟ کی بردش؟پولمان چی شد؟تو این کشور کی فریاد رسه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۷ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
یزیدلعنت الله علیه بوزینه بازبودحالا یزیدزمانه (ترامپ) بوزینه های زیادی داردکه یکی ازآنان بن زاید آل نهیان است که شباهت بسیار زیادی هم به بوزینه یزیددارد وانشاالله مثل بوزینه یزیدبزودی به درک واصل خواهد گردید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
نمی دونم روزی دولت گفتند هواپیمای کمک به یمن برگرده چون به برجام اسیب می بینه یمن گذرگاه کشتی های ما هست با دنیا ...هر چی رو بدیم به امارات و عربستان و اعضای برجام فقط فرو می ریم ....نتیجه اون دلار ۲۵۰۰۰ تومانی
United States of America
ناشناس
۲۱:۳۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
امروز جهان پر از ظلم و جور شده ، امیدواریم زمان ظهور عدالت گستر جهانی از پشت پرده غیبت بدر آید و ظلم و ظالم را از روی زمین ریشه کن و حق و عدالت و احکام قرآن کریم را حاکم گرداند . ان شاالله
United States of America
ناشناس
۲۱:۳۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
امروز جهان پر از ظلم و جور شده ، امیدواریم زمان ظهور عدالت گستر جهانی از پشت پرده غیبت بدر آید و ظلم و ظالم را از روی زمین ریشه کن و حق و عدالت و احکام قرآن کریم را حاکم گرداند . ان شاالله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
بعد از شهادت حاج قاسم با پول این شیخ نشینا و هشت سال کشتار جوانان این مملکت با حمایت مستقیم و عیرمستقیم اینا باید میلیاردها دلار غرامت را که بهمون وارد کردن را ازشون میگرفتین و اونارو ادب میکردید کاری نکردید حالا دارن آدم میکشن و جزیره میگیرن و برا خودشون اربده میکشن اینا آدم بشو نیستن دستشون بخون صدها هزار جوان ایرانی و مرگ هزاران نفر در اثر حمایت از تحریم های ناجوانمردانه دشمن آغشته است.
البته خودشون هم نمیفهمن با دشمنی با ایران و نوکری اسرائیل دارن جایگزین نقش صدام میشن و باید عاقبت اون رو بپذیرند و حتما هدف بعدیشون هم جزایر ایرانی خواهد بود
Iran (Islamic Republic of)
علی محمدی
۱۹:۲۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
امارات با کشاندن اسراییل به نزدیکی ایران دست به کار خطرناکی برای کشورمان است هرچه زودتر بایدجلو این عمل گرفته شود چون مستغر شدن اسراییل در جزیره یمنی توسط امارات اشغال شده واین جزیره مال امارات نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
آقای خبرنگاران جوان دلار دوباره ۲۵ رو رد کرد مسیولین خودمون رو پیدا کن ازشون یه آماری بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
آقای خبرنگاران جوان دلار دوباره ۲۵ رو رد کرد مسیولین خودمون رو پیدا کن ازشون یه آماری بده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
آقای خبرنگاران جوان دلار دوباره ۲۵ رو رد کرد مسیولین خودمون رو پیدا کن ازشون یه آماری بده
Iran (Islamic Republic of)
rahim
۱۸:۱۸ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
به ما چه ربطی دارد؟مثل آدم بچسبید به مملکت خودتان.گور بابای آمریکا و امارات و کسانی که میخواهند در ایران از این مسئله کلاهی برای خودشان درست کنند.
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد رضایی
۱۷:۴۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
به امید پیروزی جمهوری اسلامی ایران در برابر دولت کثیف آمریکا و همچنین مجازات کردن کشورهای خیانت کار اسلامی که به اسلام و برادران مسلمان خود خیانت کردن(سعودی ها و...)
Iran (Islamic Republic of)
هانی
۱۶:۴۵ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
تو دریا دوس داری غرق بشی....!؟خوب با همون صاحب اسراییلیت غرقت میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
همه این تلاشهای مذبوحانه برای جلوگیری از ظهور حضرت مهدی صاحب الزمان امام دوازدهم شیعیان و پیشوای مظلومین جهان است. ولی
یدالله فوق ایدیکم
به امید خدا ایشان ظهور خواهند کرد و تمام مردم در برابر شر صف آرایی خواهد کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
امارات هم واسه یمن دم در اورده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۷ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
بندر عدن جایگزینی مناسب برای جهان بجای دبی خخخخخخخ واقعا که راست گفتند حماقت و نادانی حد و حصر ندارد
Iran (Islamic Republic of)
شیما
۱۵:۳۹ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
چرا لایک و دیسلایک کار نمیکنه ؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
Yjc از پیگیری امارات دنبال چیست؟
کشوری که به تمام جهان پرواز مستقیم دارد و بیش از ۹۰ درصد کشورها سفارتخانه یا کنسولگری دارند
کشوری که هیچ فقیری ندارد و همه مردم مالک بهترین خودروها و املاک هستند و سطح زندگی در بالاترین حد جهانی ایست
کشوری که جزء ده کشور برتر جهان از لحاظ سرانه درامد عمومی،رفاه،امکانات و ... میباشد
کشور ما کجای جهان است؟
شما دنبال چی هستید؟
جنگ؟کینه توزی؟نفرت؟انتقام؟
چی؟؟؟
اماراتیها در جواب انتقاد ایران از رابطه با اسرائیل گفتند در حد ما نیستند و جوابی نمیدهم به انها و بهتر است به فکر مردم خودشان باشند که فقیرند
دیگه چی میخواید بدونید از امارات؟
ایا ما و امارات در یک حد هستیم که مقایسه میکنید؟
Iran (Islamic Republic of)
بیداد
۱۴:۲۵ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
همه کشورهای منطقه به فکر منافع ملی مردمشون هستند و در کشور ما مسئولان به فکر گرکردن جیبشان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
به فکر معلمان و معیشت آنان باشیم. مگر معلمان در این شرایط در مدارس جان آنان در خطر نیست؟ سالانه چند معلم روستا در جادها جان خود را از دست می دهند.
چرا یک معلم با مدرک دکترا در مدارس روستا با روزی 120 کیلومتر رفت و آمد و یا بیتوته در آنجا باید نصف یک کارشناس در وزارت بهداشت شاغل در مراکز شهر ها حقوق داشته باشند؟
Iran (Islamic Republic of)
Bm1
۱۴:۵۸ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
معلم هم معلمان قدیم ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
هنوز مشکل دارید همیشه بیکار و همیشه طلبکار. یه نگاه به نوجون ها و کودکان و جوانان امروزی بندازید... اینا حاصل دست رنج شماست. خجالت آوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
به جای این شر و ور ها به داد مملکت برسید با این وضعیت بورس که همه رو بدبخت کرده خدا لعنتشون کنه
وضعیت قیمت خودرو ها رو خوب میبینید
Netherlands
ناشناس
۱۳:۳۹ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
بدنبال حقوق از دست رفته ملت ایران، اصلا حالیتون هست مردم دارن توی چه شرایطی زندگی میکنن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۷ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
کشور گشائی در روز روشن
اونم زیر سایه عموترامپ و دایی بنیامین
-
ناشناس
۱۲:۵۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
تنها را ايران توليد انبوه سلاح هسته اي و زدن توي دهان آمريكا و اين اعراب ترسو هست ولا غير
-
ناشناس
۱۲:۵۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
تنها را ايران توليد انبوه سلاح هسته اي و زدن توي دهان آمريكا و اين اعراب ترسو هست ولا غير
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
نیروی دریایی باید انجا را تصرف کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۶ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
فکر خوبیه امشب بچه ها برن تصرفش کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۱ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
دنبال جای مناسبی برای قبر شان هستند
Iran (Islamic Republic of)
امید
۱۲:۳۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
به امید روزی که مبارزان یمنی این جزایر رو آزاد کنند و ما بریم پایگاه نظامی و اقتصادی در آنجا احداث کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
حاصلی
۱۱:۱۴ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
امریکا درکشوری ضعیف النفس بدنبال کنترل ایران اسلامی وکنترل دریای خلییج فارس است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۸ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
بنده خدا خواسته یا ناخاسته ایران شده ابزار دست آمریکا و امارات و بهانه خوبی برای به هم ریختن وضعیت منطقه هستش .. افسوس که .یک سری آدمها هم فقط منطق خاله خرسه رو دارند ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۸ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
همه با هم میپکند..
Iran (Islamic Republic of)
Bm1
۱۵:۰۰ ۱۸ شهريور ۱۳۹۹
بنده خدا یمن اینجا را پس خواهد گرفت ..
آخرین اخبار