کارشناس باستان‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی آذربایجان‌غربی گفت: چالدران در قرن‌های هشتم و نهم پیش از میلاد از سرزمین‌های مادری اورارتو‌ها بود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ارومیه، ابراهیم خرازی کارشناس باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی گفت: وجود آثار متراکم از اقوام اورارتو در چالدران در شمال استان آذربایجان غربی  نشان می‌دهد، این منطقه از سرزمین‌های مادری اورارتو‌ها در قرن‌های هشتم و نهم پیش از میلاد بود.

او ادامه داد: چالدران اولین بار توسط هیئت حفاری آلمانی به سرپرستی پروفسور ولفرام کلایس در دژ بسطام با هدف شناسایی آثار اورآرتویی مورد بررسی قرار گرفت که حاصل آن شناسایی استقرار متعدد به دوره‌های مختلف سکونت انسانی است.

خرازی به نتایج اصلی این پزوهش اشاره کرد و افزود: از مهم‌ترین نتایج این بررسی شناسایی محوطه نسبتاً وسیعی به نام «روض» در شمال چالدران است، روض نمونه بارزی از محوطه‌های بزرگ و مهم هزاره سوم پیش از میلاد ‏و متعلق به فرهنگ قدیم قفقاز (دوره برنز قدیم) است، در گرداگرد این محوطه حصار سنگی عریضی وجود داشت که بعد‌ها برج‌های نیم‌دایره شکل مستحکمی بر قسمت جلویی آن افزوده شده است.

کارشناس باستان‌شناسی اظهار کرد: دسترسی به خانه‌ها از طریق دروازه زبانه‌ای شکل منفردی صورت می‌گرفت، خانه‌ها تقریباً بدون فاصله در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و نشانه‌هایی از کوچه‌ها نیز قابل تشخیص است که در دوره‌های بعدی هرگز بر روی این محوطه بنایی احداث نمی‌شود.

او بیان کرد: در بیرون دهکده اصلی، منطقه پیرامونی وسیعی قرار داشت که ظاهراً مزارع یا باغ‌های پلکانی بوده و بر روی هر یک از آن‌ها خانه مدور واحدی وجود داشت، خطوط راه‌ها را می‌توان در این قسمت مشاهده کرد، محوطه روض با وسعت حدود ۱۵ هکتار از دو بخش ارگ و شارستان تشکیل شده و دست کم دو گونه معماری با فضای چهارگوشه و گرد برروی سطح آن قابل مشاهده است.

خرازی به کاوش‌های باستان‌شناسان ایرانی در این منطقه نیز اشاره کرد و گفت: در سالیان اخیر یکی از باستان شناسان ایران  کاوش‌هایی در محوطه روض این منطقه انجام داد که قطعات سفالی، ابزار سنگی (ابسدین و چخماق)، دست‌افزار‌های مرتبط با کشاورزی و فرآوری خوراک و ابزار‌های تیغه‌ای در قالب ابزار درو یا داس یافت شده از فرایند تولید در این منطقه حکایت می‌کند.

کارشناس باستان شناسی تصریح کرد: سفال‌های این محوطه شامل سفال‌های شاخص کورا ارسی هستند که در محوطه‌های اواخر مس سنگی و مفرغ قدیم در قفقاز و شرق آناتولی تا لوانت، شمال‌غرب وغرب ایران شناخته شده‌اند.

او از رنگ خاکستری تیره و روشن همراه با صیقل روی سفال‌ها به عنوان شواهد وجود اجتماعی مربوط به آغاز دوره شهرنشینی در روض عنوان کرد و افزود: نتایج آخرین بررسی‌های تاریخی باستان‌شناسی در این منطقه نشان از سکونت و تمدن پنج هزار سال به اثبات می‌رساند، چالدران به دلیل همجواری با دشت وسیع نخجوان در شمال و همجواری آن با پایتخت اقوام اورارتو‌ها در وان ترکیه و نیز نزدیکی آن با شهر دژ اورارتویی بسطام از اهمیت تاریخی به سزایی برخوردار است، از سویی وجود آثار متراکمی از اقوام اورارتو در این منطقه نشان می‌دهد، چالدران در قرون هشتم و نهم ق. م یکی از سرزمین‌های مادری اورارتو‌ها بوده است.

چالدران در شمال آذربایجان غربی از مناطق پراهمیت تاریخی کشور است که مجموعه جهانی قره کلیسا در آن واقع شده است و همچنین قلعه تاریخی بسطام از مهم‌ترین شهر‌های اورارتویی نیز که در آستانه ثبت جهانی است در نزدیکی شهرستان چالدران واقع شده است.

 

انتهای پیام/گ

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.