ریزش بزرگ بورس در سال ۹۲ را می‌توان تحت تاثیر عوامل بنیادی و واقعی اعم از تغییرات قیمت نفت و ارز یا عوامل غیرواقعی و هیجانی دانست.

به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بررسی‌های صورت گرفته نشان از آن دارد که ریزش بزرگ بورس در سال ۹۲ به عوامل بنیادی و واقعی اعم از تغییرات قیمت نفت و ارز یا عوامل غیرواقعی و هیجانی باز می‌گردد، البته در مجموع بیشتر ریزش‌ها تحت‌ تاثیر هیجانات بوده و دوام چندانی نخواهند داشت. به‌طوری‌که بعد از دوره کوتاه ‌مدت شاهد بازگشت بازار به مدار مثبت خواهیم بود. 

اوضاع بازار بورس در سال ۹۲

در سال ۹۲ شاهد چهار ریزش بزرگ در بازار بورس بودیم به طوری که می توان به اُفت ۲ هزار و ۳۸۸ واحدی معادل ۷۲/ ۲ درصدی شاخص پس از حباب قیمت‌ها در دی ماه این سال اشاره کرد که دامنه تاثیر این موضوع آنچنان تاثیرش در بازار زیاد بود که ریزش بزرگ دیگری نیز در فروردین سال ۹۳ رقم زد، به گونه‌ای ‌که شاخص در فروردین ماه ۹۳ با کاهش ۰۷/ ۲ درصدی مواجه شد.


بیشتر بخوانید


علت اصلی ریزش شاخص در سال ۹۲ چه بود؟

ریزش شاخص در سال ۹۲ دلایل مختلفی داشت که می توان به آن‌ها اشاره کرد، این عوامل عبارت اند از:

۱: اجرای نامشخص فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و ابهامات فراوان در خصوص تاثیرات اجرای آن بر صنایع؛ بنابراین ریسک ناشی از کاهش سودآوری شرکت ها، گریبان بخش اعظمی از بازار سرمایه را گرفت.

۲: افزایش نرخ سود سپرده بانکی باعث جا به جایی منابع مالی جامعه از بخش سرمایه گذاری به سمت سپرده‌های بانکی، تقاضای سهام را کاهش داد و در نتیجه شاخص را نزولی کرد.

۳:  نامشخص بودن فرآیند حمایتی "صندوق حمایت و توسعه بازار سرمایه " یکی دیگر از عوامل بوده است؛ چون به رغم اینکه مجوز شورای عالی بورس برای راه اندازی صندوق با وعده ورود نقدینگی قابل توجهی صادر شده بود، اما به نظر می‌رسید که حمایت اصولی و موثر از بازار سرمایه توسط این صندوق صورت نگرفته و سیاست‌های عملی و اقدامات به کار رفته در جهت حمایت از بازار سرمایه کاملاً موردی بوده است.

۴: ادعا می‌شود که تصمیم مجلس در واقعی کردن نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، به یکباره نرخ را ۵ برابر کرد و در نتیجه عامل مهمی بر جریان منفی شدن بازار بوده است.

آیا روند نزولی بازارسرمایه در سال ۹۹ همانند سال ۹۲ خواهد بود؟

وحید شقاقی کارشناس بازار سرمایه و مشاور وزیر اقتصاد و دارایی در گفت‌وگو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص اینکه آیا بورس ۹۹ راه بورس ۹۲ را در پیش گرفته است؟ اظهار کرد: بازار سرمایه در سال ۹۲ با سال ۹۹ تفاوت‌های زیر بنایی زیادی با یکدیگر دارند به گونه‌ای که در سال ۹۲ و۹۳ بحث مذاکرات ایران و روی کار آمدن دولت یازدهم تازه به اوج خود رسیده بود و علاوه بر این  هم  دولت یازدهم  به هر نحوی که بود می‌خواست قدرت خودش را تثبیت کند به طوری که معیار خودش  را در جهت  خاتمه دادن به تحریم‌ها گذاشته بود.

او افزود: به همین دلیل عموم مردم گمان می‌کردند که با موفق شدن در مذاکرات، قیمت دلار کاهش پیدا می‌کند و مجموع این مسائل سبب شد که بورس ایران هم با روند نزولی مواجه شود، اما هنوز در سال ۹۹ چنین اتفاقاتی رخ نداده است به علت آنکه ما هنوز به انتخابات آمریکا نزدیک نشده‌ایم و فعلا مشخص نیست که چه کسانی قرار است نامزد انتخابات شوند.

شقاقی بیان کرد: هم اکنون از آنجایی که بحث روند دلار افزایشی شده است و هنوز بحثی در خصوص مذاکرات هسته‌ای جدید وجود ندارد به همین دلیل به صراحت نمی‌توان گفت که آیا دوباره اتفاقات سال ۹۲ رخ خواهد یا خیر، پس از مجموع همین مسائل می‌توان نتیجه گرفت که مولفه‌های سال ۹۲ با ۹۹ بسیار تفاوت دارد.

او در خصوص تاثیر قیمت ارز بر بازار سرمایه گفت: تا زمانی که قیمت ارز افزایشی باشد قطع به یقین شاهد واکنش‌های متفاوتی از بازار سرمایه خواهیم بود، یعنی اگر بازار سرمایه افزایشی باشد، بازار سرمایه هم افزایشی خواهد بود.

در پایان باید گفت اگرچه اکثر کارشناسان، از سرمایه گذاران می‌خواهند که هیجانی تصمیم نگیرند، اما فعلا جو هیجانی بر بازار سرمایه حاکم است و آرام شدن این جو، فقط در گرو خواست و اراده حقوقی‌های بازار است.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۶ ۱۵ شهريور ۱۳۹۹
دولت و حقوقی ها ملت را بیچاره کردند در بورس . واقعا شرم بر این دولت تدبیر و امید که سرمایه مردم را پودر و ناامیدی را بر دل همه نشاند
Iran (Islamic Republic of)
فتح اله
۰۹:۲۶ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
از من می‌شنوید به محض اینکه حقوقی ها شروع به حمایت کردن و سهام سبز شد زود سهام تان را بفروشین و طمع شما را نگیرد،
اینجوری برید در جایی دیگر سرمایه گذاری کنید و هم اینکه از مشغولیت ذهنی رهایی میابیدو آرامش پیدا میکنید.
عمرتان را هدر ندهید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۹:۱۰ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
دولت با بورس به راحتی داره نقدینگی و تورم را کنترل میکنه
‌حتی داره نقدینگی را با پایین آوردن قیمت سهام ازبین می بره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۲ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
مواظب باشین دولت برای اینکه افزایش 60 درصد حقوق کارمنداشو که تو زمستون تصویب کرده بتونه پرداخت کنه،
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۵۴ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
اون زمان قیمت نفت از 120 دلار به 60 دلار یا حتی پایین تر رسید این عوامل مهمی در ریزش بورس بود و بورس ما بورس تورمی است و با تورم بالا و پایین می رود.
Iran (Islamic Republic of)
شهروند
۰۰:۰۷ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
با سلام سود بورس در همین نماد های قرمز است اگر حقو قی ها بگزارند عده ای کمی برای جور کردن پول سهام پالایش دست به فروش زده اند دو روز می خوام سهام یک نما را بگیرم در حا لی که قر مز است موفق نمی شم اگه پول دارید وموفق به خرید سهام شر کت های معیار تمام شدید دست دست نکنید فر ست خیلی کمه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۷ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
راسته هشتاد درصد قدرت و سرمایه بورس دست حقوقی هاست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۶ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
خودتون نوشتین شاخص ۲ درصد کاهش پیدا کرده. این ۲ درصد امسال روزانه کم و زیاد میشه. ریزش تا حالا امسال هیچ پوقع سابقه نداشته و سنگین ترین ریزش بوده. هیچ موقع همیچن اصلاح شدید قیمتی را نداشتیم حتی همون سال ۹۲ هم اینقدر قیمت ها کاهش نیافت و بیشتر اصلاح زمانی بود تا قیمتی. اصلاح الان هم کاملا دستوری هست و نه بنیادی است و نه تکنیکالی. بهتر بگم ریزش نه اصلاح. وقتی حقوقی ها ابشاری عرضه میکنن نتیجه ای جز این نیست. قیمت سهم ها با ۳ ۴ ماه قبلشون یکی شده درصورتی که دلار و طلا و مسکن و همه اجناس دارن رشد میکنن
Iran (Islamic Republic of)
قلمراد
۲۳:۱۳ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
همش نقشه بود ملت بدبختو بکشونید تو بورس و بدبخت ترشون کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
ریزش امسال بیشتر بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
میشه یه سوال هم از حقوقی های بازار سرمایه بپرسید که چرا وقتی سهمی با ۵۰درصد مثبت شدن توسط ناظر بازار ممنوع و متوقف میشه ولی در حالت بیش از ۵۰درصد منفی که در هفته های اخیر شاهد آن هستیم سهم بسته نمیشه ؟ وباعث ضررهای زیادی به سهامداران میشه
Iran (Islamic Republic of)
ایران
۱۸:۱۹ ۱۴ شهريور ۱۳۹۹
با اعمال دوگانه قوانین منافع یک عده حرام خور را در خطر نمی اندازند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۳ ۱۳ شهريور ۱۳۹۹
، یعنی اگر بازار سرمایه افزایشی باشد، بازار سرمایه هم افزایشی خواهد بود.
آخرین اخبار