گوش ناشنوای والدین و آسیب‌هایی که داوطلبان کنکوری را تهدید می‌کند

بعد از برگزاری کنکور سراسری و تلاش برای حفظ سلامت داوطلبان، خبر خود کشی یک داوطلب با تصور اینکه آزمونش موفقیت آمیز نبوده است، همه را بهت زده کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، کنکور سراسری بزرگ‌ترین ماراتن علمی کشور در ۵۰ سال گذشته بوده که پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و هرساله با نزدیک شدن به زمان برگزاری کنکور مسائل و مشکلات آن دوچندان می‌شود.

در چند دهه گذشته کنکور به مدرن‌ترین آسیب اجتماعی حوزه دانش آموزی تبدیل شده است. تبلیغاتی که از قبولی در کنکور مدینه فاضله‌ای می‌سازند و دانش آموز و والدین رادرآن غرق می‌کنند. عوارض شیوع و گسترش تب کنکور در جامعه را شاید بتوان بسیار گسترده‌تر و طولانی‌تر از عوارض کرونا در کشور دانست.

آمار‌ها نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر نزدیک به یک و نیم میلیون نفر ازجوانان در کنکور سراسری شرکت می‌کنند. از آنجا که خانواده‌ها برای تحصیلات عالیه فرزندان خود اهمیت زیادی قائل هستند، برای آن بیش از حد انتظار ارزش گذاری کرده‌اند و  راهکار‌های حذف این استرس و فشار روانی بر داوطلبان تاکنون حل نشده است.


بیشتر بخوانید


افشین مسافری مشاوره تحصیلی و کنکور به خبرنگار دانشگاهی گفت: نگاهی به کنکوری‌هایی که هرکدام از ما در خانواده یا اقوام و آشنایان خود داریم به خوبی براین موضوع صحه می‌گذارد که بسیاری از داوطلبان کنکور بر اثر فشار‌های وارده در شرایط روحی خوبی قرار ندارند. متاسفانه باتوجه به اینکه فشار‌های خانواده روی فرزندانشان برای کسب رتبه و پذیرش در کنکور بالاست، این امکان وجود دارد که یک کنکوری تمام آینده خود را منوط به قبولی در دانشگاه بداند و برهمین اساس احتمال فکرکردن به خودکشی درصورت عدم قبولی دور از ذهن نیست و حتی این احتمال هم وجود دارد که فکر به خودکشی، اجرایی شود.

پنچه های خانواده و جامعه نفس داوطلبان کنکور را قطع می کند

فشار زیادی برای کسب رتبه و قبولی در دانشگاه به داوطلبان وارد می شود

او در ادامه بیان کرد: در سال‌های اخیر مدارس و آموزشگاه‌ها با یکدیگر رقابت تنگاتنگی دارند و هر یک در تلاشند تا بیشترین آمار قبولی را به نام خود ثبت کنند که همین فشار به استرس، افسردگی و رفتار‌های پرخاشگرانه و خشونت آمیز در داوطلبان می‌انجامد. از سویی دیگر  مدارس غیردولتی و آموزشگاه‌های کنکور به دلیل اینکه شهریه‌های سنگین و غیرمتعارف از دانش آموزان دریافت می‌کنند، خود را مجبور به پاسخگویی به خانواده‌ها می‌دانند و به همین دلیل فشار زیادی را برای کسب رتبه و قبولی در دانشگاه به داوطلبان وارد می‌کنند همچنین  خانواده‌ها هم به دلیل هزینه‌های بالایی که برای فرزندان کنکوری خود می‌پردازند بر سنگینی این فشار می‌افزایند.

این مشاوره تحصیلی ادامه داد: کنکوری‌ها فشار و استرس زیادی را از سوی جامعه، خانواده، مدارس و آموزشگاه‌ها متحمل می‌شوند و همین امر منجر به بروز رفتار‌های خشونت آمیز و افسردگی در کنکوری‌ها خواهد شد؛ به این نکته هم تاکید دارم که خانواده‌ها باید با شناخت استعداد‌های فرزندانشان همراه با برنامه ریزی درست، آن‌ها را بدون فشار‌های روحی و روانی به سمت کنکور و دانشگاه سوق دهند.

ترس از شکست، موجب خود کشی داوطلبان شده است

امان الله قرایی مقدم، استاد دانشگاه خوارزمی در گفت وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی، درباره آسیب‌های اجتماعی کنکور بیان کرد: اصولا یکی از عوامل موثر در خود کشی، کنکور است. تحمیل عقاید و افسردگی و ... از جمله دیگر عوامل این اقدام هستند. از نظر کلاسیک خود کشی وقتی اتفاق می‌افتد که فرد وابستگی خود، جامعه و محیط را از دست بدهد یا آنکه برعکس وابستگی زیادی به جامعه و اطرافیان پیدا کند که در این موارد فرد دست به خود کشی می‌زند.

این استاد دانشگاه خوارزمی در ادامه درباره خود کشی یک نوجوان ۱۹ ساله داوطلب کنکور سراسری سال ۱۳۹۹ اظهار کرد: این داوطلب از ترس اینکه در کنکور شکست بخورد، دست به خود کشی زد که در واقع  این عوامل ناشی از شیوع تب کنکور در جامعه است، زیرا فرد می‌داند که اگر شکست بخورد وجه اجتماعی، معروفیت و محبوبیت خود را در محیط از دست می‌دهد.


بیشتر بخوانید


او در ادامه با بیان اینکه فکر شکست برای این داوطلب بسیار سنگین بوده است، اظهار کرد: فشار خانواده، محیط و اطرافیان و ترس بریده شدن از آنها همچنین خدشه دار شدن نمره ممتاز بودن، متاسفانه به خود کشی داوطلب انجامیده است.

پنچه های خانواده و جامعه نفس داوطلبان کنکور را قطع می کند

گوش ناشنوای والدین؛ تب کنکور را در داوطلبان کنکور بالا می رود

متاسفانه با نزدیک به گذشت نیم قرن از برگزاری کنکور و شکل گیری کوهی از تجربه، آسیب‌های اجتماعی وارده بر داوطلبان بیشتر و بیشتر می‌شود و هر چه جامعه دانشگاهی و محققان حوزه آسیب‌های اجتماعی سعی می کنند هشدار شکل گیری تب کنکور را در جامعه نمایان کنند گویی برخی از والدین هیچ گوش شنوایی ندارند و سعی می‌کنند تمام آمال و آرزو‌های فرو خورده خود را در فرزند خود به تصویر بکشند. فارغ از اینکه هم اکنون جهان شکل دیگری به خود گرفته و حرف اول را در جامعه دانش بنیان‌ها و کار آفرینان می‌زنند؛ والدین بهتر است بگذارند فرزندان شان به جای قبول شدن در کنکور به سوی علایق و سلایق خود و حرکت به سمت کارآفرینی سوق پیدا کنند.

کنکور در جامعه ما به یک پدیده اجتماعی تبدیل شده که بر نظام آموزش عمومی و متوسطه و همچنین شرایط روانی و اقتصادی خانواده‌ها به شدت تاثیر گذاشته و به یک تهدید جدی برای نوآوری، خلاقیت و سلامت روانی نسل جوان تبدیل شده است.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

برچسب ها: کنکور سراسری ، کنکور
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
.
۰۸:۳۰ ۱۷ شهريور ۱۳۹۹
گوش ناشنوای مسئولین باعث حذف کنکور نمیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۰۴ شهريور ۱۳۹۹
لازم است متخصصان سنجش ارزشیابی کشور جلسه ای با موضوع سولات کنکور 99 مخصوصا کنکور تجربی برگزار نمایند واین سوالات را از نظر استاندارد های سنجش وارزشیابی بررسی نمایند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۴ ۰۴ شهريور ۱۳۹۹
دختر من در زنجان مدارس سمپاد هست به خاطر تصمیم خودسرانه وغیر مسئولانه مسئول سمپاد مبنب بر نصف کردن ظرفیت کلاس ها تجربی اقدام به خود کشی کرد. خدا رحم کرد . ولی هیچ کس پاسخ گوی اشتباه آن بی خدا وغیر مسئول نیست
آخرین اخبار