باشگاه خبرنگاران جوان مازندران گزارش می دهد؛

چه کسانی کمر به قتل میانکاله بسته اند؟ + فیلم

آتش سهمگینی، ۳۴۰ هکتار از طبیعت کم نظیر بهشت پرندگان ایران را بلعید.

 به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری،  در محاصره واژه‌های تکراری برای خبری تکراری قرار گرفته ام با کلید واژه‌هایی آشنا " میانکاله، آتش، بهشت پرندگان، انسان‌های بی درد و درمان " و ذهنم می‌ایستد مانند قلمم، مانند قلبم از تصور آتشی که ۹ باره به جان حیات سبز مازندران افتاده است، آتشی که از دوم تیر ماه نوبرانه سال ۹۹ را برای میانکاله به ارمغان آورد و دوباره ۱۴ تیر، ۱۶ تیر، ۲۶ تیر و .. سریال ۹ قسمتی آتش سوزی میانکاله ۲۶ مرداد به اوج خود رسید با بازیگرانی که برخی‌ها را می‌شناسیم و برخی‌ها را نه.

آتش سوزی میانکاله

بازیگران سکانس‌های پی در پی آتش سوزی میانکاله دو دسته هستند، یک سو انسان‌های سبزپوشی که بلد نیستند عجیب و غریب باشند، آدم‌هایی که دلهره را تا از چشم‌های محیط زیست پس نزنند میدان را خالی نمی‌کنند، خواه میدان مقابله با شکارچیان غیرمجاز باشد خواه میدان آتش و دود.

آن سوتر، اما انسان که نه، آدم‌هایی هستند که باورش کمی سخت است در میان آن‌ها زندگی می‌کنیم، آدم‌هایی که نمی‌دانند درخت و جنگل در خدمت نسل بشرند، نمی‌دانند این اکسیژن ساز‌ها اگر نباشند ما هم نیستیم، نمی‌دانند آتش در حیاتِ سبز یعنی مرگ را پیشکش آیندگان کردن.

از انسان‌های دسته نخست بسیار گفتیم، از تیمارگران محیط زیست، آنانی که سوته دلانه محیط بانی می‌کنند، بی خیال زخم‌های برداشته از شکارچیان غیرمجاز، بی خیال رد شوم گلوله ها، بی خیال توهین‌های مسموم، اما از انسان‌ها دسته دوم کمتر نوشتیم از همان‌هایی که سریالی کمر بسته اند به قتل محیط زیست، از انسان‌های طبیعت ستیز و خودخواهی که آتش زدن‌های دیوانه وارشان تنِ انسان و استان را هر باره می‌لرزاند.

تالاب میانکاله

باز پای انسان در میان است

" بهشت پرندگان همچنان در میان دود و آتش " جمله‌ای بود که ۲۰ ساعت پس از شروع آتش سوزی در تماس با آهنگری فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران که در میانکاله حضور داشت به ذهنم رسید.

آهنگری می‌گفت: آتشی که از بامداد یک شنبه ۲۶ مرداد از شرق و غرب میانکاله شعله ور شد اکنون به بوته‌های خشک تمشک رسیده و یکسره دارد می‌سوزاند و پیش می‌رود، شاید تا صبح منطقه‌ای را به کویر لوت تبدیل کند.


بیشتر بخوانید

از خستگی نیروهایش گفت، از نداشتن امکانات کافی برای مهار آتش، از مهربانی آدم‌های همان حوالی که پا در رکاب محیط بانان زده بودند به دلِ شعله ها، ۲۰ ساعت تمام، با زبان خواهش از مسئولان از دلشوره‌های بدن‌های خسته گفت و حالِ بیقرارِ محیط بانانی که لودر ندارند، بالگرد ندارند، شلنگ ندارند، یک ایستگاه آتش نشانی ندارند، فقط بیل دارند و چکمه‌هایی که بندهایش را محکم بسته اند.‌

او می‌گوید: پناهگاه حیات وحش میانکاله امسال ۹ بار در آتش سوخت، بیش از ۳۵۰ هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی و تالابی خاکستر شد و عامل همه این ۹ آتش سوزی آدم‌هایی هستند ساکن همین حوالی.

جمله را که می‌شنوم حیران می‌مانم، آخر آن انسان‌ها و این آدم‌ها اهل یک خطه هستند یکی به فکر فرو نشاندن شعله‌های آتش در حیات وحش، یکی به فکر فرونشاندن بغض‌های کینه و نفرت.

بهشت پرندگان در میان اتش

 مرگ یک سوم میانکاله با گراس و کینه

میانکاله از یک شنبه تا دوشنبه ۲۷ مرداد طعمه بزرگ‌ترین آتش سوزی سال‌های اخیر شد و آتش ۳۴۰ هکتار از اکو سیستم این پناهگاه بی نظیر را بلعید، بیش از ۲۰۰ هکتارانارستان و ۱۴۰ هکتار پوشش گیاهی.

ابراهیمی مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران می‌گوید:عامل انسانی همانند گذشته این آتش را به دامن پناهگاه انداخت وعمدی یا غیرعمد بودن آن پس از بازداشت متخلفین و طی کردن مراحل اداری و قضایی مشخص خواهد شد.

اما این عوامل انسانی که همیشه پشت نقاب مخفی شده چه کسانی هستند؟ شاید بهترین گزینه برای رسیدن به این پاسخ ، افراد بومی فعال در محیط زیست منطقه باشند.

سراغ یکی از فعالان شناخته شده این عرصه در کشور می‌روم که می‌خواهد نامش فاش نشود، بومی همین منطقه است و همان ابتدای گفتگو آماری می‌دهد که تنم را می‌لرزاند می‌گوید:" بنویس و با سند ثابت می‌کنم در ۱۰ سال گذشته یک سوم خاک میانکاله در آتش سوخته است" گله می‌کند که چقدر از میانکاله باید نابود شود تا مسئولان، یک ایستگاه آتش نشانی دایر کنند یا یک دستگاه لودر بدهند به محیط بانی؟

اینجا هم صحبت کمبود امکانات در پناهگاهی است که جزو نخستین پناهگا‌های ثبت شده در کنوانسیون بین المللی رامسر است، جایی که به دلیل وجود ۲۰۰ گونه پرنده آن را بهشت پرندگان ایران می‌دانند.‌

محیط زیست

می‌گویم بار‌ها از کمبود امکانات اطفای حریق و نبود یک دستگاه بالگرد نوشتیم و گفتند نامه نگاری کردیم برای دریافت امکانات و هنوز نیامده است .

به سراغ اصل مطلب می روم و می‌پرسم این عوامل انسانی که هربار آتش سوزی‌ها را گردن آن‌ها می‌اندازند دقیقا چه کسانی می‌توانند باشند که چند گروه را ردیف می‌کند که هر کدام از دید او سهمی در مظان اتهام دارند.

این فعال محیط زیست بیشترین سهم آتش سوزی‌های اخیر در میانکاله را به قاچاقچیان گراس می‌دهد و می‌گوید: این قاچاقچیان به صورت گروهی در مناطقی از میانکاله که رفت و آمد نمی‌شود و پوشیده از درختان است ماده مخدر گراس می‌کارند و هر بار که محیط زیست یا عوامل انتظامی از آن‌ها زهر چشم می‌گیرند و مزارعشان را تخریب می‌کنند آتش در چند نقطه به جان میانکاله می‌افتد.‌

او می‌گوید: این آتش سوزی هم  چون در چند نقطه اتفاق افتاد امکان دارد کار قاچاقچیان گراس باشد که آتش انتقام آن گریبان ۳۴۰ هکتار از طبیعت میانکاله را گرفت.

این فعال محیط زیست که بیش از ۲۰ سال است درخصوص میانکاله مطالعه کرده و جوامع محلی را هم کاملا می‌شناسد ادامه می‌دهد: متهمان بعدی مالکانی هستند که می‌خواهند زمین‌های خود را که به میانکاله وصل است گسترش بدهند به همین دلیل زمین را آتش می‌زنند و بعد‌ها که آب‌ها از آسیاب افتاد آن منطقه را آرام آرام به زمین خود اضافه می‌کنند.‌

او ادامه داد:  هر گاه یک نقطه از میانکاله که چسبیده به زمین‌های کشاورزی است دچار حریق شد باید سراغ این افراد رفت که در مورد این آتش سوزی اخیر صدق نمی‌کند.

این فعال محیط زیست، صیادان غیرمجاز، بازگیر‌هایی که به دنبال پرندگان شکاری و فروش آن به شیخ نشین‌های خلیج فارس هستند را نیز در ردیف متهمان قرار می‌دهد و می‌گوید: این افراد اگرچه می‌توانند عامل آتش سوزی باشند، اما معمولا کنش و واکنش‌های خود را با محیط بانان به شکل دیگری، رودرو و فیزیکی نشان می‌دهند.

او از افراد دیگری  که در میانکاله زمین یا ملک موروثی دارند نیز نام می‌برد و می‌گوید: این افراد نمی‌توانند متهم آتش سوزی‌ها باشند چرا که دود این آتش اول از همه به چشم خود آن‌ها می‌رود.

این فعال محیط زیستی، اما از اتفاق نامبارکی که چند سال اخیر زیر پوست میانکاله افتاده خبر می‌دهد و می‌گوید: در گذشته جوامع محلی نقش بارزی در حفاظت از میانکاله داشتند، اما این موضوع چند سال است که کمرنگ شده است به گونه‌ای که اکنون مردم حتی برای اطفای آتش در میانکاله نیز کمتر تمایلی از خود نشان می‌دهند.

علت این رفتار جوامع محلی را از او پرسیدم به اهمیت نقش بهره برداران در مدیریت منابع اشاره می‌کند و می‌گوید: در گذشته از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های مردم منطقه خصوصا در غرب میانکاله برای حفاظت استفاده می‌شد و مردم محلی هم به دلیل بهره برداری از منابع خدادادی مانند ماهی ، تمشک یا انار‌های وحشی تلاش بیشتری در حفظ این پناهگاه داشتند، اما این موضوع چند سالی است که اجرا نمی‌شود و مردم به دلیل نوع برخورد‌هایی که با آن‌ها می‌شود احساس بیگانگی می‌کنند.

حیات وحش

او امکان دست داشتن ساکنان مناطق غربی در آتش سوزی‌های اخیر میانکاله را رد می‌کند و می‌گوید: اگرچه امکان حضور این افراد در میانکاله از آن‌ها گرفته شده است، اما حس تعلقی که از کودکی به این پهنه زیست محیطی دارند بسیار زیاد است.

این فعال زیست محیطی ضرورت اجرای قانون منع ورود افراد به پناهگاه حیات وحش میانکاله را انکار ناپذیر می‌داند، اما از مسئولان این پناهگاه می‌خواهد قانون را با سعه صدر بیشتری نسبت به بومیانی که خود سال‌ها محافظ این پناهگاه بودند اجرا کنند.

   پایان گزارش متهمان پرونده آتش سوزی‌های سریالی میانکاله را در ترازو می‌گذارم قاچاقچیان گراس، زمین خواران سودجو، صیادان و بازگیران و ملاکان و شاید هم دلسوزان محیط زیستی که نمی‌دانند کبریت‌ها یاغی نیستند آن که عادت کرده است کبریت بر جان طبیعت بکشد یاغی است.

گزارش از سید رضا کریمی

انتهای پیام /س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Canada
ناشناس
۲۰:۳۱ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
متاسفانه در کشور برزیل که هم شبیه ترامپ
به قدرت رسیده
جنگلها را اتش میزند .جنگل اموزون را
Canada
ناشناس
۲۰:۳۰ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
باید اهمیت محیط زیست را از خانه
مهد کودک و دبستان به بچه ها اموزش داده شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۴ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
شما غصه نخور جاش ویلا می سازن
United States of America
ناشناس
۱۸:۲۴ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
هر کسی که از ویلا سازی انجا سود میبرد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۵۶ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
این حیوانات انسان نما را زنده آویزان کنید تا ذره ذره بمیرند . تا روزها طول بکشد .این درختان صدها سال طول کشیده به اینجا رسیده . اهمال کاری تاکی؟؟؟؟!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۸ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
خداااا خوب این قاچقچیان را بگیرید زنده زنده اتیش بزنید یا حداقل اعدامشون کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۷ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
ویلا سازها نه بندر یه کم سخت نمی گیرند این همه طبیعت زیبا کی میخواد دوباره احیا بشه خدا باعث وبانی این آتش‌سوزی لعنت کنه
Iran (Islamic Republic of)
MOSTAFA
۱۳:۵۸ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
ویلا سازها زمین کم آوردن در شمال.افتادن به جون تالابها و جنگلهای بکر عملکرد دولت خیلی ضعیفه حتی دستش تو یه کاسه هست با این جانوران.
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم پهلو
۱۳:۴۰ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
جز تخریب وانتحاری عمل کردن نسبت به همه چیز حتی کرونا چه انتظلری دارید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
معلومه. اونایی که برای رسیدن به منافعشان بر افزایش جمعیت اصرار می ورزند. باید جنگل ها و مزارع را بین ببرند تا برای جاده را بر رسیدن به اهدافشان هموار کنند و برای جمعیت خانه و .... بسارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
ما در کشوری زندگی میکنیم که زمین خواری شده یک مسئله عادی و روزمره .که نابودی جنگل و منابع هم مهم نیست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۶ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
به زمین خواری، خاک فروشی، وتخریب محیط زیست توسط بستن سدهای غیر مهندسی و تخریب جنگل ها و...... هم اضافه کنید!!؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۵ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
محیط زیستی که بالگرد نداره ، وسایل نداره ، نیرو آموزش دیده نداره، بودجه نداره ، ..... یه دفعه درش رو ببندید آتش رو هم خود طبیعت خاموش میکنه
Iran (Islamic Republic of)
منصور صباغی
۱۲:۱۴ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
الان کجایند کدام دست پنهانی در سوزاندن جنگل ها وجود دارد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
هادی کاردگر
۱۲:۱۴ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
سلام،فکر می‌کنید چه کسانی کمر به نابودی منطقه حفاظت شده میانکاله گرفته،میانکاله خیلی وقته نفس های اخرو میکشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
پر دامداریها شده که به زمینها درختان میانکاله رحم نمی کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
به نقطه اي از تنش رسيديم كه اصطلاحا از حد آستانه گذشته و به يك نقطه غيرقابل بازگشت تبديل شده، اين عدم اعتماد مردم به مسولين. نهايتا اين محيط زيست است كه تاوان اين عدم اعتماد مردم به دست انداركارن را داره پرداخت مي كنه. واقعا كه جاي بسيار ناسف هست چون هر دو طرف (هم مردم و هم دولت) دارند زيان مي بينند. لطفا راهكاري پيدا بكنيد؛ آشتي را براي مردم مسيرش را باز بگذاريد.
Germany
ناشناس
۱۰:۳۷ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
همین خارجی هایی که توی شمال مستقراند!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۳ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
خارجی کجا بود امان از بعضی افراد بی مسئولیت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۳ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
اون زمانی که زاگرس در اتش میسوخت ...هیچ واکنشی نشان نمیدادید
ای داد از تبعیض
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۱ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
داد از آتش زاگرس اما میانکاله واقعا زیباست ولی دیگه مثل قدیم نیست دریا و درختان آنارش حیف که دامداریها وبندر هم کم کم داره به این محیط نزدیک میشه هیچکس صدای میانکاله نمی شنوه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۸ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
بارها اتفاق افتاده کا به علت کمبود امکانات مهار آتش، هکتارها ازجنگلهای کشور به خاکستر تبدیل شده!؟؟ چرامسؤلین کشور اینقدر درانجام وظیفه کوتاهی می کنند!؟؟ اصلا وظیفه دربین مسؤلین معنی خودشو ازدست داده!؟؟ به علت همین موضوع، تاکنون، به مردم ومحیط زیست، صدمات زیادی تاکنون( حداقل دراین چهل سال) وارد شده که اکثرا قابل جبران نبوده!!؟!
Iran (Islamic Republic of)
هادی کاردگر
۱۲:۱۸ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
همین که ناشناس پیام میدی یعنی اینکه از زدن حرف حق ترس داری،میانکاله رو دارند عمدا از بین میبرن که زمیناشو بدن به بندر امیراباد ،اون چیزی که میبینین و میشنوین نیست ،میانکله واقعا داره از بین میره ،یعنی دارند از بین میبرن
آخرین اخبار