به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، دامداری در خراسان جنوبی مانند خیلی از استانها به دو شکل سنتی و صنعتی انجام میشود، اما عموما با توجه به اقلیم خشک این استان به دلیل خشکسالیهای پیاپی پرورش دام به صورت پرواربندی است.
فقر زمین و نبود علوفه کافی برای دام در سالهای گذشته با تضعیف قوای ایمنی دام سبب بروز برخی بیماریها به ویژه بیماریهای ویروسی میشود که اهمیت اقدامات پیشگیرانه و درمانی و مبارزه به موقع با بیماریها را دوچندان کرده است.
در این بین حمایت دولت تدبیر و امید با اجرای طرحهای مختلف از جمله گسترش واکسیناسیون در دورههای مختلف و آموزش دامداران، نقش بسزایی در صیانت از سرمایه دامی منطقه داشته است.
دامپزشکی خراسان جنوبی در سالهای اخیر ضمن تشدید این طرحها برای پیشگیری از ورود بیماریها اقدامات قابل توجهی را با تزریق واکسن، قرنطینه و پایش منطقهای انجام داده که نتیجه آن پاک بودن استان از بسیاری بیماریهای دام و طیور بوده است.
اصغرزاده مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: با توجه به تشدید اقدامات پیشگیرانه، خراسان جنوبی طی دولت یازدهم و دوازدهم جزو استانهای پاک از نظر بیماریهای مشترک بین انسان و دام مانند آنفلوانزا فوق حاد پرندگان و تب کریمه کنگو بوده است.
او افزود: تامین بهداشت و سلامت، فراهم کردن رفاه دام و طیور، کنترل، پیشگیری و مبارزه با بیماریها، تامین و تضمین بهداشت و سلامت فرآوردهها، پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مشترک انسان و دام و صیانت از سرمایههای دامی از اهداف اصلی دامپزشکی است.
اصغرزاده درباره واکسیناسیون بروسلوز (تب مالت) در جمعیت دام سبک و سنگین در جهت کاهش ابتلای موارد انسانی گفت: ابتدای دولت یازدهم تعداد دام واکسینه شده در یک سال برابر ۲۴۸ هزار و ۴۱۹ نوبت سر بود که در آغاز دولت دوازدهم این عدد به ۴۱۳ هزار و ۷۸ و در پایان سال ۹۸ به ۴۲۲ هزار و ۲۲ نوبت سر رسیده است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی درباره بیماری هاری به عنوان یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و دام و برنامه دامپزشکی برای واکسیناسیون و پیشگیری از آن بیان کرد: در شروع دولت یازدهم تعداد حیوان واکسینه شده در یک سال برابر سه هزار و ۷۰۸ قلاده بود که ابتدای دولت دوازدهم این عدد به پنج هزار و ۴۳۰ قلاده و در پایان سال گذشته به واکسیناسیون و قلادهگذاری هشت هزار و ۶۸۸ قلاده سگ رسید.
او با اشاره به بیماری (ppr) طاعون نشخوارکنندگان کوچک گفت: این بیماری در جمعیت دام کوچک بخصوص در حاشیه مناطق حفاظت شده به لحاظ سرایت بیماری به حیات وحش استان دارای اهمیت است که دامپزشکی در ابتدای دولت یازدهم واکسیناسیونی برابر ۸۸ هزار و ۲۱۵ نوبت سر انجام داد و در شروع دولت دوازدهم این رقم به ۲۰۸ هزار و ۵۴۳ نوبت سر افزایش یافت.
اصغرزاده افزود: ما توانستیم این میزان واکسیناسیون را در پایان سال ۹۸ به یک میلیون و ۴۹۸ هزار و ۸۴۴ نوبت سر برسانیم.
بیشتر بخوانید
این در حالی است که به گفته معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در حال حاضر ۷۰ هزار راس گاو و گوساله، ۳۰ هزار نفر شتر و یک میلیون و ۶۰۰ هزار راس دام سبک توسط دامداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی در این استان پرورش داده میشود.
اشرفی گل معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی میزان تولید گوشت قرمز در این استان را سالانه ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن اعلام کرد و گفت: سالانه ۱۱۴ هزار تن شیر تولید میشود که میزان جمعآوری شیر با پتانسیل تولید در استان یکسان نیست.
او افزود: روزانه ۱۴۰ تا ۱۵۰ تن شیر در استان جمعآوری و تحویل کارخانههای مواد لبنی میشود.
یکی از دامداران شهرستان بیرجند گفت: اطلاعرسانی در ارتباط با فواید و عوارض برخی واکسنها به دامداران از سوی دامپزشکی لازم است.
او افزود: با اینکه بسیاری از دامها به صورت رایگان در دورههای مختلف توسط دامپزشکی واکسینه میشوند، اما گاهی اطلاع نداشتن دامدار از آبستن بودن دام و همچنین عدم معاینه توسط دامدار باعث سقط جنین میشود و زحمات یکساله دامدار از بین میرود.
پایلاخی عنوان کرد: برگزاری دورههای آموزشی به صورت منطقهای برای دامداران در کنار طرحهای حمایتی دولت به رونق بیش از پیش دامپروری کمک میکند.
این دامدار اظهار کرد: اطلاع از نوع بیماریها و زمان استفاده از واکسنها ضمن اینکه جلوی انتشار برخی بیماریها را میگیرد از ضرر و زیان دامداران هم جلوگیری خواهد کرد.
استقبال دامداران از واکسیناسیون دورهای
یک دامدار شهرستان سربیشه گفت: واکسیناسیون دام باید به صورت دورهای و در زمان معین انجام شود.
او افزود: کوچکترین بیماری میتواند ضربه بزرگی به دامداران وارد کند مخصوصا زمانی که خشکسالیها امان ما را بریده، اقدامات حمایتی دولت و دامپزشکی برای ما خیلی موثر است.
بشکزی بیان کرد: طرح واکسیناسیون رایگان دامپزشکی همواره برای دامداران دلگرم کننده بوده هرچند به دلیل وسعت استان ممکن است همیشه به صورت منظم انجام نشود.
پیشرفت محسوس آزمایشگاه تخصصی دامپزشکی شرق کشور
با توجه به امضا و اجرای تفاهمنامههای اقتصادی از جمله بین استانداری و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) برای اجرای طرح «هاب شتر» در خراسان جنوبی، توسعه و تقویت زیرساختهای دامپزشکی یکی از اولویتها است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی درباره پروژه ساخت آزمایشگاه تخصصی دامپزشکی شرق کشور گفت: این پروژه که سال ۹۰ کلنگزنی شد تا پایان دولت دهم هیچ گونه پیشرفت فیزیکی نداشت و در پایان دولت یازدهم این پروژه به پیشرفت ۴۰ درصدی رسید و با وجود شرایط سخت اقتصادی اکنون پیشرفتی بالغ بر ۸۵ درصد دارد.
اصغرزاده ابراز امیدواری کرد که با تخصیص مبلغ ۷۵ میلیارد ریال به این پروژه در استان تا پایان دولت دوازدهم آزمایشگاه تخصصی دامپزشکی شرق کشور هم به بهرهبرداری برسد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ ر