به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، شهداد یکی از شهرهای استان کرمان است که به عنوان گرمترین منطقه کره زمین در حاشیه جنوبی کویر مرکزی ایران یعنی کویر لوت خرمایی با تنوع بالا را هرساله راهی بازارهای داخلی و خارجی میکند.
شهداد به شهر شهد و شیرینی معروف است چرا که از قدیم یکی ازمحصولات مشهور آن خرما بوده که هرساله راهی بازار میشود و کام مردم را شیرین میکند.
این روزها نیز برداشت محصول خرمای این منطقه آغاز شده است و نخلهای سربه فلک کشیده نسبت به سالهای گذشته پربارترند و کشاورزان در تکاپوی برداشت محصولشان هستند محصولی که تنوع آن توجه همه را به خود جلب میکند.
برای آنکه از نزدیک برداشت این محصول را ببینم راهی باغات و نخیلات منطقه شدم، آنجا نخلدارانی را دیدم که با ذکر الهی به امید تو و خدایا برکت محصولم را زیاد کن برای برداشت خرمای نوبرانه خود کمر همت بسته اند و از نخل برای چیدن خرما بالا میروند.
این حرکت زیبای آنها که نماد عشق، ایمان و توکل به خداوند برای افزایش رزق و روزی بود مرا تحت تاثیر قرار داد و تصمیم گرفتم دقایقی با آنها هم کلام شوم.
یکی از نخلداران در حالی که خوشحالی در چهره اش موج میزد گفت: امسال به دلیل بارندگی های فراوان نسبت به پارسال محصول بیشتر و با کیفیت تری برداشت کرده ایم.
او افزود: خرمای شهداد تنوع زیادی دارد و خدارا شاکر و سپاسگزاریم که امسال با توجه به افزایش نزولات آسمانی حجم برداشت ما نیز افزایش یافته است، ولی امیدواریم با توجه به شرایط کنونی کشور و شیوع ویروس کرونا برای فروش محصولات خود با مشکل مواجه نشویم.
محمد پورحسینی نخلدار دیگری است که به زمان برداشت محصول خرما اشاره کرد و بیان داشت: خوشبختانه محصول خرمای امسال از کیفیت بالایی برخوردار است و ما هرسال از مرداد ماه کار برداشت را آغاز میکنیم.
در لابه لای حرفهای این نخلداران که از میزان برداشت محصول امسال خود رضایت داشتند ناراحتی و گلایههایی نیز شنیده میشد.
ابراهیم کدخدایی میگوید: باوجود اینکه خرمای این منطقه از ظرفیت و کیفیت مطلوبی برخورددار است وسالانه حجم زیادی از آن روانه بازار داخلی وخارجی میشود، اما هنوز در این منطقه کارخانه فراوری خرما که بتوان محصولات متعددی همچون شیره خرما، سرکه خرما، قهوه خرما، خمیر خرما تولید و بسته بندی کرد وجود ندارد.
این نخلدار افزود: متاسفانه در شهداد سردخانهای برای نگهداری خرما وجود ندارد و کشاورزان مجبورند محصول خرمای خود را به سردخانههای شهر اندوهجر وکرمان منتقل کنند که هزینه زیادی را برای کشاورزان دربردارد.
او بیان داشت: با توجه به حجم بالای تولید خرما در شهداد اگر سردخانه یا کارخانه فراوری ایجاد شود به نفع کشاورزان است چراکه میتوانیم خرما را در سردخانه نگهداری و در مناسبتهای مختلف همچون ماه مبارک رمضان راهی بازار کنیم.
این نخلدار تصریح کرد: در شهداد یک کارخانه فراوری وجود دارد، اما ۱۵ سال است که تعطیل است و هیچ کس پاسخگو نیست.
در ادامه گزارش به سراغ محسن دهقانی رئیس جهاد کشاورزی شهداد رفتیم که به زمان برداشت محصول خرمای این شهر اشاره کرد و گفت: برداشت خرما در این منطقه از مرداد ماه آغاز وتا آذرماه ادامه دارد.
او افزود: سطح زیرکشت خرما دربخش شهداد هزار و ۹۸۰ هکتار است که پیش بینی میشود امسال ۶ هزار و ۳۰۰ تن خرما برداشت شود.
دهقانی به تنوع خرمای این منطقه اشاره کرد و بیان داشت: شهداد ۱۴ نوع خرما دارد که با نامهای مضافتی، قصب، پیارم، مجول، رطب، بزمانی، عبدالهی، هفتادگزی و... وارد بازار میشوند.
خرمای شهداد نه تنها در بازارهای داخلی بلکه در بازارهای جهانی نیز مشتریان خود را دارد که رییس جهاد کشاورزی در این باره میگوید: خرمای شهدادعلاوه بر بازارهای داخلی به کشورهای روسیه، ترکیه، پاکستان و افغانستان نیز صادر میشود.
رئیس جهاد کشاورزی شهداد در پاسخ به این سوال که با توجه به حجم بالای تولید خرما در این منطقه چرا کارخانه و سردخانهای جهت نگهداری و فرآوری خرما وجود ندارد، اظهار داشت: امسال سردخانهای با ظرفیت ۳ هزار تن درشهر اندوهجرد افتتاح شد که تاحدودی مشکل کشاورزان رابرای نگهداری خرما برطرف کرد.
اما در پاسخ به این سوال که چرا در شهداد تمهیداتی اندیشیده نمیشود، بیان داشت: راه اندازی سردخانه و کارخانه باید به همت بخش خصوصی انجام شود به طور مثال سردخانهای که در اندوهجرد افتتاح شده توسط یکی از باغداران همان منطقه بوده است.
او در ادامه به بحث معرفی وفروش خرما شهداد اشاره کرد و گفت: هرساله سازمان تعاون روستایی با خرید تضمینی، نرخی را به عنوان مبنا قرار میدهد تا دست دلالها که با هدف خرید محصولات کشاورزان با نرخ پایین به منطقه میآیند کوتاه شود.
او در پایان با اشاره به شیوع ویروس کرونا افزود: برداشت خرما تحت نظارت کارشناسان بهداشت و با رعایت پروتکلهای بهداشتی صورت میگیرد.
با توجه به اینکه در این منطقه چنین ظرفیتی وجود دارد و محصولی با این تنوع وارد بازار میشود مسئولین باید به این نخلدارن توجه بیشتری داشته باشند تا برای رونق کارشان دغدغهای نداشته باشند و علاوه بر آن با حمایت بیشتر و راه اندازی کارخانه فراوری خرما و سردخانه اشتغال و کارآفرینی برای جوانان افزایش مییابد که سبب رونق تولید میشود علاوه بر آن امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا صادرات محدوداست و برای اینکه فروش محصول خرما دربازار داخلی افزایش یابد باید تدابیری اندیشیده شود و معینهای اقتصادی باید اقداماتی انجام دهند.
گزارش از زهرا پور حسینی
انتهای پیام/س