پانکراس یا سرطان لوزالمعده یکی از کشنده‌ترین انواع سرطان بوده که به سرطان خاموش نیز معروف است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ممکن است بسیاری از افراد به سرطان پانکراس مبتلا شده باشند و بی اطلاع باشند و بیماری روند صعودی به خود بگیرد. پانکراس یک غده درون ریز است که حدود  ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر طول داشته و در عمق شکم، پشت امعا و احشا قرار گرفته است. در قسمت دوم پانکراس سلول‌هایی وجود دارد که مسئول ساخت هورمون انسولین بوده و در قسمت  سر  پانکراس سلول‌هایی هستند که آنزیم‌های گوارشی و هضم کننده را ترشح می‌کنند، ولی تومور‌های این بخش که شایع‌ترند به سختی قابل شناسایی بوده و این کار تشخیص آن‌ها را مشکل می‌کند.

تحقیقات نشان می‌دهد ۴۰ درصد از افرادی که سرطان پانکراس برای آن‌ها تشخیص داده می‌شود یک تا ۲ سال قبل از تشخیص سرطان، برای آن‌ها تشخیص بیماری دیابت گزارش شده است. در واقع دیابت توسط سلول‌های تومور که هنوز کشف نشده‌اند، ایجاد می‌شود. افرادی که ناگهان به بیماری دیابت دچار می‌شوند و هیچ شخصی در خانواده آن‌ها سابقه ابتلا به این بیماری را نداشته باشد، حتما باید به احتمال ابتلا به بیماری سرطان پانکراس فکر کنند.


بیشتر بخوانید


سمانه قهرمان‌پوری سرطان شناس در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره سرطان پانکراس یا لوزالمعده که عامل اصلی مرگ یکی از بازیگران مشهور کشور به نام ماه‌چهره خلیلی نیز بود، اظهار کرد: پانکراس یا سرطان لوزالمعده یکی از کشنده‌ترین انواع سرطان است که به سرطان خاموش معروف است.

او در ادامه افزود: نقش عمده غده لوزالمعده هضم و جذب مواد غذایی در دستگاه گوارش است و مهم‌ترین هورمونی که ترشح می‌کند، انسولین نام دارد. اگر لوزالمعده آسیب ببیند فرد دچار دیابت می‌شود. مصرف سیگار می‌تواند ۲۰ الی ۲۵ درصد خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش دهد؛ زیرا سیگار کشیدن شایع‌ترین عامل خطرساز محیطی برای این بیماری است. عوامل دیگر موثر بر بروز این سرطان چندان شناخته شده نیستند و نتایج مطالعات مختلف در این حوزه با یکدیگر همخوانی ندارند، اما پانکراتیت مزمن و دیابت به عنوان عامل خطرساز شناخته شده‌اند.

قهرمانی پور گفت: درد شکم یکی از علامت‌های اصلی پانکراتیت حاد است، این درد ممکن است از یک ناراحتی خفیف و قابل تحمل تا زجر شدید، مداوم و ناتوان کننده، متغیر باشد. به طور مشخص این درد که  ثابت و خسته کننده است در اپی گاستر و ناحیه دور نافی قرار دارد و اغلب به پشت سینه، پهلو‌ها و قسمت تحتانی شکم منتشر می‌شود. این درد غالباً هنگامی که بیمار طاق‌باز خوابیده است شدیدترمی شود و بیماران اغلب با نشستن به گونه‌ای که به جلو خم شده و زانو‌ها به شکم چسبیده باشد تسکین پیدا می‌کنند. تهوع، استفراغ و انسداد شکمی ناشی از کاهش تحرک معده و روده‌ها، پریتونیت شیمیایی نیز از علایم شایع این بیماری است.

او بیان کرد: در معاینه‌های فیزیکی بیمار غالبا مضطرب و نگران به نظر می‌رسد، در این مواقع تب خفیف و کاهش فشارخون نسبتاً شایع است. شوک در این بیماری امری نامعمول بوده و ممکن است، ایجاد شود.

قهرمانی پور درباره عوامل تاثیر گذار سرطان پانکراس گفت: تنها درمان قطعی سرطان پانکراس جراحی است اما به دلیل این که اغلب دیر تشخیص داده می‌شود قابل جراحی نخواهد بود. شایع ترین علامت آن تهوع، استفراغ، زردی، کاهش وزن و درد زیر استخوان جناغ سینه است. مهمترین راه تشخیص این بیماری درد در ناحیه است و معمولا این بیماری بعد از ۴۵سالگی رخ می دهد.

او درباره عوامل تاثیرگذار بر سرطان پانکراس اظهار کرد: داشتن اضافه وزن، رژیم غذایی پر چرب و ورزش نکردن می‌تواند از عوامل تاثیرگذار این بیماری باشد.

او بیان کرد: سرطان لوزالمعده سرطانی بدخیم است و پیش آگاهی بدی دارد، سیر و گسترش آن سریع است و طول عمر فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. اگر از لحاظ ژنتیکی در یک خانواده این نوع بیماری وجود داشته باشد حتما باید آزمایش های لازم داده شود. در صورتی که این بیماری زود تشخیص داده شود تا حدی قابل درمان است، اما به دلیل بدخیم بودن آن کمتر درمان می‌شود. در نهایت بهترین روش برای تشخیص سرطان پانکراس که پزشکان می توانند از آن استفاده کنند سی تی اسکن و بیوپسی است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۷:۳۵ ۲۸ مرداد ۱۳۹۹
بلاخره هر کسی باید به طریقی به دلیلی یا بی دلیل از این دنیای فانی برود . والسلام و صلوات التماس دعا .
آخرین اخبار