ارزیابی کارشناسان و متولیان بخش مسکن و صنعت ساختمان در مشهد گواه افزایش قیمت در این بخش و کاهش قدرت خرید مردم و رفتن سرمایه‌ها به سمت بازار‌های دیگر از جمله بورس است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، بازار مبتنی بر عرضه و تقاضاست و آنچه سرمایه را در بازار مسکن ماندگار می‌کند تناسب بین این دو بخش است، اما در نتیجه شیوع کرونا و تاثیر آن بر کاهش ساخت و ساز‌ها و همچنین افزایش قیمتها، بهای تمام شده مسکن برهم خورده است.

امسال ساخت و ساز و معاملات مسکن در مشهد شروع خوبی نداشت و باعث بروز رفتار‌های جدید دست‌اندرکاران این بازار شد به طوری که روال معمول یا عادات سابق در این بخش را برهم زد.

سود بالای بازار بورس

علی مرادزاده رئیس اتحادیه صنف مشاورین معاملات املاک مشهد گفت: در ماه‌های گذشته و از امسال رغبت موجر‌ها به سمت رهن دادن مسکن و رغبت مستاجران به سمت دادن اجاره سوق یافته و دلیل اصلی این تغییر رفتار سود بالای بازار بورس است.

او افزود: موجران در تلاش هستند با گرفتن پول رهن خانه آن را در بورس گذاشته و سود بیشتری به دست آورند، در مقابل مستاجران نیز تلاش می‌کنند به جای دادن رهن، پول خود را در بورس گذاشته و سود حاصل از آن را به عنوان اجاره مسکن به صاحب خانه پرداخت کنند.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد ادامه داد: براساس آمار اعلام شده، سود سرمایه‌گذاری در بازار بورس امسال۱۷۰ درصد شده در حالی که سود در بازار مسکن حداکثر ۳۶ درصد است لذا سرمایه‌ها از بازار مسکن به سمت بازار بورس گرایش پیدا کرده است.

افزایش ۷۰ تا ۸۰ درصدی قیمت مسکن در مشهد

مرادزاده بیان کرد: ارزیابی دقیقی از تاثیر افزایش قیمت مصالح ساختمانی بر قیمت تمام شده مسکن در مشهد انجام نگرفته است، اما شواهد نشان می‌دهد که طی چهار ماهه نخست امسال قیمت مسکن در این شهر نسبت به مدت مشابه سال قبل بین ۷۰ تا ۸۰ درصد رشد داشته است.

او تصریح کرد: در این مدت معاملات مسکن در مورد واحد‌های بیش از یک میلیارد تومان در مشهد کاهش زیادی داشته، اما معاملات در مورد واحد‌های کمتر از یک میلیارد تومان با مساحت بین ۵۰ تا ۹۰ مترمربعی خواهان زیادی دارد که البته تعداد این واحد‌ها در برابر تقاضای بالای آن کم است.

رئیس اتحادیه مشاورین املاک مشهد تاکید کرد: با توجه به افزایش نرخ تورم و قیمتها، نرخ اجاره و رهن مسکن نیز در مشهد طی چهار ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۰ درصد افزایش یافته است.

افزایش قیمت سیمان و آهن دربازار

قیمت مصالح ساختمانی نیز براساس آنچه مسئولان اعلام می‌کنند از ابتدای امسال روند افزایشی پیدا کرده و این مولفه به شدت در قیمت تمام شده مسکن و کاهش قدرت خرید مردم اثرگذار است.

براساس مقایسه قیمت چند کالا از گروه مصالح ساختمانی بین مدت زمان ۱۱ مرداد ماه با ۱۱ تیرماه امسال که توسط معاونت بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی انجام گرفت عمده قیمت‌ها به ویژه سیمان رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است.

با وجود افزایش قیمت مصالح ساختمانی، غلامرضا سلطانی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان مصالح ساختمانی مشهد در گفتگو با خبرنگار ما، فروش این کالا را مناسب می‌داند و گفت: اکنون فصل فعالیت‌های ساختمانی است و کسانی که ساختمان نیمه کاره دارند چاره‌ای جز خرید مصالح و تکمیل آن نداشته و خرید خود را انجام می‌دهند.

او افزود: روند افزایشی قیمت مصالح ساختمانی از نیمه اردیبهشت ماه آغاز شد که افزایش قیمت سیمان در بین آن‌ها محسوس بود با این حال، چون سیمان یکی از مصالح پایه در ساختمان سازی است افرادی که ساخت و ساز دارند نمی‌توانند سیمان خریداری نکنند.

افزایش عوارض پروانه ساخت توسط شهرداری مشهد

نعمت الله ظریف دبیر انجمن انبوه سازان خراسان رضوی افزایش قیمت مصالح ساختمانی را بی تاثیر در قیمت تمام شده مسکن ندانست و گفت: با این حال پروژه‌های ساختمان سازی که در حال اجرا بوده، متوقف نشده و رکودی در ساخت و ساز‌ها نیست.

او افزود: امسال دو مولفه افزایش قیمت مصالح ساختمانی و افزایش عوارض پروانه ساخت از سوی شهرداری مشهد بر قیمت تمام شده مسکن در این کلانشهر تاثیرگذار بوده است.

دبیر انجمن انبوه سازان استان ادامه داد: افزایش قیمت تمام شده ساختمان ارتباط مستقیمی با افزایش نرخ ارز ندارد، زیرا ۷۵ درصد از مصالح ساختمانی در داخل کشور تولید می‌شود هرچند اکنون رکودی در ساخت و ساز‌ها در مشهد نیست، اما افزایش قیمت‌ها به مرور تاثیر خود را در ساختمان سازی خواهد گذاشت.

ظریف بیان کرد: اگر در سال ۱۳۸۹ با دلار هزار تومانی قیمت هر متر مربع خانه در مشهد ۱.۵ میلیون تومان معامله می‌شد، اکنون با دلار ۲۰ هزار تومانی و افزایش ۱۸ برابری آن نسبت به سال ۱۳۸۹، نرخ معامله هر متر مربع خانه در مشهد افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته، اما به اندازه تغییر نرخ دلار نبوده است.

او تصریح کرد: هم اینک متوسط قیمت هر مترمربع خانه در منطقه نوساز "الهیه مشهد" به ۱۰ میلیون تومان رسیده است و این مهم قدرت خرید مردم را کاهش می‌دهد.

دبیر انجمن انبوه سازان استان تاکید کرد: اگر تا سال ۱۳۹۶ باید دولت به دهک‌های پنج به پایین جامعه برای خرید مسکن کمک می‌کرد اکنون با افزایش قیمت مسکن دولت باید کمک‌های خود را به دهک‌های ۶ و هفت در جامعه هم اختصاص دهد و حتی گاه دهک هشت هم قادر به خرید مسکن نیستند.

ظریف اظهار کرد: کاهش قدرت خرید مسکن توسط مردم باعث افزایش اجاره نشین‌ها و رشد نرخ اجاره یا رهن مسکن می‌شود همان طور که امسال نرخ اجاره یا رهن مسکن به شدت افزایش یافت و باعث دخالت دولت و اختصاص تسهیلات ودیعه مسکن به مستاجران شد.

تاثیر عمده کرونا بر گرانی‌ها در بخش مسکن

رضا ناصری، معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی گفت: مسلما افزایش قیمت مصالح ساختمانی و نرخ تورم روی قیمت تمام شده مسکن اثرگذار است، اما افزایش قیمت مصالح ساختمانی ربطی به رشد نرخ ارز یا تورم ریالی ندارد.

او افزود: می‌توان گفت ۶۰ درصد علت افزایش قیمت تمام شده مسکن و گرانی‌ها در بخش‌های دیگر مربوط به ساخت و ساز و رهن و اجاره مسکن به شیوع کرونا ارتباط دارد و ۴۰ درصد مربوط به افزایش قیمتهاست.

معاون اداره کل راه و شهرسازی استان ادامه داد: با این حال تاثیر شیوع کرونا بر فعالیت‌های ساختمانی نسبت به کسب و کار‌های دیگر مثل بخش‌های خدماتی و صنفی کمتر بوده است.

ناصری بیان کرد: طرح‌های دولت از جمله "اقدام ملی تولید و عرضه مسکن" برای رفع کاهش عرضه و راه اندازی "بورس املاک و مستغلات" در رشد معاملات در بازار مسکن و تسهیلات ودیعه مسکن را در کمک به مستاجران اثربخش و بسیار مفید است.


انتهای پیام//م. م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
آریا
۲۳:۱۲ ۳۰ خرداد ۱۴۰۲
بزرگترین عامل گرانی اجاره‌بها در مشهد حضور سه میلیون آواره افغان در خراسان بخصوص مشهد است اگر دولت این آواره های مزاحم را برگرداند به افغانستان ایران بخصوص مشهد بهشت خواهد شد شصت درصد امکانات شهر مشهد را افغان ها تصاحب کردند زندگی را به اهالی مشهد زهر نمودن
Iran (Islamic Republic of)
مهندس ظفریاری
۱۷:۵۰ ۱۳ آذر ۱۴۰۱
سلام
امروزدربازار مسکن ایران چه اتفاقاتی افتاده ؟ که باعث گرانی مسکن شده، که ثمره این گرانی مسکن ،گرانی اجاره میباشد و ثمره نهایی که میشود 30 تا 50 درصد وحتی تا 70 درصد دستمزد مردم بابت اجاره مسکن و مغازه و.. است مخصوص قشر کارگرو جوان ایران ، عدم مدیریت صحیح این بازاراست و یعنی همیشه و همه دستگاه در حال مدیریت و سامانده دفاتر املاک مجاز و غیر مجاز و بحث کمیسیون ، مالیات دفاتر املاک هستند ولی محصول نهایی دفاتراملاک که باسرمایه یک عمر مردم ایران کشور سرو کاردارد، همون متن قرارداد املاک که مشخص میکند ،کدام دفتر املاک واقعا مشاور املاک است و کدام دفتر املاک خود دلال مسکن و سودا گر مسکن است و عامل گرانی است ، هیچ نظاراتی از هیچ دستگاهی نشده و متاسفانه فقط این اتحادیه املاک دنبال افزایش کمیسیون و کاهش مالیات هستند ،که البته امری درست میباشد و بجا است چرا که فردی که ازطریق قانون به حق و حقوق خود نرسد از طریق دیگر اقدام میکند و... ولی از ان طرف افردای هستند که دنبال کاهش تعرفه املاک و یا کلا به فکر جمع کردن این صنف بزرگ اتحادیه املاک هستند ، که هیچ وقت چنین اتفاقی نخواهد افتاد ولی بهترین راهکار چیست؟ بنده با توجه به مطالعات و بررسی که در تمام شهر بزرگ مشهد کردم ، این است که در ابتدا مدیریت روی تمام قرار داد مشاورین املاک بشود و حتی در دادگاه و مراجعه قضایی قرار داد های که اصول اولیه و حتی کد رهگیری ثبت سیستمی ندارد رو ترتیب اثر ندهند ،چرا که 100 درصد سوداگری مسکن در قرارداد های دست نویس است و حتی بسیاری از کلاهبرداری با این قرار داد ها است بابا حتی مردم عادی و حتی خارجی دارند قولنامه دست نویس مینویسند!!! و در نهایت باید این سرمایه دلالان از بازار دلالی و خرید و فروش مسکن خودرو دلار و سکه و خوراکی و... وارد بازار سرمایگذاری و تولید مسکن شود و حتی تولیدات سایر محصولات و در نهایت در کنارموارد فوق باید شهرداری و اداره ثبت و صمت و... برای تولید مسکن اقدام عملی کند و برنامه داشته باشد مثلا ابتدا معرفی منطقه و محدود جدید زمین در تمام شهرهای جهت ساخت خانه و با جذب سرمایه کلان اقتصادی مردم و حتی خارجیان جهت تولید مسکن و کمبود مسکن درایران و.... متاسفانه بارها و بارها اعلام کردم ایران هم مهندس دارد، هم مصالح و هم زمین ،هم سرمایه مالی ولی هرکدامش به تنهایی باعث ساخت خانه نمیشود ، بله باید این ابزار مدیریت شود، نه امروزه که طرف میرود سرمایه کارش و لوازم تولید را میفروشد و میاد یک دلال مسکن میشود، امارافزایشی دفاتر املاک بدون جواز و... ،اون هم بدون هیچ صداقت و درستکاری و حتی امروزدر بعضی شهرهای دلالان خارجی تمام سرمایه وارد بازار مسکن قدیمی و مصرفی کرده اند!!!! چرا که سود بیشتری و سریعتر و راحتتری برایشان دارد و....در نهایت این میشود که هر روز اجاره و قیمت املاک بالاتر میرود و فشاراقتصادی هم بیشتر میشود ،متاسفانه بعضی میگویند ما که خانه و مغازه وسرمایه داریم ،این طرح شما مهندس و کارشناس چه فایده ای برای ما دارد؟ ،بله شما همه چیز داری ، ولی همه مردم ایران در یک کشتی هستند و اگر اینجا سولاخی باشد، برای شما اگرالان تاثیر نکند ، برای خانواده و اقوام و فرزند و نوه شما حتما تاثیر اقتصادی خواهد داشت، باید برای آینده مردم، پیر ، جوانان و بچه هایمان ، مسکن تولید شود و کشورمان را از بازار دلالی مسکن وارد بازار تولید مسکن خوب و مقاوم شود. این بزرگ ترین افات اقتصادی امروز است. امیدوارم با کمک همه درست شود.
مهندس مهدی ظفریاری
Iran (Islamic Republic of)
فریاد
۰۹:۲۴ ۰۳ خرداد ۱۴۰۱
به نظر من که این گرانی دست چند نفر دلاله. من خودم چند ماهه دنبال خونه ام دو سه مورد دیدم که خونه می خرند بعد با سیصد و چهارصد تومان اختلاف می فروشند. البته کو خریدار واقعی که بخوادبخره رو دستشون مونده و فقط قیمتها را زیاد کردندو التهاب بازار زیاد کردند. یک خونه را ده تا املاکی به ما نشان می ده و من که می دونم قیمتش الکی رفته بالا نمی خرم والا زوره
Iran (Islamic Republic of)
محمد رضا
۰۰:۰۷ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
واقعا جای بسی تاسف است
در سایت دیوار در شهرستان فروردین ماه خونه ای دیدم قیمت ۴۱۰ میلیون بود ماه پیش همان خانه را قیمت زده بودند یک میلیارد و بیست میلیون تومان!!!!!
دو هفته پیش خانه ای در مشهد در سایت دیوار دیدم قیمت ۹۶۰ میلیون دیروز همان خانه را قیمت زده بود یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون تومان!!
به راستی به کجا چنین شتابان ؟؟؟