در حالی ۵۳۰۰ نفر از مردمان خراسان‌جنوبی عطش آب دارند که در این روز‌های کرونایی گذران زندگی بدون آب بسیار سخت است.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، حکایتش سخت و درد ناک است، حکایتی که تکراری است و گویا گوش شنوایی برای شنیدنش نیست. لب‌های تشنه‌ای که هر ساله در ایام تابستان بیشتر ترک برمی‌دارند و عطش آب را فریاد می‌زنند و گوش‌های مسئولانی که هرساله تنها در ایام تابستان عزم خود را جزم می‌کنند تا بتوانند برای رفع مشکلات مردم کاری کنند و باز امسال می‌گذرد و سال‌های دیگر می‌آید و این قصه بی آبی و کم آبی است که همیشه تکرار می‌شود.

تنها کافیست خود را یک روز به جای مردمی بگذاری که در این ورز‌های کرونایی آبی از لوله نمی‌چکد تا دستی بشویند و تن و لباسی از آلودگی بزدایند.

در یک روز آفتابی که خورشید با تمام وجود خودنمایی می‌کند و آسمان هم باد‌های زمین را به چرخش درآورده تا گرد و خاکی به راه اندازد در یک گوشه دنج در یکی از روستا‌های شهرستان درمیان که بی آبی با زندگی مردمانش عجین شده میثم از خواب بیدار می‌شود به سراغ یخچال می‌رود تا گلویی تازه کند و آبی بنوشد. بطری آب درون یخچال خالی است به سراغ شیر آب می‌رود تا آبی بنوشد، اما شیر آب را که باز می‌کند خبری از آب نیست گویا آب قطع است تازه یادش می‌آید که چند روزی است که آب روستا قطع است.

درب اتاق را باز می‌کند دوان دوان خود را به قنات روستا می‌رساند شاید بتواند جرعه‌ای آب بنوشد. قنات روستا هم چند سالی است رگ‌هایش خشک است و اندک آبی در آن دیده می‌شود. آبی که مردم مجبورند از آن برای خوردن و شستشو استفاده کنند.

بی آبی، حکایت تلخی است. وقتی آب نباشد آبادانی نیست و وقتی آبادانی نباشد زندگی جریان ندارد و حیات را به سمت کوچ به حاشیه‌های شهر سوق می‌دهد.

به سراغ یکی دیگر از روستا‌های بی آب خراسان جنوبی روانه می‌شویم. بی آبی در برخی روستا‌های استان در روز‌های گرم مردادماه جولان می‌دهد. مردم باید با کرونا و کم آبی با هم مقابله کنند و چندین روز و یا چندین ساعت را بدون آب سپری کنند.

سخت است، اما تا خودت در آن شرایط نباشی نمی‌توانی درک کنی که در روستا‌های بی آب چگونه روز را به شب می‌رسانند.

خراسان جنوبی سال‌هاست با خشکسالی و قهر طبیعت دست و پنجه نرم می‌کند. خشکسالی آن چنان در ریشه و جان زمین نفوذ کرده که درختان، باغ ها، چشمه ها، قنات‌ها و چاه‌های استان نیز از آسیب آن در امان نمانده و امروز شاهد روی آوردن کشاورزان به مشاغل کاذب و مهاجرت از روستا‌ها هستیم.

روز‌های گرم سال که می‌رسد همه قدر آب را بیشتر می‌دانیم. بسیاری از هموطنان که عطش بی‌آبی امانشان را بریده و تشنگی و کم‌آبی زندگی را به کامشان تلخ کرده، مردمانی که دبه به دست منتظر رسیدن تانکر‌های آبرسانی هستند. اهالی ۴۰۰ روستای خراسان جنوبی که برای تأمین آب شرب خود باید ساعت‌ها چشم انتظاری باشند تا تانکر آبرسانی به روستای آن‌ها برسد و کامشان را سیراب کند.

تابستان که از راه می‌رسد عطش کم آبی، بیشتر نمایان می‌شود و این روز‌ها با شیوع کرونا مصرف آب رشد افزایشی داشته و با پیش‌بینی تابستان گرم در استان دغدغه کم آبی در برخی از روستا‌ها بیشتر می‌شود.

اگر چه امسال شاهد بارندگی‌های نسبتا خوبی در برخی از نقاط این استان بودیم، اما خشکسالی آنچنان در این سال‌ها وسیع بوده که ۴۰۰ روستای خراسان جنوبی همچنان از بی آبی رنج می‌برند و هریک یا دو هفته با تانکر آبرسانی می‌شوند.

سیل بی آبی در ۴۰۰ روستای استان با ۵ هزار و ۳۰۰ نفر جمعیت همچنان فریاد آب را سر می‌دهد. هرچند استاندار در چند هفته اخیر ضرب العجلی برای آبرسانی به روستا‌های استان مطرح کرد، اما مسئولان رنج بی آبی را تا سال ۱۴۰۰ برای روستا‌های بالای ۲۰ خانوار پیش‌بینی کرده و باید برای رفع عطش در زمان کوتاه مدت فکر اساسی برداشت.


بیشتر بخوانید


امامی مدیر عامل آب و فاضلاب خراسان جنوبی از برخورداری آب پایدار برای روستا‌های بالای ۲۰ خانوار تا سال ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: امسال باید در مصرف آب بیشتر صرفه جویی کنیم، چون تابستان گرمتری خواهیم داشت و مردم باید توجه داشته باشند در روستا‌هایی که مردم از آب لوله کشی برای آبیاری درختان و باغ‌های خود استفاده می‌کنند این کار درست نیست و این موضوع نگرانی برای کمبود آب در روستا‌ها را تشدید می‌کند.

او با بیان اینکه مشکل کمبود آب و قطعی آن تنها مربوط به امسال نیست چرا که در سال‌های گذشته هم در این ایام با کمبود آب مواجه بودیم، اما امسال شرایط پایدارتری در مجتمع‌های آبرسانی داریم.

امامی با اشاره به اینکه در حال حاضر بشرویه با ۷ روستا و ۱۵۷ خانوار کمترین میزان آبرسانی سیار و نهبندان با ۷۲ روستا و ۲۱ هزار و ۳۷ خانوار بیشترین خانوار دارای آبرسانی با تانکر را دارند، افزود: در حال حاضر ۹۷۶ روستا با جمعیت ۲۷۸ هزار و ۴۱۷ نفر در قالب ۱۴۰ هزار و ۷۵ مشترک آب در خراسان جنوبی تحت پوشش شرکت آب فاضلاب استان است.

مدیر عامل آب و فاضلاب خراسان جنوبی با بیان اینکه در حال حاضر ۴۵۰ تا ۵۰۰ روستای استان با تانکر سیار آبرسانی می‌شود و بیش از ۱۹ درصد روستا‌های استان با تنش آبی مواجه‌اند اظهار کرد: از آغاز کرونا تاکنون مصرف آب در استان ۱۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

او با بیان اینکه فرهنگ صرفه جویی در مصرف آب هنوز نهادینه نشده است تصریح کرد: بیشترین مصرف آب در بخش شرب و بهداشت بر اساس تعداد اشتراک در کاربری‌های مختلف استان مربوط به کاربری‌های مسکونی است؛ ۸۰ درصد آب استحصالی از منابع در بخش خانگی و ۲۰ درصد در سایر کاربری‌ها مصرف می‌شود.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی گفت: جمع کل مشترکین آب کاربری‌های شهری و روستایی استان ۳۲۳ هزار و ۲۴۹ فقره است که با آغاز شیوع کرونا تاکنون مصرف آب در استان افزایش ۱۳ درصدی دارد و در روستا‌ها به دلیل مصارف بالا به ویژه در فصل گرما و محدودیت منابع آبی بعضی مشترکان آب با مشکل مواجه هستیم هرچند که با پیگیری‌های انجام شده بخشی از مشکلات موجود مرتفع و وضعیت بهبود یافته است، اما پیگیری‌ها برای رفع مشکلات روستا‌های باقیمانده با جدیت و تمام توان ادامه دارد.

او افزود: سرانه تولید آب در استان به ازای هر نفر در بخش شهری ۲۷۷ لیتر در شبانه روز و در بخش روستا ۳۱۳ لیتر در شبانه روز است که متوسط سرانه تولید آب در کشور در بخش شهری ۲۵۸ لیتر به ازاء هر نفر در روز است.

امامی اظهار کرد: بر اساس مصوبه هیئت وزیران الگوی مصرف آب در بخش خانگی امسال توسط وزارت نیرو ۱۵ مترمکعب اعلام شده  که این در حالی است که متوسط مصرف مشترکین خانگی در بخش شهری ۱۲ مترمکعب و در بخش روستایی ۱۰ مترمکعب برای سال ۹۸ در استان بوده و متوسط سرانه آب شهری در کشور ۱۴ مترمکعب است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان جنوبی با بیان اینکه سرانه تولید آب در بخش روستایی ۳۱۳ لیتر در شبانه روز است که از سرانه کشوری بالاتر است افزود: آب مورد نیاز شرب و بهداشت این مشترکان از طریق ۲۰۴ حلقه چاه، ۱۳ چشمه و ۶۵ رشته قنات تامین می‌شود که میانگین مصرف آب خانگی در ماه ۱۰ مترمکعب است.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.