مدیر رصد خانه مهاجرت ایران گفت: ایران رتبه بیستم را در میان کشور‌های «دانشجو فرست» دارد.

بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت ایران در گفت وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،  درباره رتبه ایران در فرستادن دانشجویان به کشور‌های خارجی اظهار کرد: در بازه زمانی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲ رتبه دانشجو فرستی ایران از رتبه ۲۹ در جهان به ۱۲ رسیده بود.

مدیر رصد خانه مهاجرت ایران ادامه داد: از سال ۲۰۱۲ تاکنون روند جایگاه و رتبه ایران تغییر کرده و الان در رتبه ۲۰ دنیا هستیم. با اعلام این رتبه ممکن است تصور شود که ایران تعداد دانشجویی بی شماری را به خارج اعزام می‌کند در حالی که عوامل مختلفی در این رتبه تاثیرگذار هستند.

صلواتی توضیح داد: جمعیت دانشجویان بین المللی در ۲۰ سال گذشته در دنیا ۲ و نیم برابر شده و بیش از ۵ و ۳ دهم میلیون نفر دانشجویی خارجی در دنیا داریم. بنابراین باید سهم نسبتا پایداری را در جا به جایی دانشجویان یا همان چرخش نخبگان و استعداد‌ها در دنیا داشته باشیم و نباید مبادلات علمی و فناوری خود با دنیا و کشور‌های صاحب علم و فناوری روز را محدود کنیم.

سهم ایران از جمعیت مهاجرین جهان، پایین است

او تاکید کرد: جامعه مهاجرین در دنیا در انتقال دانش و فناوری به کشور‌های موطن خود نقش بسزایی ایفا می‌کنند، اما چون ما هنوز در ایران به مهاجرت از رویکرد فرصت سازی نگاه نمی‌کنیم، بنابراین نگاه به مهاجرت در کشور، همان شکل تهدید آمیز و یا فرصت سوزی را دارد.

صلواتی درباره سهم ایران از جمعیت مهاجران جهان افزود: سهم جمعیت ایران از جمعیت کل دنیا حدود ۱ و ۷ صدم درصد است در صورتی که سهم ما از مهاجرین جهان عددی در حدود ۵ دهم درصد بوده که در چند سال اخیر به ۷ دهم درصد افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین همچنان سهم ایران از جمعیت مهاجران دنیا پایین است.

او از بازگشت بیش از یک هزار و ۵۰۰ نفر از فارغ التحصیلان و متخصصان از خارج به کشور از سال ۱۳۹۵ تاکنون خبر داد و گفت: این آمار با توجه به شرایط اقتصادی و تحریمی کشور فوق العاده است. مهاجران بازگشتی می‌توانند برای کشور راهگشا باشند.

مدیر رصد خانه مهاجرت ایران تصریح کرد: در همین منظور در سالنامه مهاجرتی ایران اطلاعات جامعی در قالب شاخص‌هایی از جمله محاسبه قدر مطلق تعداد دانشجویان در خارج از کشور، سهم دانشجویان خارج از کشور از کل جمعیت دانشجویان داخلی کشور، سهم ایرانی‌ها در دانشگاه‌های برتر دنیا، نرخ رشد جمعیت دانشجویان در خارج از کشور و... رتبه ایران در مهاجرت دانشجویان تبیین شده است.

۲۰ کشور اول «دانشجو فرست»

او در ادامه به کشور‌های دانشجو فرستی که دارای رتبه و جایگاه بالاتر از ایران قرار دارند پرداخت و گفت: کشورهای چین، هند، آلمان، کره جنوبی، ویتنام، فرانسه، آمریکا، نیجریه، قزاقستان، عربستان، اوکراین، ایتالیا، نپال، مالزی، برزیل، بنگلادش، روسیه، سوریه، پاکستان و ایران به ترتیب رتبه های اول تا بیستم را دارند.

مدیر رصد خانه مهاجرت ایران تاکید کرد: رتبه بندی کشور‌ها به این صورت است که چه تعداد دانشجو در خارج از کشور خودشان مشغول به تحصیل هستند. در این فهرست هم کشور‌های توسعه یافته و هم در حال توسعه وجود دارند، این امر نشان می‌دهد که خیلی از کشور‌ها از نیروی جوان تحصیل کرده برای انتقال دانش و فناوری و یا استفاده از قدرت نرم استفاده می‌کنند و غالبا در این بین هم کشور‌هایی هستند که در آن‌ها مهاجرت‌های تحصیلی خیلی هدفمند نیست.

صلواتی در پایان یادآوری کرد: نباید از این رتبه خیلی خوشحال یا ناراحت شویم، بلکه باید بیاموزیم که از ظرفیت‌های انسانی در داخل و خارج از کشور به خوبی استفاده کنیم.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۸ ۰۷ مرداد ۱۳۹۹
با دلار ۲۰ هزار تومنی ما تا سرکوچمون نمیتونیم بریم چه برسه به مهاجرت تحصیلی
آخرین اخبار