به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، ابوالفضل مکرمیفر مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: ایله یکی از روستاهایی است که دارای ذخایر آب فراوان بوده و علاوه بر طبیعت سرسبز و جاذبههای چشمگیر دارای ۲ اثر تاریخی است.
او افزود: حوض انبار ایله و حمام قدیمی آن در مجاورت یکدیگر و در مسیر آب قرار داشته و به نظر میرسد با فاصله زمانی نه چندان زیاد از یکدیگر ساخته شدهاند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی ادامه داد: بر اساس شواهد معماری و مصالح بکار رفته و مقایسه نمونههای مشابه میتوان قدمت این بنا را مربوط به دوره قاجاریه نسبت داد.
مکرمی فر با اشاره به سوابق پژوهشی اثر از جمله شناسایی، بررسی، گمانه زنی و حفاری آن ادامه داد: حوض انبار ایله در کنار حمام قدیمی و همچنین خانههای قدیمی و صخرهای روستا بافت زیبایی را ایجاد کرده که در کنار جاذبههای گردشگری و نقاط سرسبز و دیدنی آن، منظره شگفتانگیزی را در ورودی روستا و ابتدای جاده گردشگری آن پدید آورده است.
او تصریح کرد: این بنا جزو ابنیههای عام المنفعه روستا محسوب میشود که در اختیار دهیاری است.
مشخصات حوض انبار ایله
محمود طغرایی مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی و حریم اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز درباره مشخصات این اثر تاریخی گفت: حوض انبار ایله با مساحت حدود ۵۲ متر مربع دارای ۷.۴۲ متر طول و هفت متر عرض و پلان چهارگوش با پوشش گنبدی است.
او افزود: جبهه غربی بنا را جاده گردشگری و سپس خانههای صخرهای روستا با فاصله اندک در برگرفته و در جبهه شمالی و شرقی زمینهای زراعی و باغات و در جبهه جنوبی آن جاده آسفالته دسترسی به روستا واقع شده است.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی ادامه داد: عمق اصلی این حوض مشخص نیست و پوشش اصلی این بنا گنبدی است که با کمک گوشهسازی سکنج بر پلان چهارگوش حوض استوار شده است و مصالح به کار رفته در نمای بیرونی بنا قلوه سنگ و جداره داخلی آن آجرهای چهارگوش است.
او تصریح کرد: ارتفاع داخلی بنا از کف تا زیر گنبد ۷۵.۵ متر است و این حوض وسعت زیاد نداشته و به منظور ذخیره آب مصرفی اهالی احداث شده و اینک به صورت متروکه رها شده است.
بیشتر بخوانید:
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی تاکید کرد: این بنا از همان ابتدا به منظور ذخیره آب طراحی و احداث شده و به دلیل عدم تناسب کاربری آن با زندگی امروزی و با توجه به شبکههای آبرسانی روستایی به صورت متروکه رها شده که با توجه به آسیبهای اندک آن پیشنهاد میشود با اختصاص بنا به فعالیتهای فرهنگی دوباره این اثر را احیا کرد.
طغرایی اظهار کرد: حوض انبار ایله از جمله آثار شناسایی شده روستا است که در کنار بافت صخرهای و طبیعت به نسبت کوهستانی و جاذبههای گردشگری آن مجموعه ارزشمندی را پدید آورده است.
انتهای پیام// ف.غ