فاطمه خادملو جامعهشناس در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره بروز چشم و هم چشمی بین افراد جامعه، اظهار کرد: امروزه یکی از دلایلی که افراد جامعه با شتاب هر چه بیشتر به سوی کالاهای مادی و پیشنهادهای دنیای صنعتی و فناورانه میروند، ایجاد نیاز کاذب است.
این جامعه شناس بیان کرد: متأسفانه بسیاری از ما انسانهای امروزی، زندگیمان را صرف این کردهایم که فقط کار کنیم تا بتوانیم فلان برند، کالا از جمله موبایل، لوازم خانگی، لباس و یا هر چیز جدیدی را که میبینیم، تهیه کنیم.
وی افزود: شاید خیلی از آدمها در جامعه امروزی، در پاسخ به شرایط دنیای شتابنده مد و مادهگرایی این پاسخ را میدهند که: "خُب، اگه همرنگ جماعت نشیم عقب میمونیم و انگ خیلی چیزها مثل: اُمّل، عقب افتاده و ... بهمون میزنن"؛ و شاید با همین پاسخ همچنان در چنگال دنیای سرمایه داری گرفتار میمانند.
خادملو با اشاره به اینکه به میزانی که انسانها غرق در اعمال رفتارگونه شوند و از کنش آگاهانه فاصله بگیرند، دچار چالش جدی در شخصیت وجودیشان میشوند، ادامه داد: ما انسانها دارای دو نما و ظاهر در بخش شخصیتمان هستیم که عبارتند از؛ هویت یا خود واقعی – هویت یا خود صوری. به هر اندازه که انسان از خود یا هویت واقعیاش فاصله بگیرد و به خود یا هویت صوری که براساس رقابت در چشم و همچشمیها ساخته میشود، نزدیک شود، حس نارضایتی، ناراحتی و عدم رضایتمندی از زندگی در او ایجاد میشود و همچنین دچار اختلال در شخصیت خواهد شد.
این جامعه شناس درباره جلوگیری از چشم و هم چشمی، بیان کرد: سعی کنیم در رفتارهایمان که به صورت عادت هستند، بازاندیشی کنیم و دوباره آنها را مورد بازبینی قرار دهیم تا با تغییر آنها، آزاد شویم.
وی با بیان اینکه به عنوان والدین وظایفی بر عهده ماست، ادامه داد: مسئولیتپذیر باشیم و فرزندانی که خداوند به عنوان ودیعه در اختیار ما گذاشته را با این شیوه تربیتی آشنا کنیم و به آنها بیاموزیم که در دنیای مادیگرا، با چشمانی باز و کنشگرانه زندگی خود را تنظیم کنیم.
خادملو تصریح کرد: اگر چنین شیوهای را چه در زندگی شخصی و چه در زندگی والدینی انتخاب کنیم، میتوانیم امیدوار باشیم که نسلی که در جامعه زندگی میکنند و نسلی که در آینده به بار مینشینند، نسلی بازاندیش هستند که حیات خود را دوباره بازآفرینی میکنند و میتوانند خود را از چنگال آداب، رسوم، سنتها و به طور کلی عادتهای نابهنجار رها سازند و آزادانه و از روی اراده و آگاهی، شاد و رضایتمندانه زندگی کنند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/