به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، همه کربوهیدراتها مثل هم نیستند؛ بسیاری از غذاهای کامل پرکربوهیدرات هستند و البته، سالم و مغذی. اما کربوهیدراتهای تصفیهشده یا ساده از مواد مغذی و فیبر چندانی برخوردار نیستند.
در تحقیقات مختلفی نشان داده شده است که مصرف کربوهیدراتهای تصفیهشده میتواند با افزایش خطر بروز بیماریهایی چون چاقی، مشکلات قلبی و دیابت نوع ۲ در ارتباط باشد. اما ببینیم که کربوهیدرات تصفیهشده چیست و چه مشکلاتی ایجاد میکند.کربوهیدراتهای تصفیهشده به کربوهیدراتهای ساده یا فرآوریشده هم معروفند.
دو نوع اصلی کربوهیدراتهای ساده عبارتند از:
غلات تصفیهشده و قندها. غلات تصفیهشده یعنی غلاتی که محتوای فیبری و مغذی آنها گرفته شده، مثل آرد سفید که از گندم تصفیهشده حاصل میشود. قندهای تصفیهشده و فرآورییافته هم مانند ساکاروز (شکر معمولی)، شربت ذرت با فروکتوز بالا و شربت آگاو. تقریبا همه فیبر، ویتامینها و مواد معدنی از کربوهیدراتهای تصفیهشده حذف میشود و به همین دلیل، این نوع کربوهیدراتها را دارای کالری پوچ میدانند.
کربوهیدراتهای اینچنینی سریعالهضم هستند و شاخص گلایسمی بالایی دارند، یعنی سبب افزایش سریع سطح قند خون و انسولین میشوند؛ مصرف مواد غذایی دارای شاخص گلایسمی بالا با پرخوری و افزایش خطر بروز بیماریهای مختلفی در ارتباط است. ازجمله پرمصرفترین مواد غذایی حاوی کربوهیدراتهای تصفیهشده میتوان به آرد سفید، نان سفید، برنج سفید و انواع شیرینی اشاره کرد.همانطور که گفتیم مصرف بیرویه کربوهیدراتهای تصفیهشده اتفاق خوبی برای سلامتی نیست.
اما باید یادآوری کنیم همه انواع کربوهیدراتها لزوما مضر نیستند؛ازجمله مواد غذایی کربوهیدراتی سالم میتوان به سبزیجات، میوهها، حبوبات و غلات کاملی چون جو اشاره کرد. در صورتی که از پیروان رژیمهای غذایی بدون کربوهیدرات نیستید، لزومی ندارد از مصرف چنین مواد غذایی سالمی صرفا بهدلیل دارا بودن کربوهیدرات خودداری کنید.
منبع: بهداشت نیوز
انتهای پیام/