محمدرضا سالاری فنودی رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، اظهار داشت: به طور معمول همه ساله بادهای مرطوب موسمی از اوایل خرداد ماه از جنوب شبه قاره هند آغاز و بعد از گذشت حدود ۴۰ روز در نیمههای تیر به سواحل جنوب استان میرسد.
او افزود: نشانههای ورود مونسون ابتدا با مواج شدن دریا و رسیدن موجهای مرده موسوم به Swell از عمق اقیانوس به سواحل استان خود را نشان میدهد و سپس بادهای مرطوب موسمی جریان میباد که ضمن تزریق رطوبت به عمق خشکی، سبب مواج شدن محلی دریا نیز میشود.
رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار تصریح کرد: پس از ورود رطوبت به خشکی و در صورت فراهم بودن شرایط سینوپتیکی، بارشهای مونسون آغاز میشود.
سالاری فنودی اضافه کرد: بر اساس خروجی مدلهای بلند مدت، پیش بینی میشود بارشهای مونسون ۲۰۲۰ در جنوب شرق کشور نرمال و بیشتر از نرمال باشد.
او ادامه داد: بادهای موسمی اقیانوس هند در تابستان از دریا به خشکی میوزد که سبب تعدیل دمای هوا به ویژه در نقاط ساحلی و تزریق رطوبت مناسب به خشکی میشود.
رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار ادامه داد: به طور معمول در تابستانها جنوب آسیا بسیار گرم است که این موضوع منجر به تشکیل کم فشار در خشکی و پرفشار در اقیانوسهای مجاور یعنی اقیانوسهای هند و آرام میشود که اختلاف فشار این دو سامانه سبب تشکیل بادهای مرطوب از دریا به خشکی میشود.
سالاری فنودی خاطرنشان کرد: بادهای مرطوب موسمی با ورد به خشکی منجر به شکل گیری سامانههای همرفتی و بارشهای تابستانه در سطح وسیعی از شبه قاره هند، پاکستان، جنوب و جنوب شرق ایران میکند.
او تصریح کرد: فعالیت این سامانه به طور معمول تا سپتامبر ادامه دارد که با کاهش دمای هوا در خشکی و تغییر الگوی سینوپتیکی، جهت باد تغییر میکند و از خشکی به دریا میوزد.
رئیس اداره هواشناسی دریایی چابهار اضافه کرد: بارشهای مونسون هند سهم قابل توجهی در تأمین رژیم بارشی سیستان و بلوچستان ندارد، اما در برخی سالها بارندگیهای این سامانه در برخی نقاط استان قابل توجه بوده است.
سالاری فنودی افزود: نکتهای که در ریزشهای تابستانه باید توجه کرد این است که همه بارشهای این فصل مونسونی نیست بلکه ممکن است بارشها در نتیجه طوفانهای حارهای شمال اقیانوس هند یا ظرفیتهای رطوبتی محلی باشد.
انتهای پیام/ع