مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به قتل دختر ۱۴ ساله گیلانی توسط پدرش به دلایل روانی وابستگی این کودک به پسری که ۱۶ سال از خودش بزرگتر است گریزی زد و گفت که «رومینا» احتمالا قصد داشته فردی را جایگزین پدرش کند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، امین رفیعی‌پور، به تحلیل ابعاد روانی و اجتماعی قتل "رومینا" دختر ۱۴ ساله گیلانی پرداخت و ضمن طرح این پرسش که چرا باید دختر ۱۴ ساله‌ای با پسری حدود ۱۶ سال بزرگتر از خود قصد ازدواج داشته باشد؟، گفت: شاید اگر به بررسی عوامل این موضوع بازگردیم متوجه شویم که عواملی در این زمینه نقش داشته‌اند که موجب وابستگی کودک به آن پسر شده‌اند.

به نظر این موضوع ناشی از مشکلاتی است که در خانواده وجود داشته است. به طور قطع خانواده این کودک حمایت‌گر نبوده‌اند؛ ممکن است پدر او فردی مستبد باشد؛ پدری که فشار‌های اقتصادی و همچنین آسیب‌های روانی و اجتماعی داشته است و این‌ها زمینه‌ای بوده تا کودک شبکه حمایت اجتماعی خوبی را از خانواده دریافت نکند.

وی افزود: این مسائل باعث می‌شود که این کودک به سمت فردی متمایل شود که از خودش بزرگتر است، زیرا قصد داشته فردی را جایگزین پدرش کند، اگر غیر از این بود او می‌توانست با پسری که هم‌سن خود یا چندسال بزرگتر از اوست ازدواج کند. موضوع دیگری که باید در نظر گرفت این است که این کودک در سن بلوغ قرار داشته و هنوز به بلوغ فکری کامل نرسیده بود که یکی از موارد دخیل در بروز این اتفاق، عدم آگاهی از مهارت‌های زندگی در خانواده است.

رفیعی‌پور در ادامه با اشاره به قتل رومینا توسط پدرش بیان کرد: به طور قطع این پدر مشکلات روانی داشته است، اما اینکه چرا این کودک به آن پسر (بهمن) وابسته شده است؟ باید گفت که او مهارت‌های حل مسئله و تصمیم‌گیری صحیح را نداشته است.

مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور نقش آموزش مهارت‌های زندگی برای کودکان را از بدو تولد ضروری دانست و با اشاره به پسری که رومینا به همراه او فرار کرده است، گفت: پسری که همراه این کودک (بهمن) بوده است نیز باید مورد بررسی قرار گیرد؛ پسری که به دختری که هنوز به بلوغ کامل نرسیده و ۱۶ سال از خودش کوچکتر است، وابسته می‌شود لازم است که از نظر روانی مورد بررسی قرار گیرد.

رفیعی‌پور در پاسخ به این سوال که آیا ازدواج‌های دوران قدیم با تفاوت سنی بالا میان دختر و پسر نیز ناشی از اختلالات روانی بوده است؟ اظهار کرد: در آن دوران نیز اگر بین دختر و پسر تفاوت سنی بالا وجود داشته است ناشی از فقر فرهنگی، آموزشی، اقتصادی و روانی بوده است، در آن زمان نیز این مشکلات وجود داشته است، اما به این شکل بروز نیافته است.

وی در بخش دیگری از این گفتگو با تاکید بر اینکه قتل‌های ناموسی علاوه بر اختلالات روانی و رفتاری به دلیل خشم‌هایی رخ می‌دهند که افراد نمی‌توانند آن را کنترل کنند، افزود: پدر این کودک عصبانیت‌های کنترل نشده‌ای داشته است و مدیریت خشم را آموزش ندیده بود و دچار مشکلات روحی و روانی خاصی بوده است؛ البته نباید یک جانبه قضاوت کرد. بلکه باید بررسی کرد که این فرد در چه شرایطی قرار داشته است؟ به طور قطع فامیل، خانواده، بافت فرهنگی منطقه در وقوع این قتل فجیع موثر بوده است، زیرا پس از فرار کودک ممکن است گفته شود او، پدر بی‌غیرتی بوده و دخترش فرار کرده است و شاید حتی به دلیل اینکه در برخی مناطق فقر فرهنگی و آموزشی وجود دارد برخی افراد از این پدر قهرمان بسازند، چراکه این موضوع را قدرتی مردانه در نظر می‌گیرند.

این روانشناس سلامت افزود: در این حالت جایگاه مرد به نحوی در نظر گرفته می‌شود که گویی پدر مالک فرزندش است و اگر این پدر بی‌غیرتی را با از دست دادن منبع قدرتی خود هماهنگ کند با فرار کردن دخترش احساس می‌کند که منبع قدرتی خود را از دست داده است.

رفیعی‌پور ادامه داد: به نظر پدر این کودک توان کنترل و مدیریت هیجانات خود را نداشته و این موضوع منجر به رفتار پرخاشگرانه شده و رفتار پرخاشگرانه او نیز غیرطبیعی‌تر از آن است که وجود دارد.

مشاور رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به زمانی که کودک به همراه پسر دستگیر می‌شوند نیز گریزی زد و گفت: نیاز به قانون حمایت از کودکان و زنان وجود دارد. زمانی که کودک در دادگاه اظهار می‌کند که اگر به خانه بروم پدرم مرا می‌کشد، باید در همان زمان خانواده تحت درمان‌های روانشناختی و مشاوره‌ای قرار می‌گرفتند و تا زمانی که خانواده به آرامش نسبی می‌رسیدند کودک باید در جایی نگهداری می‌شد.

وی در ادامه درباره پشیمانی قاتل بعد از وقوع قتل نیز توضیحاتی ارائه داد و گفت: پشیمانی بعد از وقوع جرم، بستگی به اختلال شخصیتی که فرد با آن دست و پنجه نرم می‌کند دارد. برخی افراد دچار اختلال شخصیتی هستند که احساس همدلی و گناه نمی‌کنند، لذا لازم است که پدر و آن پسر (بهمن) و همچنین اطرافیان مورد بررسی قرار گیرند. باید بررسی شود که انگیزه چه بوده و افراد دچار اختلال شخصیتی هستند یا خیر؟.

رفیعی‌پور در ادامه درباره وضعیت روحی و روانی برادر رومینا نیز گفت: شکل‌گیری شخصیت افراد از بدو تولد شروع و تا حدود ۱۰ سالگی ادامه می‌یابد. اکنون او دچار PTSD (آسیب پس از سانحه) است و به طور قطع این اتفاق در سلامت روانی آینده برادر این کودک نقش مهمی دارد. به نظر باید خانواده به ویژه برادرِ این کودک تحت درمان‌های روانشناختی قرار گیرند تا از آسیب بیشتر جلوگیری شود.

این روانشناس سلامت در ادامه به نقش آموزش و پرورش در پیشگیری از این نوع اتفاقات اشاره کرد و یادآور شد: آموزش و پرورش به جای این مقدار محفوظات باید مهارت‌های تصمیم‌گیری، حل مسئله و زندگی را در مدرسه به دانش‌آموزان آموزش دهد؛ این کودک نمی‌توانسته مسائل خود را حل کند و آموزش‌های لازم را برای حل این موضوع دریافته نکرده است. همچنین خانواده‌ها نیز باید به کودک آموزش‌هایی دهند. کمک گرفتن از روانشناس و مشاور نیز می‌تواند در جلوگیری از این وقایع بسیار کمک‌کننده باشد.

وی در ادامه از رسانه‌ها خواست که به جنبه‌های روانی، خانوادگی، جامعه‌شناسی و حقوقی این مسائل ورود کنند و افزود: قانون حمایت از کودکان باید جدی‌تر گرفته شود.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۱۵:۳۶ ۲۶ خرداد ۱۳۹۹
پدر بزرگوار رومینا رو آزاد کنید.
پدر بزرگوار رومینا رو آزاد کنید.
پدر بزرگوار رومینا رو آزاد کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۶ ۲۳ خرداد ۱۳۹۹
وقتی دختر فرار کرد یا اون دو سال قبل که با یک پسر دوست شد این روانشناسان باید شخصیت های این پدر و مادر و دختر و پسر 16 سال بزرگتر را بررسی می کردند
دیگر وقتی فرار کرد داد می زد که یک مشکلی در این خانواده هست دادگاه نباید بدون انجام کارهای روانشناسی و جامعه شناسی این دختر را به خانواده تحویل می داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۱ ۱۳ خرداد ۱۳۹۹
بچه بوده نمی تونسته مشکلش رو حل کنه شاید گناهی هم نداشته وپدرها فکر میکنند همین که غیرتی باشند کافیه ؟یک پدر خوب باید با مشورت با خانواده مشکل رو حل کنه نه با داس
Iran (Islamic Republic of)
رز
۱۳:۳۹ ۱۳ خرداد ۱۳۹۹
اگر عشق و عاشقی بود رومینا میتونست عاشق کسی بشه که چند سال از خودش بزرگتر باشه نه ۱۶ سال و هم سن پدرش! اینجا معلوم میشه که دلیل دیگری داشته وفقط خدا میدونه دلیلش چی بوده؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۹ ۱۳ خرداد ۱۳۹۹
به نظر من این اتفاق برای هر دختر دیگری هم می افتاد ممکن بود پدرش با داس سرش رو نبرد ولی بد جور تنبیه میشد
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۱۳:۲۴ ۱۳ خرداد ۱۳۹۹
دختر عاشق یک پسر ۱۶ سال از خودش بزرگتر بشه عجیبه حتماً دلیلی داشته یا دختر تفاوت سنی رو نادیده گرفته است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۲ ۱۳ خرداد ۱۳۹۹
پدر و مادر های عزیز اگر سعی کنن با دخترشان دوست باشند درد ودل کنند و مشورت در خانه باشه تا دخترها کمبودی احساس نکنند اگر دختر خانم با این وجود باز هم سراغ کسی دیگه برن دیگه پدر و مادرها مقصر نیستن و وظیفه خود را انجام داده اند
Luxembourg
ناشناس
۱۴:۵۰ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
واقعا چرا سرپرستی پسر کوچک تر از پدر قاتل گرفته نمی شه. برای عدم حکم اعدام دلیل دینی می آورند. اما اینکه دیگر کاملا روانشناسی است. چه بسا اگر قبل از مرگ رومینا سرپرستی فرزندان از چنین پدری گرفته می شد ، رومینا الان زیر خاک نبود. چرا از حقوق کودکان دفاع نمی شود؟ چرا فقط به فکر ازدیاد نسل هستیم اما به فکر افزایش کیفیت زندگی نیستیم؟
Luxembourg
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
کاش مسئولین فرهنگی جامعه نسبت به آموزش جامعه در سطوح مختلف اقدام کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۰ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
نویسنده مقاله زیاد در شهر مانده و البته یک تنه به قضاوت رفته است اگر ایشان روانشناسی خوانده باید از مفهومی به نام #فشار اجتماعی# آگاه باشد ان هم در جامعه روستایی که همه یکدیگر را می شناسند.
شاید ان پسره ملعون که چند سال روی مخ دخترک کار کرده بود ومخ او را زده و او را فراری داده بود اگر ان عکسها را منتشر نمی کرد و پدر را در فشار اجتماعی قرار نمی داد شاید این اتفاق نمی افتاد. در واقع این پسره بود که با انتشار عکس ها داس را دستان پدر نهاد.
همانطور که او از انتشار عکس به عنوان ابزاری برای مجبور کردن پدر به قبول واقعیت تلخ فرار دختر استفاده کرد پدر هم از داس به عنوان ابزاری برای فرار از این واقعیت استفاده کرد.
در واقع هر دو مقصرند طفلک دخترک
Luxembourg
ناشناس
۱۴:۳۹ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
نویسنده اتفاقا خیلی علمی به زوایای مختلف این مشکل پرداخته. اگه رفتار ما در سطح جامعه چیز دیگری است به علت تربیت نادرست چه از سوی خانواده و چه از سوی جامعه است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۲ ۱۲ خرداد ۱۳۹۹
ساده لوحانه است اگر تصور کنیم که صرف اموزش بچه ها کارگشا خواهد بود در زمانه ای که خیلی از والدین خطر کمبود شادی و محبت در خانه را نادیده می گیرند و تصور می کنند اگر برای فرزندشان گوشی گران قیمت بخرند پدری را در حق فرزندشان تمام کرده اند اما نمی دانند که اگر محبت در خانه نباشد در فضای مجازی گرگ صفتان زیادی هستند که افیون هوس را با جعبه عشق به بچه ها خواهند داد