آش ترخینه شیر از آش‌های سنتی استان قم است. آش ترخینه انواع مختلفی دارد و در شهر‌های مختلف با رسپی‌های گوناگون تهیه می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، آش ترخینه شیر از ترخینه شیر (گندم نیم‌کوب که در شیر پخته شده و بعد خشک شده است) تهیه می‌شود. مواد دیگر آن، عدس، پیاز داغ، نمک و زردچوبه است. این خوراک بیشتر به عنوان صبحانه مصرف می‌شود و با نان خورده می‌شود. این آش در واقع چیزی شبیه به حلیم است با این تفاوت که حلیم شامل بلغور و گوشت است، در حالی که آش حلیم، حبوبات نیز دارد، یعنی از بلغور، حبوبات (نخود، لوبیا و عدس) و گوشت تهیه می‌شود که خوب می‌پزند و بعد آن را می‌کوبند. وقتی آش، حالتی به هم آمیخته و سفت به خود گرفت، آن را روی نان می‌ریزند و می‌خورند.

طرز تهیه آش ترخینه شیر

ترخینه، غذایی است آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می‌آید. این غذا از خیس کردن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه می‌شود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ می‌پزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیر مانند را گلوله کرده و پس از افزودن گیاهان بومی مانند شلغم و پونه، آنرا زیر نور آفتاب خشک می‌نمایند یا در تنور‌های مخصوص حرارت می‌دهند. تکه‌های خشک ترخینه را با افزودن حبوبات و سبزی و پیاز به‌عنوان آش آماده می‌کنند. ترخینه را میتوان یکی از اولین غذا‌های نیمه آماده شناخت. این غذا در استان کرمانشاه و سایر مناطق غربی ایران، مانند ایلام و لرستان جز غذا‌های پر مصرف است و به علت داشتن آنتی بیوتیک طبیعی به عنوان داروی سرماخوردگی شناخته می‌شود. اما امروزه ترخینه در اکثر نقاط ایران یافت می‌شود هر چند که مرکز تهیه آن همچنان شهر‌هایی هستند که ترخینه را درست می‌کنند، اما این آش طرفداران زیادی در تمان نقاط ایران دارد.

همانطور که گفته شد شهر‌های دیگری همچون ایلام آش ترخینه را تهیه می‌کنند.


مواد لازم

عدس: نصف پیمانه
بلغور گندم (گندم خرد شده): ۲ پیمانه
پیازچه: ۱۰ عدد
روغن: به مقدار لازم
آب: ۸ لیوان
شیر: ۲ لیوان
زردچوبه: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
فلفل: به مقدار لازم

مراحل پخت

گندم را شسته و خشک می‌کنیم.

سپس آن را آسیاب خرد می‌کنیم.

پس از افزودن مقداری شیر آن را درون قابلمه ریخته روی شعله می‌گذاریم.

وقتی خوب پخته شد، عدس پخته را به آن اضافه می‌کنیم.

در ظرف دیگر پیازچه له شده را با فلفل و زردچوبه تفت می‌دهیم و مقدار خیلی کم آب به همراه گندم و عدس به آن اضافه می‌کنیم.

زمانی که آب آن بخار شد، آن را دم کرده پس از ۲۰ دقیقه میل می‌کنیم.

 

منبع: غذالند

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.