به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، فصل بهار موسم برداشت گیاهان دارویی است و این روزها دشتهای سرسبز گیلان شاهد مردان و زنان روستایی و زحمت کشی است که سرمست از طعم و عطر بابونه، شبخسب، خاس، تاک وحشی، پیچک، گل گاوزبان، آقطی، گزنه، قره قاط و دم اسب و ... این هدیههای زیبا را از دستهای بخشنده زمین تحویل میگیرند تا با فروش خشک وتر آنها، اجاق خانه هایشان شعله ورتر و شبهای زندگانی شان روشنتر شود؛ اما دلالان و واسطه گران اقتصادی در چمنزارها و کشتزارها همه این زحمات را لگدمال میکنند و عمده سود حاصل از عرق جبین این زنان و مردان زحمتکش بهره بردار به جیب میزنند.
گیاهان دارویی و بخصوص گونههای مختلف گل گاوزبان در گیلان فراوان است و به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی این استان، فقط سطح زیر کشت این گیاه در استان ۸۸۰ هکتار است و شهرستان رودسر با ۴۸۰ هکتار و تولید ۲ هزار و ۴۰۰ تن محصولتر گل گاوزبان بیشترین سطح زیر کشت آن را در استان به خود اختصاص داده است.
علی درجانی اظهار کرد: کاشت و برداشت گل گاوزبان در شهرستانهای آستارا، رودسر، سیاهکل، املش، رضوانشهر، تالش و رودبار رواج دارد و پیش بینی میشود امسال بیش از ٣ هزار و ٩٠٠ تن گل گاو زبان به ارزش بیش از ۷۹۲ میلیارد ریال برداشت شود.
او ادامه داد: برداشت گل گاو زبان در گیلان از اواخر فروردین آغاز و تا اواسط تیرماه ادامه مییابد و ۶ هزار و ۱۰۰ بهره بردار در سطح ۸۰۰ هکتار به کاشت و برداشت این محصول مشغول هستند.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، در سال ۹۷ برای نخستین بار ۲ و نیم تن گل گاوزبان از گیلان به چین و ویتنام صادر شده و در نیمه نخست سال ۹۸ نیز با صادرات حدود چهار تن از آن گیاه دارویی، ۵۶ هزار دلار درآمد به دست آمده است.
شهرستان مرزی بندر آستارا در منتهی الیه گیلان از قطبهای رویش گل گاوزبان است و این گیاه اغلب به صورت خودرو در ارتفاعات و بخصوص در کوهستان حیران میروید و برای ترویج کشت و درآمدزایی این محصول ۲ جشنواره گیاهان دارویی با محوریت گل گاو زبان در سالهای ۹۳ و ۹۴ در دهستان حیران آستارا برگزار شده است.
مدیر جهاد کشاورزی آستارا گفت: برداشت گل گاو زبان در سطح ۲۰ هکتار از اراضی روستاهای حیران، سیج، ونه بین و چملر آغاز شده است و گل گاوزبان، گیاهی خودرو و دارای گونههای زیاد است و هر سال تا اوایل خردادماه برداشت و حدود هزار کیلوگرم خشک شده آن به بازارها عرضه میشود.
ایرج شیارکار افزود: گل گاو زبان آستارا از مرغوبترین گونههای این گیاه به شمار میآید و پیش بینی میشود امسال با برداشت و فروش آن یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال برای بهره برداران درآمد حاصل شود.
به گفته او، این گیاه منبع غنی پتاسیم و کلسیم است و تبادلات سلولی بدن را تنظیم میکند و مصرف دمنوش آن در طب سنتی برای درمان ناراحتیهای عصبی سفارش شده است.
فرماندار آستارا، گیاهان دارویی و بخصوص گل گاوزبان را سرمایه و موهبتی الهی برای این شهرستان دانست و غفلت از قابلیت اشتغالزایی، درآمدزایی و ارزآوری آن را به ضرر بخش کشاورزی و بهره برداران اعلام کرد.
حسن رستم زاد گفت: یکی از خریداران و تجار گل گاو زبان اعتراف کرد که هر کیلوگرم آن را از آستارا به قیمت ۱۵۰ هزار ریال خریداری میکند و از فروش و صادرات آن، به ازای هر کیلوگرم چهار میلیون ریال درآمد به دست میآورد.
او افزود: باید تولیدکنندگان و کشاورزان آستارا از سود کلان و سرشار گل گاو زبان به روشنی مطلع باشند و به جای دلالان و واسطه گران، سود آن به جیب بهره برداران و زحمت کشان تولید این گیاه برود.
با وجود اینکه از عرضه و بخصوص صادرات گیاهان دارویی از جمله گل گاو زبان منافع خوبی حاصل میشود و استان گیلان با داشتن مرز وسیع با کشورهای همسایه، از مبادی مهم صادرات کالاهاست، اما نه کشاورزان گیاهان دارویی به سود حاصل از دسترنج واقعی خود میرسند و نه از فرصتهای مرزی استان برای ارزآوری شایسته از گیاهان دارویی استفاده میشود.
گیلان از ظرفیتهای اقتصادی و صادراتی مهمی نظیر منطقه آزاد انزلی، منطقه ویژه اقتصادی و بندر آستارا و مسیر ریلی آستارا - آستارا و امکان حمل و نقل زمینی، دریایی و ریلی به خارج از کشور برخوردار است و باید برای ترویج صادرات و ارزآوری بیشتر گیاهان دارویی فکر و برنامه ریزی شود.
به اعتقاد کارشناسان همچنین میتوان با تخصیص یارانه به کشت گیاهان دارویی، توسعه آن را ترویج و روستائیان را به تولید آن ترغیب کرد و با ایجاد پایانه مرزی گل و گیاه در نزدیکی بندرگاههای گیلان به بازاریابی داخلی و خارجی پرداخت و با ایجاد پیوند بین مراکز دانش بنیان و گلخانهها به صنعت گل و گیاه گیلان رونق مظاعف بخشید.
تحقق این راهکارها بی شک موجب جهش تولید در حوزه گیاهان دارویی گیلان خواهد شد و با پا گرفتن صنایع مرتبط نظیر بسته بندی و تهیه ترکیبات دارویی و طب سنتی در حاشیه شهرها و روستاهای مستعد، فرصتهای شغلی بسیاری برای جوانان ایجاد و از حجم بیکاری کاسته خواهد شد.
امید که این ثروتهای روئیده بر گستره گیلان با مدیریت بهینه و طی چرخه مناسب تولید تا فروش، سفرههای روستائیان و اهالی بومی مناطق دارای گیاهان دارویی را رنگینتر کند و دستهایی که بی اعتنا به خار ملامت به سوی گلها باز میشوند، از محل دسترنج خود التیام یابند.
استان گیلان با ۱۴ هزار و ۷۱۱ کیلومتر مربع مساحت، ۱۶ شهرستان و اراضی جنگلی، کوهستانی، جلگهای و ساحلی در شمال ایران و حاشیه دریای خزر قرار دارد.
منبع ایرنا
انتهای پیام/پ