به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، فلاحی، فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه درباره ویروس کرونا اظهار کرد: در حال حاضر در دوران همه گیری ویروس کرونا هستیم و به نظر میرسد این شرایط در ماههای آینده ادامه پیدا کند.
او افزود: با توجه به اینکه ماه مبارک رمضان است، بحثهای زیادی در جامعه پزشکی و در عموم جامعه مطرح شده است که آیا روزه داری خطر بیماری کرونا را زیاد میکند یا خیر. اولین نکته این است که این بیماری برای اولین بار گسترش پیدا کرده است و شواهد علمی نداریم که نشان دهد، روزه داری خطر بیماری کرونا را افزایش میدهد.
فلاحی با بیان اینکه اطلاعات ارائه شده درباره کرونا و بیماریهای مشابه بر اساس منابع علمی است، تاکید کرد: به نظر میرسد افراد سالمی که زمینه بیماری خاصی نداشته باشند، منعی برای روزه داری ندارند. منابع علمی قوی هم در این مورد نداریم که روزه داری خطر بیماری کرونا در افراد را زیاد میکند.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه با اشاره به توصیههای سازمان جهانی بهداشت با توجه به همزمانی ویروس کرونا و ماه مبارک رمضان بیان کرد: افرادی که سالم هستند و بیماری زمینهای ندارند، میتوانند روزه داری را تحمل کنند و احتمالا خطر ابتلا به بیماری در این افراد زیاد نمیشود.
فلاحی درباره رعایت تغذیه مناسب در دوران کرونا گفت: تغذیه مناسب و سالم، مایعات فراوان و مصرف میوه جات تازه در فاصله زمانی افطار تا سحری در ایام ماه مبارک رمضان باتوجه به ویروس کرونا باید رعایت شود. همچنین زمانی که افراد روزه هستند باید از فعالیتهای شدید روزه داری که منجر به کم آبی بدن میشود، اجتناب شود؛ بنابراین افراد سالم منعی برای روزه داری ندارند.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه با بیان اینکه فرهنگستان علوم پزشکی بیانیهای را برای افراد روزه دار در دوران کرونا منتشر کرده است، بیان کرد: در این بیانیه از منابع معتبر علمی برای توصیههای بهداشتی، استفاده شده است و نشان می دهد که نخوردن غذا یا روزه داری اسلامی نه تنها باعث کاهش ضعف ایمنی نمیشود، بلکه باعث تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر بیماریهای مختلف در افراد شود اما باید یک سری نکات هم رعایت شود.
فلاحی ادامه داد: افراد باید در فاصله افطار تا سحر از مایعات فراوان یعنی معادل ۸ تا ۱۰ لیوان آب به شکلهای مختلفی مانند میوه جات و سبزیجات تازه، آب و نوشیدنیهای تازه استفاده کنند و از نوشیدن چای، قهوه و مواد قندی ساده حتی در روزهایی که کرونا به اتمام رسید هم اجتناب شود. توصیه دیگر این است که محیط خانه کمی گرم و مرطوب باشد. توصیههای کلی جلوگیری از بیماری کرونا هم مانند شستن دستها به طور متداوم، رعایت فاصله اجتماعی و رعایت نکات بهداشتی را در کنار آرامش روحی و روانی ناشی از روزه داری جدی بگیرند.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه گفت: آرامش روحی ناشی از روزه داری و تردد کمتر در اماکن عمومی نه تنها خطر احتمال ابتلا به بیماری در این افراد زیاد نمیشود، بلکه پیش بینی میشود احتمال ابتلا به کرونا کاهش پیدا کند؛ بنابراین افراد سالم نباید نگران ابتلا به کرونا در هنگام روزه داری باشند.
فلاحی درباره روزه داری افرادی که تست کرونای مثبت دارند، گفت: این افراد به دو گروه تقسیم میشوند، گروه اول آنهایی هستند که تست مثبت بدون هیچ علائمی دارند و از نظر زمانی به دو گروه تقسیم میشوند یعنی در روزهای اول جواب تست آنها مثبت میشود و نمیدانند که به بیماری علامت دار مبتلا میشوند یا خیر. در این افراد که نمیدانیم چه زمانی از ابتلا گذشته است خطر همچنان وجود دارد؛ بنابراین کسانی که از جواب تست آنها یک هفته نگذشته است، توصیه میشود روزه نگیرند. افرادی هم که تست آنها مثبت بوده است و بعد از یک هفته علامتی پیدا نکرده اند، منعی جهت روزه داری ندارند.
او افزود: گروه دوم، کسانی هستند که دارای تست مثبت همراه با علائم بیماری خفیف یا شدید مانند سرفه، تب و تنگی نفس هستند، توصیه میشود به مدت ۶ تا ۸ هفته پس از بهبودی از روزه داری اجتناب کنند و بعد از اینکه وضعیت جسمانی آنها به حالت عادی برگشت، قضای روزه را بگیرند.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه تصریح کرد: نه تنها روزه داری باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن نمیشود، بلکه با مکانیزمهای علمی دقیق و بسیار شناخته شده روزه داری و نخوردن غذا به طور متناوب باعث افزایش قدرت سلولها و بدن در مقابل بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای ویروسی میشود.
فلاحی گفت: در دسامبر سال ۲۰۱۹ مجله معتبر پزشکی نیوانگلند ژورنال آو مدیسین که معتبرترین ژورنال پزشکی است، مقالهای مروری درباره اثرات مفید نخوردن غذا به صورت متناوب یا همان الگوی مشابه روزه داری اسلامی را منتشر کرده است. در این مقالات با مکانیزمهای مختلف اثبات شده است که نخوردن غذا به طور متناوب میتواند باعث افزایش قدرت سیستم دفاعی بدن، افزایش سلامت بدن، کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف حتی در دراز مدت باعث افزایش طول عمر خواهد شد.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه با بیان اینکه مکانیزمهای سلولی مولکولی مختلفی در این مورد وجود دارد، بیان کرد: مهمترین مکانیزم سلولی مولوکی این است که سیستم بدن از مصرف گلوکز به مصرف اجسام کتوئین یا کتون بادیها تبدیل میشود.
او ادامه داد: در حالت عادی منبع تغذیه سلولهای بدن گلوکز است که از این گلوکز استفاده میکنند و صرف انرژی میشود اما زمانی که در دوران نخوردن غذا به خصوص در ایام روزه داری هستیم، بدن تیریگلیسیریدها را به اسیدهای چرب تبدیل میکند و این اسیدهای چرب به عنوان منبع تغذیه سلولها استفاده میشوند و در کبدهای ما که در حالت عادی گلوکز را میسوزاند به جای گلوکز تبدیل به اجسام کتوئین یا کتون بادیها میشود.
فلاحی افزود: اجسام کتوئین یا کتون بادیها با مکانیزمهای بسیار شگرف و قوی میتوانند باعث تقویت دفاع سلولی و دفاع بدن شوند و باعث از بین رفتن سلولهایی که آسیب دیده اند و ترمیم اجزای هسته سلول شوند تا بتوانند مقاومت بدن را در برابر بیماریها افزایش دهند.
این فوق تخصص ریه و مراقبتهای ویژه با اشاره به اتمام ایام ماه مبارک رمضان و الگوبرداری از این نوع تغذیه اظهار کرد: بعد از اتمام روزه داری بازهم برگشت به حالت طبیعی بدن هم میتواند باعث کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماریها شود.
بیشتر بخوانید:
سازمان جهانی بهداشت: روزهداری خطر ابتلا به کرونا را افزایش نمیدهد
ویروس کرونا برای روزهداران مشکلساز نیست
ﺗﺎﺛﻴﺮ روزه داری ﺑﺮ ﺳﻼﻣﺖ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺳﻴﺴﺘﻢ اﻳﻤﻨﻰ ﺑﺪن
شرایط روزه داری بیماران دیابتی در روزهای کرونایی
انتهای پیام/