زینب آقاجری کارشناس روانشناسی در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با بیان اینکه وسواس یک تصور، احساس، فشار فکری و یا یک حرکت مکرر است، گفت: سندرم وسواس، فکر یا تصویری است که به رغم اراده انسان به ذهن او هجوم میآورد، سازمان روانی را تحت سیطره خود قرار میدهد و اضطراب گستردهای را در فرد بر میانگیزد.
او افزود: وسواس انواع مختلفی دارد که میتوان به فکری، عملی، ترس و ... اشاره کرد که رایجترین آنها وسواس فکری و عملی در افراد هستند.
آقاجری بیان کرد: وسواس فکری در واقع همان تکرارهایی است که برای افراد به وجود میآید و بخش مهمی از اشتغالهای ذهنی آنها را در برمی گیرد، دائمأ به پزشک مراجعه میکنند و به دنبال دارو هستند.
این کارشناس روانشناسی با اشاره به حالت دیگری از این وسواس اظهار داشت: افراد وسواسی به زمان گذشته خود فکر میکنند که چه کاری انجام داده اند و در آینده میخواهند با این مسئله چگونه برخورد کنند، مدام در ذهن خود تحلیل میکنند و دچار سردرگمی میشوند.
زینب آقاجری اذعان داشت: وسواس فکری به اندیشههای افراطی بر میگردد که بصورت افراط در افراد خودنمایی میکند و مرتب در ذهن خود چیزی را قبول میکنند، اما در آخر نمیتوانند به نتیجه برسند چرا که فکر میکنند اگر آن کار را انجام ندهند، ۱۰۰ درصد زندگی خود را به نابودی میکشانند.
آقاجری با بیان اینکه بعد از وسواس فکری مرحله عملی آن است تصریح کرد: گاهی اوقات این ۲ باهم هستند، مثلأ افراد مرتب دستهای خود را میشویند، با دکمههای لباس خود بازی میکنند، دست به دزدی زده و یا اینکه با رفتن به میوه فروشی بدون خرید کردن فقط دست میزنند.
او در ادامه گفت: وسواس ترس که شامل ترس از آلودگی، مرگ، کارهای خلاف اخلاق و تحقق آرزوها است، اینها جزئی از وسواسهای ترس هستند.
زینب آقاجری در خصوص پیشگیری و درمان وسواس اظهار داشت: در گذشته افراد را در محدوده وسواس قرار میدادند با این تفاوت که با آنها همراه میشدند، اما امروزه به این نتیجه رسیده اند که کمتر باید از زور و اجبار در درمان استفاده کنند.
این کارشناس روانشناسی بیان کرد: ابتدا باید افراد را متقاعد کرد که وسواس خود را درمان کنند چرا که ممکن است عوارض زیادی در زندگی داشته باشد؛ بنابراین میتوانند با مراجعه به روانشناس یا مشاور خود را درمان کنند.
او در ادامه گفت: چنین افرادی در رسیدگی به خانواده خود ناتوان بوده و معمولأ نمیتوانند کارهای روزمره خود را انجام دهند، چون دائم در حال اجرای کارهای ذهنی و عملی خود هستند.
آقاجری در خصوص درمان وسواس اذعان داشت: به افراد پیشنهاد میکنیم برای مدتی از شهری که در آن زندگی میکنند دور شده، به محیط خوش آب و هوا و دور از اضطراب بروند و یا اینکه افراد را آماده کنیم تا بتوانند در جمع دوستان و خانواده قرار بگیرند.
آقاجری تصریح کرد: افراد مبتلا به وسواس اگر ترس از آسانسور، پرواز و یا تاریکی دارند، افراد را در آن موقعیت قرار میدهیم و رهایشان میکنیم که بتوانند آن ترس را تجربه کرده و با آن مقابله کنند، بنابراین از میزان وسواس آنها کاسته میشود.
او در پایان گفت: افرادی که دارای وسواس هستند، معمولأ فرصت زیادی دارند تا به وسواسهای فکری، عملی، ترس و ... بپردازند، بنابراین باید زمان و فرصت را از آنها بگیریم و کارهای دیگری را جایگزین کنیم بنابراین میتوانند به مرور از میزان وسواس کم کنند.
انتهای پیام/ن