به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، اوایل اسفند ماه ۹۸ بود که از احتمال تعویق زمان برگزاری نمایشگاه توسط یعقوب دهقانکار سخنگوی آن سخن به میان آمد؛ اما در ادامه با توجه به افزایش شیب شیوع کرونا در فروردین ماه ۹۹، نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در زمان مقرر تعیین شده هم لغو شد و هنوز مشخص نیست آیا در زمان دیگری برگزار میشود یا اینکه در سال ۹۹ خبری از نمایشگاه بین المللی کتاب نیست؟
طبق اعلام مقامات مسئول در برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب هنوز تصمیم قطعی در این رابطه گرفته نشده و به محض اخذ تصمیم با مشورت و اجازه ستاد ملی مدیریت کرونا، به فعالان عرصه چاپ و نشر و عموم مردم اطلاع داده خواهد شد.
نمایشگاه کتاب از چند بعد حائز اهمیت خاصی است؛ اول آنکه محل تبلیغ و حضور همه فعالان کلان و خرد عرصه کتاب و نشر است و به میعادگاهی برای معرفی تولیدات جدید این عرصه بدل شده و مردم هم به نوعی نتیجه اتفاقات حوزه کتاب را در نمایشگاه جست و جو میکنند. شاید یک دلیل بسیار مهمتر که با توجه به اقتصاد متزلزل حوزه کتاب این روزها بیشتر مورد نظر قرار میگیرد، بحث فروش انتشاراتیها و نفع مالی آنها برای ادامه حیات کاری خود آن هم در این شرایط کم رونق شدن کتاب فروشیها به خاطر شیوع ویروس کرونا باشد.
در این گزارش به بررسی چند طرح جایگزین برای جبران خسارت عدم برگزاری احتمالی نمایشگاه کتاب میپردازیم؛ هرچند هنوز از مسئولان تصمیم گیر این حوزه خبر قطعی گفته نشده است.
عبدالرضا سالمینژاد مدیر انتشارات نیلوفران، در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اثرات ویروس کرونا بر اقتصاد حوزه نشر و کتاب گفت: از فروش اینترنتی در ایامی که به ناچار کتابفروشیها تعطیل بودند، استقبال چندانی نشده و همین مسئله باعث ضرر مالی زیادی به فعالان این حوزه شده است.
او ادامه داد: بخش فروش به دلیل عدم آمادگی جامعه تعطیل بوده و رونقی نداشته و حوزه نشر از تعطیلی کتابفروشیها و نمایشگاه بین المللی ضربه اقتصادی خورده؛ چرا که کتابهایی که چاپ شده برای فروش در نمایشگاه و کتابفروشیها بود. یکی از زمانهای فروش خوب کتاب ماههای پایانی سال یعنی بهمن و اسفند است که دقیقاً کرونا در همان زمان شیوع پیدا کرد و این بازار را تحت الشعاع قرار داد؛ اما وزارت ارشاد توانایی کمک به ناشران را از طریق استفاده از ظرفیتهای موجود در بحث خرید کتاب از طرف نهادها دارد.
یکی دیگر از پیشنهادهای مطرح شده در باب جایگزینی نمایشگاه کتاب، برگزاری و حمایت بیشتر از نمایشگاههای فصلی و یا فروش و ارائه کتابهای آماده شده در کتاب فروشی هاست. فرهاد تیمورزاده مدیر انتشارات تخصصی پزشکی است و اتفاقاً یک کتابفروشی نیز دارد، اما به گفته او تعداد کتابفروشیهای واقعی کشور بیش از ۵۰۰ عدد نبوده و نسبت تعداد انتشارات به کتابفروشی واقعی ۱۰ به یک است که عملاً مسئله فروش کتابهای نمایشگاهی در سطح کتاب فروشیها را دارای اشکال کرده و به خاطر پایین آمدن سطح خرید مردم به طور کلی که کرونا هم آن را تشدید کرده، فروش کتابفروشی رونقی نخواهد داشت.
تیمورزاده در گفت و گو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، پیشنهاد دیگری را هم مطرح کرد و گفت: ما چهار سال است در ایام آغاز سال تحصیلی دانشگاهها با همکاری جهاد دانشگاهی نمایشگاهی تخصصی برگزار میکنیم که ویژه کتابهای دانشجویی به خصوص حوزه پزشکی است. این نمایشگاه از سوی مخاطبین این حوزه با استقبال روبهرو شده است. من پیشنهاد میکنم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از برگزاری نمایشگاههای فصلی و تخصصی کتاب در پاییز که احتمالا بحث شیوع کرونا کمتر شده است، حمایت کند و برای جبران خسارات ناشی از برگزار نشدن احتمالی نمایشگاه بین المللی کتاب از این روش استفاده کند.
حال باید دید که مسئولان برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در حمایت از اقتصاد نشر چه تصمیمی را اتخاذ خواهند کرد؟
انتهای پیام/