به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، رضیه شناور مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: این روزها با توجه به افزایش ابتلا به بیماریهای مختلف، اهتمام به راهکارهایی که سبب افزایش سیستم ایمنی بدن میشود بسیار حائز اهمیت است، یکی از موثرترین این راه ها، «تغذیه مناسب» است.
او ادامه داد: رعایت اصول صحیح تغذیه مانند مصرف متعادل گوشتهای کم چرب، ماهی و مرغ، لبنیات کم چرب، حبوبات و غلات کامل و مغز دانهها و به ویژه مصرف میوه و سبزی تازه ریزمغذیهای ضروری بدن را تامین و سیستم ایمنی را تقویت میکند.
رضیه شناور افزود: مصرف متعادل منابع پروتئینی شامل گوشت و لبنیات کم چرب، تخم مرغ و حبوبات نیز بسیار مهم هستند، زیرا اسیدهای آمینه ضروری موردنیاز بدن را تامین میکنند و ترکیبات لازم را برای تقویت سیستم ایمنی فراهم میآورند.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: مصرف غذاهای حاوی ویتامین A نیز در پیشگیری از عفونتهای تنفسی بسیار کمک کننده است چرا که ویتامین A تاثیر مستقیمی روی سلامت مخاطها دارد.
او با بیان اینکه از سوی دیگر یکی از وظایف مهم ویتامین A افزایش ایمنی بدن و مقابله با میکروبها است، اضافه کرد: شیر، تخم مرغ و جگر، از منابع غنی ویتامین A هستند، همچنین سبزیهای دارای برگ سبز، میوهها و سبزیهای زرد و نارنجی مانند فلفل دلمه، اسفناج، جعفری، پرتقال، انبه، طالبی، هویج، کدو حلوایی نیز حاوی پیش ساز ویتامین A (کآروتنوئید) هستند.
رضیه شناور گفت: ویتامین D نیز در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و عملکرد سلولهای ایمنی را افزایش میدهد.
او افزود: روغن کبد ماهی، غنی از ویتامین D است، کره و تخم مرغ نیز مقدار کمی ویتامین D دارند، مصرف شیر غنی شده با ویتامین D و استفاده از نور مستقیم آفتاب نیز بسیار مفید است.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: مصرف مکمل ویتامین D برای همه افراد بالای ۱۸ سال به میزان یک عدد کپسول ۵۰ هزار واحدی در ماه توصیه میشود.
شناور اظهار کرد: این میزان برای دانش آموزان ۱۲ تا ۱۸ سال ماهانه یک عدد کپسول ۵۰ هزار واحد در مدرسه، کودکان از پایان ۲ سالگی تا پایان مقطع دبستان هر ۲ ماه یک کپسول ۵۰ هزار واحدی و کودکان زیر دو سال از بدو تولد تا ۲ سالگی روزانه ۲۵ قطره A+D است.
او ادامه داد: مصرف خودسرانه و بیش از حد نیاز ویتامین D منجر به مسمومیت و مشکلات کبدی میشود، بنابراین توصیه میشود از مصرف خودسرانه و بیش از نیاز ویتامین D خودداری شود و فقط به پیامهای وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی در این زمینه توجه کنند.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: مصرف منابع غذائی حاوی ویتامین C مانند مرکبات، انواع توت، فلفل دلمه ای، سبزیهای سبز برگ و سیب زمینی، لیموشیرین، نارنگی، نارنج و گوجه فرنگی به طور منظم به کاهش بروز، شدت و طول دوره سرماخوردگی کمک میکند.
او تصریح کرد: همچنین بررسیها نشان میدهد کاهش مصرف مواد غذائی حاوی ویتامین B مانند حبوبات و غلات سبوس دار منجر به افزایش ابتلا به عفونتهای تنفسی میشود.
شناور بیان کرد: مصرف غذاهای حاوی اسید چرب امگا ۳ مانند انواع ماهیها و دانههای روغنی و همچنین منابع غذائی حاوی اسید چرب امگا ۶ مانند تخمه کدو، دانه کنجد و آفتابگردان نیز در کاهش ابتلا به عفونتهای تنفسی موثر است.
او افزود: مصرف غذاهای حاوی روی مانند گوشت، مرغ، ماهی، مغزهای خوراکی، شیر و ماست در کاهش شدت عفونتهای تنفسی در کودکان موثر است.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: بررسیها نشان داده است که مصرف عسل علائم سرماخوردگی در افراد را کاهش میدهد و از شدت سرفه در کودکان میکاهد.
او اضافه کرد: کم آبی بدن، به ویژه در نواحی با آب و هوای خشک باعث میشود مخاط بدن عملکرد خوب خود را نداشته باشد، بنابراین باید با تامین آب کافی برای بدن لایههای مخاطی (موکوس) را آماده نگه داشت تا بتوانند به بهترین شکل از ورود ویروسها و باکتریها به بدن جلوگیری کنند، به طور میانگین نوشیدن روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان آب توصیه میشود.
شناور گفت: در هنگام سرماخوردگی، خوردن شلغم و خانواده آن مانند تربچه و انواع ترب سفید و سیاه میتواند موثر باشد، این مواد به دلیل داشتن ترکیبات گوگردی، ضدمیکروب و ضدویروس هستند و در درمان سرماخوردگی موثرند.
او اظهار کرد: برخی از ادویهها مانند زنجبیل نیز در بهبود سرماخوردگی نقش مفیدی در بدن ایفا میکنند، برای بالا بردن ایمنی بدن از خوردن لبنیات و به ویژه ماست پروبیوتیک دار نباید غافل شد.
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی است. خاصیت آنتی اکسیدانی سیر برای مبارزه با عفونتها مفید است، سیر دارای خاصیت ضد باکتری ضد قارچ و ضد ویروس نیز است.
او بیان کرد: عنصر سلنیوم آنتی اکسیدان است و خود باعث افزایش سیستم ایمنی بدن میشود. منابع سلنیوم عبارتند از سبوس گندم، برنج قهوهای و جوانهی گندم، گوشت مرغ، ماهی و میگو، دانهها و مغزها به ویژه مغز گردو و تخمه آفتابگردان، تخم مرغ، قارچ و حبوبات.
ویتامین E نیز نوعی آنتی اکسیدان است و میتواند چربیها را از آسیب اکسیداتیو محافظت کند، بعضی از منابع غنی ویتامین E، در مغزها و دانهها وجود دارند.
شناور ادامه داد: در مجموع توصیه میشود از مواد غذایی حاوی ریز مغذیها به جای مکملهای آن استفاده شود.
انتهای پیام/