به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، خرما یکی از محصولات استراتژیک و اقتصادی استان کرمان محسوب می شود که در کنار سایر محصولات اعتباری خاص را در بازارهای داخل و خارج را برای این استان به ارمغان آورده است به طوری که می تواند برابری کند با منابع نفتی و ارز قابل توجهی را وارد کشور کند.
روزهای به اصطلاح خرما پزان دراستان کرمان را همه به ویژه نخلداران و خانواده هایشان به خوبی می شناسند، فصلی سخت که انتظار شیرینی برداشت محصولی شیرین تر و این سختی را قابل تحمل می کند.
کشاورزان کرمانی روزهای سخت گرما را با باروری نخلستانها سپری میکنند تا هرساله در ماه مبارک رمضان شیرینی بخش سفره افطار مسلمانان در سراسر ایران و حتی خارج از مرزها باشند.
محصولی که هنوز بسیاری از مراحل تولید و برداشت آن به صورت سنتی، دستی و مکانیزه انجام میشود.
سعیدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال کرمان در این باره گفت: استان کرمان دارای بزرگترین نخلستانهای کشور است به طوری که سطح زیر کشت این محصول در بخش شمالی استان در شهداد و شرق ۲۷ هزار هکتار است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال کرمان گفت: شرق استان کرمان در تقسیمات سازمان جهاد کشاورزی شمالی استان بیش از سایر مناطق استان داری سطح زیر کشت خرماست و بیشترین تولید کننده در زمینه محصول خرما است.
سعیدی افزود: بالغ بر ۹۰ درصد خرمای تولیدی مضافتی است و ده درصد آن شامل انواع پیارم و سایر ارقام است.
او بیان داشت: اکنون متوسط تولید شهرستانهای شرقی بم، ریگان، فهرج و نرماشیر ۱۶۰ هزارتن است و هر کیلوگرم آن به قیمت متوسط ۱۰ تا ۲۵ هزار تومان به فروش می رسد.
در شهر بم هرجایی که قدم بزنی مقابل هرخانه دهها نخل وجود دارد و به همین دلیل این شهر را به عنوان بزرگترین باغشهر ایران میدانندچون این شهر بیشتر شبیه نخلستان است.
شرق استان کرمان منبع غنی از داشتههای طبیعی به ویژه محصول خرماست که هر ساله تامین کننده خرمای مورد نیاز برای سفرههای افطاری ایرانیان است.
اما استان پهناور کرمان علاوه بر شرق در جنوب نیز از مواهب طبیعی زیادی برخوردار است.
جنوب استان کرمان دارای هفت شهرستان، جیرفت، عنبرآباد، منوجان، فاریاب، کهنوج، رودبار جنوب و قلعه گنج است.
مناطق جنوبی استان کرمان به واسطه اقیلم متنوع و خاک حاصل خیزش دارای انواع محصولات جالیزی، باغی، گلخانهای و خرمااست.
سعید برخوری رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان هم افزود: درجنوب کرمان بیش از ۳۰ هزار هکتار نخلستان وجود دارد.
برخوری بیان داشت: در مناطق جنوبی به ویژه در شهرستانهای جنوبی جیرفت و عنبر آباد عمده تولید خرمای مضافتی، مرداسنگ، کلوته، خنیزی و زاهدی از مهمترین انواع خرمای با کیفیت تولیدی درمنطقه جنوبی کرمان محسوب می شوند.
او قیمت هر کیلوگرم خرمای تولیدی درشهرهای جیرفت و عنبرآباد را در حال حاضر ۳۰ تومان بیان کرد و افزود: خرمای تولیدی جنوب کرمان در اکثریت نمایشگاههای داخلی معرفی و مشتریهای خاص خود را دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال کرمان گفت: امسال در سردخانههای مناطق جنوبی ۲۱۵۰۰ تن انواع خرمای تولیدی جنوب وجود دارد که برای ماه مبارک رمضان به سراسر مناطق کشور ارسال شده و در صورت نیاز بیشتر بازار تا پایان ماه مبارک توانمندی تامین را خواهیم داشت.
سعیدی همچنین به نبود صنایع تبدیلی و فرآوری لازم در این زمینه نیز اشاره کرد وگفت: ازسرمایهگذاران میخواهیم در زمینه صنایع بالادستی خرما دراین شهرستان سرمایهگذاری کنند و حمایتهای لازم نیز دراین زمینه سازمان جهاد کشاورزی انجام خواهد داد.
علی محمد صمیمی نائب رئیس انجمن ملی خرمای ایران نیز گفت: برای تنظیم بازار ماه مبارک رمضان، در مجموع ۷۵ هزار تن خرمای کبکاب دشتستان و مضافتی بم در تمام نقاط کشور عرضه میشود.
او افزود: در سال جاری به علت شیوع ویروس کرونا و صادرات کم، با انباشت خرما در واحدهای صنعتی و سنتی مواجه ایم، پس با این وجود هیچ نگرانی در خصوص تامین بازار وجود ندارد.
صمیمی بیان داشت: توافق انجمن ملی خرما با نهادهای ذی ربط در امر تنظیم بازار منجر به تعهد به عرضه ۵۰ هزار تن خرمای مضافتی بم و ۲۵ هزار تن خرمای کبکاب استان بوشهر به خریداران متقاضی در مبادی تولید شد.
نائب رئیس انجمن ملی خرمای ایران بیان کرد: هر کیلو خرمای مضافتی بم به قیمت ۱۶ هزار تومان و خرمای کبکاب دشتستان به قیمت ۱۲ هزار تومان در واحدهای مبدا قابل تحویل است.
اوگفت: به عنوان مثال هر کیلوگرم مضافتی بم در تهران با احتساب هزار تومان هزینه حمل و نقل، وسود معقول شرعی، حدودا باید به قیمت ۱۹ هزار تا ۲۰ هزار تومان به مصرف کننده ارایه شود.
او تصریح کرد: ممکن است انواع خرما با قیمتهای بیشتری در سطح کلان شهرها فروخته شوند که این موضوع بستگی به انصاف فروشنده و نوع بسته بندی محصول دارد.
نائب رئیس انجمن ملی خرمای ایران تصریح کرد: در این میان ممکن است برخی با سواستفاده و دلال بازی قیمتهای نامعقول را در ماه مبارک ارایه کنند، که مقابله با این موضوع بر عهده نهادهای نظارتی ذیربط است و مسولیت آن به دوش واحدهای تولیدی نیست.
امسال در ماه مبارک رمضان در مجموع ۷۵ هزار تن خرمای کبکاب دشتستان و کرمان در تمام نقاط کشور عرضه خواهد شد.
خرمای کرمان علاوه بر مصرف داخل به کشورهای اسلامی، چین، هند، روسیه، اروپا و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود و از هماکنون برای برداشت سال جاری، حجم قابل توجهی از این محصول به تاجران بینالمللی پیشفروش شده است.
انتهای پیام/ی
گزارش از کلثوم نجفی
لطفاً قیمت خرما را پیگیری کنید. فصل برداشت خرما در جنوب کرمان شروع شده اما خریدار نیست. ما باید چکار کنیم .اگرم بخرن میگن 5000 تومان که فقط هزینه برداشت میشه.