به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از رشت، هر چقدر جهان رو به سمت تخصصی شدن و نگاه حرفهای در گردشگری میگذارد و شاخههای متعدد این صنعت، چون طبیعت گردی، سلامت، فرهنگی، ماجراجویانه مخاطبان خاص مییابد، اما از برآیند کلام کارشناسان گردشگری چنین برمی آید که با افزایش میل به سفر و از دیگرسو فشار اقتصادی، تورهای غیر مجاز نیز بیشتر جان گرفته و انتخاب گردشگری هولناک رو به افزایش گذاشته است.
هنوز مدت زیادی از مفقود شدن یک گردشگر در همراهی با توری غیرمجاز در استان همجوار و در نتیجه خبر کشته شدنش پس از جست و جوهای پیاپی نمیگذشت که بغض یک دوست از همراهی با توری غیر مجاز به سوباتان گیلان نگرانمان کرده بود و تکرار مدامش که دیگر هیچوقت دست به چنین ریسکی نخواهد زد .
مدت زیادی از تماس شاکیان با دفتر ایرنا گیلان نگذشته بود که آوازه خبر جلوگیری از برگزاری تورهای غیر مجاز و برخورد قضایی با آنان در گیلان نه تنها در فضای مجازی داخل بلکه سر از رسانههای آن سوی آب هم درآورد، اما ماجرا چه بود؟
با هماهنگی دستگاه قضایی و همکاری پلیس امنیت استان در مدخل ورودی شهرستانهای شفت، فومن، ماسال و در محلهای تجمع شهر رشت و خروجی این شهر به سمت رودبار و فومن و محل تجمع گروههای کوهنوردی انجام شد و از حرکت تعداد هشت گروه در ۳۰ دستگاه مینی بوس حامل ۳۷۰ زن و ۱۹۰ نفر مرد جلوگیری و از ادامه مسیر آنان ممانعت شد.
همچنین ۹ دستگاه مینی بوس حامل ۱۵۰ نفر در پلیس راه سراوان و در شهرستان شفت تعداد ۵ دستگاه به تعداد ۱۰۳ نفر و فومن ۲ دستگاه حامل ۵۱ نفر و در شهرستان ماسال تعداد ۴ دستگاه حامل ۸۶ و مابقی در شهر رشت متوقف و از ادامه مسیر آنان جلوگیری شده بود.
مدیر یکی از دفاتر خدمات مسافرتی گیلان، انتخاب تورهای غیر مجاز از سوی مردم را تنها بدلیل نا آگاهی عنوان کرد و گفت: اطمینان دارم اگر اطلاع رسانی در این زمینه به خوبی انجام پذیرد و مردم نسبت به عواقب انتخاب سفر با این تورها آگاه شوند به هیچ عنوان حاضر به همراهی با این گروههای خطر آفرین نخواهند شد.
مریم تهرانچیان افزود: اگر چه گردشگری با تورهای غیرمجاز ارزانتر و آزادتر از سفر با تورهای استاندارد و مجاز از سوی دفاتر خدمات مسافرتی است، اما عواقب انتخاب تورهای غیر مجاز بقدری سنگین است که اگر مردم از آن بدرستی آگاه شوند به قطع از سفر با این گروهها صرف نظر میکنند.
او با بیان اینکه در اتفاقی تعجب آور متوجه شده است، پرستار فرزندش اقدام به برپایی تور زیارتی با ظرفیت انبوه میکند، اظهار داشت: این فرد با داشتن سواد ناچیز و بدون آگاهی از استانداردهای تورگردانی برای یکصد نفر تور زیارتی به پا میکرد و با استقبال زیادی هم روبه رو شده بود.
او افزود: وقتی پیگیر شدم دقیقا به همان مقوله سوءاستفاده از شرایط بد اقتصادی و ناآگاهی مردم از عواقب این گونه تورها رسیدم.
این مدیر دفتر خدمات مسافرتی گیلان تاکید کرد: آگاه ساختن مردم نسبت به عواقب انتخاب تورهای غیر مجاز نیاز به فرهنگ سازی از سوی رسانهها و هشدارهای شهری دارد که باید این موضوع از سوی متولیان جدی گرفته شود.
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی گیلان بیان کرد: برپایی گروههای غیرمجاز از ابتدای دهه ۹۰ توسط افراد سودجو آرام آرام پا گرفت، اما از ابتدای امسال با سوءاستفاده از فضای کرونا، برپایی این تورها افزایش یافت و گردشگران را با خطرات جدی روبه رو کرد و از همین روی برخورد با این گروهها شدت یافت.
مهروَش کریمی افزود: ۸۵ دفتر خدمات مسافرتی گیلان برای بستن پکیج تورها آیتم هایی چون مالیات، ارزش افزوده، بیمه دارند که با جمع بندی آن به یک قیمت نهایی میرسند و این باعث میشود قیمت توری که یک دفتر میبندد با قیمت تورهای بسته شده از سوی افراد غیر مجاز گرانتر شود؛ لذا مردم با گرایش به سمت ارزانتر تمام شدن قیمت سفر ریسک میکنند و تورهای غیر مجاز را انتخاب میکنند.
او اظهار داشت: مردم از عواقب همراهی با تورهای غیر مجاز آگاه نیستند و از بحثهای استاندارد، مسئولیت پذیری، امنیت، بیمه غافل هستند؛ زمانی متوجه میشوند که به مانند در نظر گرفتن بیمه خودرو به حادثهای دچار گردند و آن زمان پشیمانی سودی نخواهد داشت؛ این درصورتی است که دفاتر در قبال برگزاری تورهای بسته شده پاسخگو هستند و ضمن رعایت استانداردهای سفر، امنیت و بیمه در صدد رفع مشکل بر میآیند.
او با بیان اینکه بیشتر تورهای غیر مجاز ابتدا بصورت دوستانه شروع میشود و سپس تسری پیدا میکند و تا یکصد نفر هم میرسد، گفت: امروزه توریسم انبوه منسوخ شده و علاوه بر اختلال در کسب و کار موجب آسیب به محیط زیست میشود، اما انگار این موضوع میرود تا در جامعه در زمره یک شغل تلقی شود.
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرتی گیلان ادامه داد: قصد دارم در دیدار با مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پیشنهاد دهم در یک دوره زمانی همه دفاتر خدمات مسافرتی گیلان از ارائه بستههای تورگردی خودداری کنند تا همه تورهای غیرمجاز فاقد محتوا و غیر موثر شناسایی و با آنان برخورد شود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان در پاسخ به پی جویی گیلان مبنی برعلت برخورد با سفرهای دسته جمعی گفت: تامین سلامت و امنیت گردشگران اولویت این اداره کل است؛ متاسفانه اتفاقات ناخوش اخیر که منجر به تهدید جانی و امنیتی گردشگران شده بود و از سویی منجر به لطمه زدن به اعتبار استان میشود برخورد با تورهای غیر مجاز را شدت بخشیده است.
حمید رضا آذرپور بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون با بیش از ۵۰ گروه غیر مجاز که اقدام به سفرهای گروهی فاقد مجوز کرده بودند برخورد شده و پرونده برگزار کنندگان آنها تحویل مراجع قضایی شده است.
او اظهار داشت: بر پایی تورهای غیر مجاز علاوه بر خطر آفرین بودن برای گردشگران گاه موجب لطمه ملی و بین المللی به وجهه گردشگری استان میشود؛ همچنانکه این اتفاق در تاسوعای سال گذشته در ماسوله چنان فشار عصبی را به متولیان گردشگری استان وارد کرد که هنوز صدماتش رفع نشده است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان ادامه داد: تور و راهنما تعریف دارد، قرار نیست هرکس گروهی را جمع کند نام تور بر آن بگذارد؛ به اینها میگوییم حرکتهای دسته جمعی غیر مجاز که تحت عنوان تور هدایت میشود اگر اتفاقی بیافتد نه بیمه پشتیبانی میکند نه به لحاظ امنیت تامین هستند؛ تورهای گردشگری دارای مجوز در مسیرهای قابل دسترسی و امن تعریف میشوند؛ مسیرهایی که در زمان بروز حادثه قابل دسترسی برای نیروهای انتظامی، امداد و درمان باشد.
آذرپور گفت: در روزهای اخیر برپاکنندگان تورهای غیرمجاز مسیرهایی را تعریف کرده بودند که حتی پلیس و نیروهای امداد با ماشینهای شاسی دار هم نتوانستند به آنجا بروند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان تاکید کرد: با حرکتهای گروهی غیر مجاز گردشگری در استان به سبب اهمیت سلامت جان و امنیت گردشگران به شدت برخورد میشود؛ در همین راستا طی روزهای اخیر با هشت گروه که اقدام به برپایی حرکتهای گروهی غیرمجاز (تحت عنوان تور بدون داشتن هیچ گونه مجوزی) کرده بودند، برخورد شد.
او اظهار داشت: این اقدام با هماهنگی دستگاه قضایی و همکاری پلیس امنیت استان در مدخل ورودی شهرستانهای شفت، فومن، ماسال و در محلهای تجمع شهر رشت و خروجی شهر به سمت رودبار و فومن و محل تجمع گروههای کوهنوردی انجام شد و از حرکت تعداد هشت گروه در ۳۰ دستگاه مینی بوس حامل ۳۷۰ زن و ۱۹۰ نفر مرد جلوگیری و از ادامه مسیر آنان ممانعت شد.
او توضیح داد: همچنین ۹ دستگاه مینی بوس حامل ۱۵۰ نفر در پلیس راه سراوان و در شهرستان شفت تعداد ۵ دستگاه به تعداد ۱۰۳ نفر و فومن ۲ دستگاه حامل ۵۱ نفر و در شهرستان ماسال تعداد ۴ دستگاه حامل ۸۶ و مابقی در شهر رشت متوقف و از ادامه مسیر آنان جلوگیری شد.
آذرپور بیان کرد: متاسفانه در تمامی گروههای توقیف شده شئونات اسلامی و پروتکلهای بهداشتی مربوط به بیماری کرونا رعایت نشده بود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان بیان کرد: یکی از آسیبهای گردشگری در استان گیلان فعالیت تورهای غیرمجاز است که در ماههای اخیر موجب خسارات جانی و مالی بسیاری شده است.
آذرپور اظهار داشت: همزمان با گشایش هتلها و بازگشایی گردشگری در استان، اطلاعیههای این اداره کل در خصوص گروههای غیرمجاز گردشگری شدت گرفته، اما متاسفانه هنوز شاهد بروز اخبار ناگوار در این خصوص هستیم و بار دیگر از گردشگران میخواهیم فریب تبلیغات تورهای غیر مجاز را نخورند.
سفر از زمانی آغاز میشود که اندیشه اش در ذهن نمایان شود و آنان که از ذوق سفر سرشارند، نیک میدانند که گیلان، سفرنامهای است بی منتها؛ استانی که به گردشگری بلندای نام یافته و رو سوی شکوهمندترین دریاچه جهان دارد؛ شالی و عطر چای آوازهاش شده و بنا به شدت بارانهایش گیلان نام گرفته است.
دنیای مجازی، فضای انتخاب را گسترده و البته فرآیند نظارت را اندکی سختتر کرده است، اما لازم است گردشگران آگاه باشند که انتخاب تورهای غیرمجاز، انتخاب سفری پر خطر و هولناک است.
منبع ایرنا
انتهای پیام / پ