به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، هزینه تولید هر بشکه نفت در ایران معادل ۱۰ دلار و هزینه تولید هر متر مکعب گاز طبیعی معادل ۵ سنت است؛ لذا تولید هر بشکه نفت در ایران حدود ۴۰ دلار و تولید هر متر مکعب گاز حدود ۱۵ سنت میتواند سود داشته باشد. از کل تولید نفت و گاز در ایران، حدود ۵۰۰ میلیون بشکه معادل نفت خام در مراحل مختلف استخراج، انتقال و تبدیل، اتلاف میشود.
علاوه بر این، میزان اتلاف انرژی در بخشهای مختلف مصرف نیز برابر همین مقدار است؛ لذا در کل سیستم انرژی کشور، حدود ۱۰۰۰ میلیون بشکه معادل نفت خام از تولید تا مصرف، هدررفت وجود دارد. برای تأمین امنیت عرضه انرژی، باید تولید را متناسب با افزایش تقاضا افزایش داد.
به همین سبب یک شرکت آمریکایی برای بهبود استخراج نفت و گاز، همکاری مشترکی با یک شرکت دیگر آمریکایی آغاز کرده است، شرکتی که در حوزه تهیه تجهیزات صنعتی گاز فعالیت دارد.
این همکاری مشترک برای استفاده از فناوری nanoActiv است. nanoActiv یک افزودنی مایسلی محلول است که در آن از نانوذرات استفاده شده است. در این محصول از ترکیب نانوذرات دیاکسید تیتانیوم، یک حلال آلی و چند سورفاکتانت استفاده شده است. این فناوری بهطور موثر برای غلبه بر مشکلات ناشی از افزایش اشباع آب و کاهش تحرک هیدروکربنها در چاههای نفت و گاز استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: تلاش شرکتهای دانش بنیان ایرانی برای درمان کرونا
قرار است از این فناوری برای افزایش کارایی استخراج نفت و گاز استفاده شود. استفاده از این فناوری توسط یک شرکت آمریکایی موجب میشود تا بازیابی هیدروکربنها سریعتر و کاملتر انجام شده و در عین حال، هزینه کار کاهش یابد. این فناوری نسبت به روشهای رایج کارایی بالاتری دارد.
nanoActiv موجب میشود تا بتوان به حفرههای بسیار کوچک در عمق زمین دست پیدا کرد و با این کار نفت و هیدروکربنهایی که در این منافذ باقی ماندهاند به بیرون رانده میشوند. با استفاده از این فناوری، کارایی فرآیند در مدت زمان بسیار کوتاهی به شدت افزایش مییابد. بنابراین، ترکیب نانواکتیو موجب افزایش تولید نفت میشود؛ به ویژه در نواحی که شبکههایی از منافذ زیرزمینی در اعماق زمین وجود دارد، موجب کاهش بهره استخراج میشود.
به گفته کارشناسان نفت و گاز شرکت مسر آمریکا، به تازگی افزودنی این شرکت در چاه نفت وودفور مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه استفاده از این افزودنی، افزایش ۱۲۰ درصدی سطح تولید گاز نسبت به حالت عادی بوده است. البته از این فناوری در چاه دیگری در منطقه بودا استفاده شده که افزایش تولید سه برابری ایجاد شده است.
این نتایج موجب شده تا نانواکتیو بهعنوان گزینهای جایگزین قابل اعتماد و مورد اطمینان شناخته شود که راه حلی عملی و اقتصادی در صنعت نفت و گاز است.
انتهای پیام/