به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، رضیه شناور مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز درباره اصول بهداشتی نگهداری و آماده سازی مواد غذایی در زمان اپیدمی کروناویروس اظهار کرد: غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنید:
«آلودگی متقاطع» واژهای است که برای توصیف انتقال میکروبها یا ویروسها از غذای خام به غذای پخته استفاده میشود.
• در هنگام خرید گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غذاهای دریایی را از سایر اقلام خریداری شده جدا نگهدارید.
• در زمان کار کردن با مواد غذایی خام (گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی) از ظروف و تجهیزات جداگانه مانند تخته و چاقو برای خرد کردن گوشت خام و مواد غذایی پخته استفاده شود.
• ظروفی را که برای غذاهای خام استفاده کرده اید را با آب گرم و مایع ظرفشویی تمیز بشویید.
• به هنگام طعم دار کردن گوشت خام نباید مایعاتی که گوشت خام در آن خوابانده شده را پس از پخته شدن و هنگام مصرف گوشت به آن اضافه کرد.
• از ذبح و تهیه یا مصرف گوشت حیوانات وحشی یا حیوانات اهلی مشکوک به بیماری پرهیز کنید.
• از خریدن مواد غذایی فلهای و یا بدون بسته بندی خودداری کنید.
• امکان انتقال کرونا ویروس از طریق بستههای مواد غذایی وجود دارد. توصیه میشود قبل از مصرف انواع لبنیات، انواع کنسروها و غذاهای آماده، بطری آبهای آشامیدنی، نوشیدنیها و سایر محصولات غذایی بسته بندی شده شسته و ضدعفونی شود.
• پخت مناسب مواد غذایی میتواند اغلب میکروارگانیسمهای خطرناک را نابود کند. پخت غذا تا دمای ۷۰درجه سانتیگراد سبب اطمینان از ایمن بودن غذا برای مصرف میشود. ویروس کرونا به دمای معمولی پخت (۷۰ درجه) حساس است. در این دما تعداد زیادی از میکروارگانیسمها در مدت۳۰ثانیه از بین میرود.
• اغلب مرکز یک قطعه گوشت کامل، استریل است، چون بیشتر میکروارگانیسمها در سطح لایه خارجی گوشت قرار دارند، اما در گوشت چرخ شده میکروارگانیسمها هم در سطح لایه خارجی و هم در قسمتهای داخل آن وجود دارند.
• از مصرف تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ و ماهی خام و کامل پخته نشده پرهیز کنید. شیر را هم قبل از مصرف بجوشانید.
• در مورد گوشت قرمز و ماکیان، اطمینان یابید که رنگ عصاره آنها شفاف باشد و نه صورتی.
• غذاهایی مانند سوپ و انواع خورشت را تا دمای جوش حرارت دهید تا مطمئن شوید دمای آن به ۷۰درجه سانتیگراد رسیده است، سپس در آن دما دست کم به مدت یک دقیقه جوشانده شوند.
• غذاهای پخته را برای استفاده مجدد، به اندازهای که به طور کامل داغ شوند حرارت دهید.
• مایکروویوها غذا را به صورت غیر یکنواخت میپزند و برخی از قسمتهای غذا که نقاط سرد گفته میشوند حرارت کافی نمیبینند و در این نقاط ممکن است ویروسها همچنان زنده بمانند؛ بنابراین اطمینان حاصل کنید که غذای پخته شده در مایکروویو به طور کامل به دمای ایمن رسیده است.
• برخی از ظروف پلاستیکی در مواجهه با گرما از خود مواد شیمیایی سمی آزاد میکنند، بنابراین نباید از آنها برای گرم کردن مواد غذایی در مایکروویو استفاده کرد.
• با نگهداری غذا در دمای کمتر از۵ درجه سانتیگراد و یا دمای بیشتر از ۶۰درجه سانتی گراد رشد میکروارگانیسمها کاهش یافته یا متوقف میشود. ویروس کرونا در شرایط انجماد بسیار پایدار است و در دمای منفی ۲۰ درجه سانتی گراد تا دو سال میتواند زنده بماند. ویروس کرونا، ویروس سارس (SARS) و مرس (MERS) بر اساس میزان دما، رطوبت و نور ماندگاری متفاوتی دارند. در دمای یخچال (۴ درجه سانتیگراد) ویروس کرونا میتواند تا ۷۲ ساعت زنده بماند. با توجه به اینکه ویروس کرونا در دمای پایین و فریز شده نیز پایدار است، بهداشت و ایمنی مواد غذایی میتواند از انتقال آن از طریق غذا پیشگیری کند.
• غذای پخته را بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنید. غذای پخته و فسادپذیر را بلافاصله (بهتر است تا کمتر از۵ درجه سانتیگراد) سرد کنید.
• باقیمانده غذا را بلافاصله سرد و سپس نگهداری کنید و از نگهداری غذا به مدت طولانی حتی درون یخچال اجتناب ورزید. باقیمانده غذا نباید بیش از سه روز در یخچال باقی بماند و نباید بیش از یک بار مجدد گرم شود.
• یخ زدایی مواد غذایی را در دمای اتاق انجام ندهید و یخ زدایی غذا را در دمای یخچال و یا سایر مکانهای سرد انجام دهید.
انتهای پیام/