این روزها که فاصلهگذاری اجتماعی و در خانه ماندن اصل مصونیت از کروناست، حتما همه هنرمندان و فیلمسازان به اثری فکر میکنند که درباره کرونا بسازند. نقاشان و کاریکاتوریستها زودتر میتوانند اثرشان را تولید کنند، اما فیلمسازان حتما به فیلمی فکر میکنند که میتوان با توجه به شرایط موجود آن را بسازند؛ شرایطی خاص که کرونا برای کل دنیا به وجود آورده، شرایطی خاص است که پیش از این فقط در تخیل آدمها شکل میگرفت.
هر چند برخی از فیلمسازان مطرح جهان قبل از شرایط کرونایی به آن فکر کرده و شبیه آنچه امروز میبینیم را ساختهاند به همین دلیل است که برخی از عکسهای امروزی با عنوان «عکسی شبیه فیلمهای آخرالزمانی» در شبکههای اجتماعی زیاد دیده میشود، اما فیلمسازان این روزها در خلوت خود به فیلمی کرونایی فکر میکنند که بعد از به ثبات رسیدن کره زمین و کرونا خواهند ساخت. اکنون فضا، فضای نوشتن فیلمنامههای منحصر بهفرد و دکوپاژ صحنههایی است که در تاریخ برای همیشه ثبت خواهد شد.
آینده غیرقابل پیشبینی
مهدی فخیمزاده، کارگردان و بازیگر هم این روزها در خلوت خود به کرونا و شرایطی که به وجود آورده فکر میکند و کرونا او را هم مثل ما غافلگیر کرده است. این کارگردان میگوید: هیچ تصوری از شرایطی که یک ویروس میتواند در ابعادی به این بزرگی و عمیقی بر جهان تحمیل کند، وجود نداشت. من هم مثل بقیه به بیماریهای نادر فکر میکردم که شاید یقه بشر را بگیرد یا جنگهای فراگیر که دنیا را درگیر کند، اما کرونا همه معادلات ذهنی ما را بهم ریخت. یک ویروس چنین مرگبار بر همه جهان بتازد و همه مردم را زیر سایه خود بگیرد، شبیه افسانههاست که میشنویم، اما باورش نمیکنیم. این که بیماری تمام مردم جهان را درگیر کند در همه سطح و گروهی و بین فقیر و غنی، با سواد و بیسواد، سیاستمدار و هنرمند و بقیه فرقی نمیگذارد. به نظرم همه ما در شوک فرو رفتهایم و نمیدانیم بعد از کرونا دنیا چگونه دنیایی خواهد بود. بشر حتما راهی برای درمان و کنترل کرونا پیدا خواهد کرد و مثلا تا یک سال آینده این بیماری کنترل خواهد شد، اما تبعات آن غیرقابل پیشبینی است.
کارگردان فیلم مشت آخر میگوید: زمانی که انقلاب در حال شکلگیری بود و پیروز شد، خیلی از ما تصوری از ایران بعد از پیروزی انقلاب نداشتیم و نمیدانستیم جامعه و زیستمان چه شکلی خواهد بود. الان هم همان حس و حال را دارم؛ نمیدانم چه میشود! دنیای بعد از مهار کرونا چگونه دنیایی خواهد بود، اما مسلما روی هنر، فرهنگ، سیاست، اقتصاد، روابط فردی، روابط اجتماعی و روابط بینالملل تاثیر شگرفی خواهد داشت.
بر هم ریختن معادلات جهانی
به فخیمزاده میگویم برخی از متفکران و تئوریسینها در کتابها و صحبتهایشان به این نکته اشاره کرده و میکنند که انسانهای قوی روی زمین باقی میمانند و ضعیفها محکوم به نابودی هستند، نظر شما در باره این تئوری چیست؟
میگوید: کرونا همه این معادلات و گمانهزنیها را برهم زد. ویروس کرونا افرادی از همه گروههای سنی با هر بنیه بدنی را درگیر کرده است. راستش ضعیف و قوی نمیشناسد. درباره جوامعی که به نظر خودشان و جهانیان قویتر بودند، همینگونه است. کشورهایی که از نظر مالی وضعیت بهتری دارند یا تاکنون چنین به نظر میرسید که در زمینه فقرزدایی و ارتقای شعور اجتماعی و بهداشتی کارهای وسیع و زیادی انجام دادهاند، کرونا نشان داد که آنها هم به شدت آسیبپذیرند و در مقابل کرونا نمیتوانند از مردمشان دفاع کرده یا شرایط زندگی را برایشان بهتر و ایدهآلتر نگهدارند. به نظرم سالهای آینده بیشتر مشخص میشود که کرونا با جوامع انسانی در هر سطحی چه کرده و برای آنها چه تهدیدات یا فرصتهایی را شکل داده است.
بازار داغ حدس و گمان
به فخیمزاده میگویم برخی نیز میگویند که کره زمین در آستانه فروپاشی است، محیط زیست ویران شده و آلودگی، هوا را از زمین گرفته و حیوانات زیادی در معرض نابودی هستند، کره زمین وقتی دید انسانها به نابودیاش کمر بستهاند دست به کار شد و برای نجات خود آدمیان را در شرایطی قرار داد که به خودشان بیاید و به کره زمین هم فکر کنند.
کارگردان سریال ولایت عشق میگوید: اینها نظراتی بیشتر ماورایی و متافیزیکی است. باز هم گمانه است. چیزی که این روزها زیاد است. آدمها وقتی به موضوعی اشراف ندارند و از آن سر در نمیآورند به حدس و گمان پناه میبرند. کرونا آنقدر عجیب و غریب و بزرگ و ناشناخته از تصور ما بزرگتر است که انسانها فعلا درباره تبعات آن حدس میزنند. باید زمان بگذرد و اندازه و تاثیرگذاری این ویروس مشخص شود تا بعد بتوان درباره تبعات آن صحبت کرد و نظر قطعی داد. در شرایط فعلی به نظرم این گمانهزنیها پایه علمی ندارند و فقط بخشی از تفکر بشر درباره کرونا هستند.
درونگراها راحتترند
فخیمزاده معتقد است که شرایط این روزها و در خانه ماندن ما ایرانیها یا قرنطینه کامل در برخی از کشورها برای آنهایی که درونگرا هستند، راحتتر است تا برای برونگراها و کسانی که تمایل زیادی به خانهنشینی ندارند یا وقتی در خانه هستند، نمیدانند وقت خود را چگونه پر کنند.
کارگردان فیلم همسر میگوید: در این شرایط، پر کردن وقت و رشد شخصی یا دیگر مسائل فردی کاملا به زاویه نگاه افراد به موضوع بستگی دارد. برخی این روزها منفعل برخورد میکنند. منتظرند این روزها و شرایط خانهنشینی تمام شود تا دوباره زندگی را از سربگیرند، اما برخی از شرایط به وجود آمده نهایت استفاده را میکنند. کتابهای نخوانده را میخوانند و فیلمهای نادیده را میبینند و از همه ساعات شبانهروز برای رشد شخصی و مهارتافزایی استفاده میکنند و در آخر ماجرا هم حتما بُرد با این گروه است. آنها بیشترین استفاده را از شرایط کردهاند.
منبع: جام جم
انتهای پیام/