ایام خانه نشینی ایرانیان به منظور قطع زنجیره ابتلای هر چه بیشتر افراد به بیماری کرونا، مجالی برای پخت و پز غذا‌های محلی توسط کدبانو‌های ایران زمین و رقم زدن روز‌های در خانه ماندن است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، استان لرستان به عقیده‌ی باستان‌شناسان یکی از نخستین سکونت‌گاه‌های بشری بوده است و فرهنگ غذایی غنی و قابل توجهی دارد که یکی از جاذبه‌های گردشگری این استان غذا‌های سنتی آن است که در سال‌های گذشته برخی نیز در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

بهره گیری از مواهب الهی در دشت و کوه‌های این استان با ترکیبی از هنرنمایی کدبانو‌های لر بوی دل انگیز غذا‌های محلی را به ویژه در ایام بهار و با استفاده از گیاهان بهاری در خانه‌های لرستان ذائقه هر مهمانی را تغذیه می‌کند و طعم فراموش نشدنی غذا‌های سنتی لرستان را ذهن او به یادگار خواهد گذاشت.

در این گزارش به پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های محلی لرستان به نقل از خبرگزاری ایرنا اشاره می‌شود.

چلو گوشت (زیربرنجی)

این غذای خوشمزه محلی غذای شهر خرم‌آباد است که از آن بیشتر در مناسبت‌ها (اعیاد. عروسی) استفاده می‌شود.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

برای سرو این غذا از سینی بزرگ استفاده می‌شود و نحوه کشیدن این غذا سبب لذت چند برابر در زمان خوردن می‌شود به این صورت که پلو را در کف مجمع ریخته و گوشت‌های پخته را در وسط برنج می‌ریزند و روی آن را با برنج می‌پوشانند به‌طوری‌که گوشت دیده نشود و با زرشک و زعفران تزیین می‌کنند، سپس غذا را با نان می‌پوشانند تا سرد نشود.

جگروز

غذای محلی جگروز یکی از محبوب‌ترین غذا‌های لرستان است که بعد از تهیه، مانند کباب به سیخ کشیده و روی آتش قرار می‌گیرد.

مواد اولیه استفاده‌شده در جگروز جگر، لیمو، نمک و گوجه وز است. برای بهتر شدن طعم این غذای سرشار از انرژی د در کنارش گوجه راکباب می‌کنند.

دنده کباب لرستان

دنده کباب که در گویش محلی به آن دنه کواو می‌گویند از خوشمزه‌ترین کباب‌ها و غذا‌های محلی لرستان است.

فرق این دنده کباب با دنده کباب‌هایی که در سایر شهر‌ها پخته می‌شود در نوع برش دادن گوشت، طبخ آن و سس غلیظ و مخصوصی است که برای تهیه آن استفاده می‌کنند.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

چزنک رغو

چزنک رغو نوعی غذای سنتی است که از نان فطیر و روغن حیوانی درست می‌شود و برای تهیه آن خمیر نرم را روی ساج یا تاوه گرم کرده تا برشته شود.

بعد از پشت و رو کردن نان آماده می‌شود سپس قبل از سرد شدن روی آن روغن حیوانی و خاک قند یا شیره انگور اضافه می‌کنند.


آش ترخینه

از معروف‌ترین و محبوب‌ترین آش‌های این استان آش ترخینه است و از این آش در ایام ماه رمضان که به‌عنوان غذای کامل محسوب می‌شود و به ثبت ملی رسیده است.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

مواد اولیه و طعم آن سوای از آش استان‌های دیگر است. برای تزیین روی آش مانند سایر آش‌ها از نعناع داغ و پیاز استفاده می‌شود. مواد به‌کاررفته در این آش بیاز، اسفناج، تره، گشنیز، جعفری ساطوری، شوید، عدس، نعناع، نمک و فلفل و زردچوبه است.

آش ورکواز

این آش محلی و سنتی ازجمله آش‌هایی است که بسیار مقوی و معروف است و همان‌طور که از اسمش پیداست برای تهیه این آش از یک نوع سبزی به نام ورکواز که به‌صورت خودرو می‌روید استفاده می‌شود و این نوع سبزی را فقط در اطراف دشت‌های بروجرد می‌توان پیدا کرد که طبیعتی گرم دارد.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

این آش بسیار خوشمزه و مقوی است که در درمان بیماری‌های مفصلی و روماتیسمی و همچنین بهبود عملکرد روده بسیار مفید است.

آش برتله

این آش غذای سنتی ساده‌ای است که بیشتر در مراسم مذهبی تهیه می‌شود و مواد اولیه این آش شامل شیر، گندم و نمک است.

آش شله ماش

این آش خوشمزه یکی دیگر از آش‌های محلی لرستان است و مزیتی آن این است که هم می‌توان به‌عنوان بیش غذا و یا به‌عنوان غذای اصلی در نظر گرفته شود و جزو پرخاصیت‌ترین و مقوی‌ترین آش‌های ایرانی محسوب می‌شود که در درمان برخی بیماری‌ها می‌توان استفاده کرد.

برای تهیه این آش از لوبیاچیتی، برنج، عدس، نعناع، بیاز، آب‌گوشت، ماش، زعفران، نعناع داغ و نمک و ادویه استفاده می‌شود.

آش بادمجان

آش بادمجان ازجمله آش‌های محلی است که در بروجرد طبخ می‌شود، این آش یک وعده غذایی کامل به‌حساب می‌آید که از مواد اولیه‌ای همچون گوشت، لوبیا سفید و قرمز، نخود، بلغور گندم، پیاز و سیر، نعناع خشک و بادمجان استفاده می‌شود.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

سغدو (دلمه سیراب شیردان)

غذای محلی سغدو ازجمله غذا‌هایی است که از شکمبه گوسفند تهیه می‌شود. افرادی که دوستدار کله‌پاچه هستند با سفر به این استان و خوردن این نوع غذا می‌توانند طعم جدیدتر و خوشمزه‌تری از کله‌پاچه را تجربه کنند و شاهد تقویت معده خود با خوردن این غذا باشند.

برای تهیه سغدو برنج الو بخارا گردو روغن آب و ادویه را باهم ترکیب کرده و سپس داخل شکمبه ریخته و آن را با نخ و سوزن می‌دوزند وبعداز اضافه کردن آب و ادویه روی حرارت ملایم قرار می‌دهند.

خورشت سیب‌درختی
این غذا یکی از غذا‌های اصیل استان لرستان است و افرادی که ناراحتی عصبی دارند این غذا بسیار آرام‌بخش است موادی که در این غذا استفاده می‌شود سیب‌درختی سرکه نشاسته ذرت و گوشت ران گوسفند بیاز داغ شیره انگور و ادویه‌جات است.

گوله ریزه

غذای سنتی گوله ریزه همان گوشت خورشت قل‌قلی است و یکی از مزیت‌های این غذا زمان درست کردن آن است که می‌توان در مدت‌زمان کم خورشت گوله ریزه را برای مهمانان آماده کرد.

برای تهیه گوله ریزه برنج خردشده و اردگندم و سیب‌زمینی را باهم ترکیب کرده و سپس در مرحله بعد رب گوجه‌فرنگی، روغن، نمک، فلفل را اضافه می‌کنند.

شامی کوو

این غذای معروف و محلی خرم‌آباد است که طرز تهیه آن با شامی‌های معمولی تفاوتی ندارد فقط مواد به‌کاررفته در سس آن اندکی با شامی‌های معمولی تفاوت دارد. برای تهیه سس این نوع شامی از رب انار استفاده می‌شود که اندکی‌ترش مزه می‌شود.

دلمه برگ مو

دلمه برگ مو نیز جزو غذای محلی لرستان بشمار می‌رود که با دلمه‌ای معمولی فرق چندانی ندارد و فقط سه مواد باقلا، ماست، روغن حیوانی افزوده می‌شود. وجود این مواد مزه دلمه را چند برابر می‌کند.

پرطرفدارترین و معروفترین غذا‌های لرستان

خورشت کلیه‌ترش

خورشت کلیه‌ترش از گوشت گوسفندی، سیب‌زمینی، رب انار، بیاز، نمک، زردچوبه و فلفل استفاده می‌شود.

کوفته‌نخودچی

مواد به‌کاررفته در این نوع غذای محلی به‌گونه‌ای است که کوفته‌نخودچی طعم بسیار متفاوتی با کوفته‌های دیگر دارد.

برای تهیه آن از گوشت چرخ‌کرده، آرد نخودچی، بیاز، روغن، زعفران، شکر، تخم گشنیز، نمک و فلفل و زردچوبه استفاده می‌شود.

خورش قلیه ترش

قلیه ترش یا قلیه لری از خورشت‌های خوشمزه استان لرستان است و یکی از انواع غذا‌هایی است که نامش با خطه جنوب ایران گره‌خورده است و در این نقطه ایران قلیه‌های محلی بخورید. اصل این خورشت با گوشت تهیه می‌شود، ولی بعضی‌ها با مرغ هم سرو می‌کنند. مواد به‌کاررفته در این نوع خورشت مرغ یا گوشت قرمز، سیب‌زمینی، شیره تمر هندی، بیاز، روغن و نمک و فلفل است.

آبگوشت دوگوله دودار

این نوع غذای محلی به معنی آبگوشت دوغ دار است که در زبان محلی لرستان دوگوله دودار گفته می‌شود در خود لرستان به آبگوشت کشک لری معروف است. همچنین این آبگوشت در فصل سرما بسیار طرفدار دارد. مواد اولیه استفاده‌شده برای این نوع آبگوشت، گوشت، نخود، لوبیا، بادمجان، سرخ‌کرده بیاز، سیر، کشک، نعناع داغ ادویه و روغن مایع است.

دنورو (آش دندانی)

دنورو درواقع نوعی سوپ یا آش محلی لرستان است و به نشانه شادی از روییدن اولین دندان کودک بختِ می‌شود و برخی از مردم بر این معتقدند که اگر هنگام درآمدن دندان کودکی بختِ نشود در بزرگ‌سالی دچار دندان‌قروچه می‌شود؛ بنابراین بخت این نوع غذا بیشتر جنبه آیینی دارد و مورداستفاده شده برای این نوع آش نخود، لوبیا، عدس، باقلا، گندم و نمک است.

منبع: میزان

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۰:۵۴ ۱۷ آبان ۱۴۰۰
به‌به چه غذاهای خوش رنگ و رویی انشا‌الله کرونا بره وبیام به شهر دیدنی تون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۱۲ آبان ۱۴۰۰
لرستان جا های دیدنی زیادی داره و همه غذا هاش هم خوشمزه است من بیشتر آبشار بیشه رو دوست دارم و این آبشار از همه جا گردشگر داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۱۷ ۱۵ آبان ۱۳۹۹
عاشقتم لرستان❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Iran (Islamic Republic of)
رستا ابراهیمی
۲۰:۰۲ ۰۶ تير ۱۳۹۹
خیلی من راضی هستم ولا سوال درسی که دارم یا سوال هایی که دارم از گوگل سچ میکنم
Iran (Islamic Republic of)
سجاد
۰۲:۰۲ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
خیلی عالی ولی دنده کباب و جگر وز اصالتا برای کرمانشاه ست آش ترخینه هم اصالتش برای ایلامه
Iran (Islamic Republic of)
حسنوند - لک لکستان
۰۱:۴۳ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
داشته های لکستان را به نام خود ثبت و مصادره کرده اند
Iran (Islamic Republic of)
راضیه
۰۱:۰۸ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
درودبرتمام لرهای عزیزسرزمینم مخصوصا خرم آبادیها همه عشقن
Iran (Islamic Republic of)
فرشاد
۰۰:۴۶ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
به به ...غذا های فوقالعاده خوشمزه ایی هستن ولی بیشتر از اینا هم داریم مثل کباب گله بریژ و کشکینه،شله،ترش آو،ماسوا،و......
Iran (Islamic Republic of)
شیراوند علی
۲۳:۲۱ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
سبزی ورکواز یا سیر کوهی در اکثر کوهای لرستان میروید
Germany
ناشناس
۱۸:۰۸ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
دنده کباب عالی.قسمتتون بشه انشااله
جگروز که حرف نداره به به
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۲ ۱۹ فروردين ۱۳۹۹
دنده کباب که مال کرمانشاه بود فکر کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۳ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
من لرم میگم از همه بهتر جگروز
Iran (Islamic Republic of)
صابر
۱۵:۵۳ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
یکی از مهمترین غذا نگفتید که اسمش چرک یک غذا محلی و خیلی قدیمی هستش خیلی خیلی مقوی و خوشمزه است
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۴:۴۹ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
درود بر اصالت اصل ایرانی لرستانات
Italy
لک اصیل ایرانی اصیل
۱۴:۱۱ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
سلام و عرض ادب،این غذاهایی ک ذکر شده ۹۰درصدشون مربوط به مناطق لک نشین مانند الشتر ،نوراباد.،کوهدشت و خرم اباد هست و غذاهای اصیل این مناطق هستن،در ضمن اکثریت جمعیت لرستان لک هست که قطعا باید اسم لکستان رو این استان گذاشت. موفق باشید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۸ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
این دنده کباب مربوط به کرمانشاه س وخیلی هم خوشمزه درست می کنند حالا در دیگر شهرها هم درست می کنند ولی هیچ دنده کبابی به دنده کباب کرمانشاه نمیشه خیلی عالیه من هرچند سال یکبار که میرم کرمانشاه حتما دنده کباب و خورشت خلال کرمانشاهی را حتما می خورم عالیه نمره ۲۰ دادم همیشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۴ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
دنده کباب فقط وفقط مختص کرمانشاه هست و این کپی برداری از دنده کباب کرمانشاهیه نمیشه گفت که باد نیستن یاد گرفتن ولی این کباب اصل کرمانشاه ست که من چندین بار رفتم و خوردم
Iran (Islamic Republic of)
فرهاد
۱۱:۱۶ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
ایشالا این ویروس کرونا زودتر گورش رو گم کنه، بتونیم آسوده یه سفر به این شهر زیبا و دیدنی داشته باشیم،
Iran (Islamic Republic of)
مهدیه
۱۰:۴۳ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
غذاتون را دوست داشتم ولی بیشتر غذا بگذارید متشکرم با سپاس از زحمات بیحد شما
Iran (Islamic Republic of)
Javad
۱۰:۰۴ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
Lorestan sarzamin ziebaeeha.mrdomane khoon garm.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۰ ۱۸ فروردين ۱۳۹۹
کجا ورکواز فقط توی دشت های بروجرد میروید؟؟؟؟من دورود زندگی میکنم عاشق طبیعت دورودم و در خونمون ورکوازدرمیاد هرسال میچینیم وآش میپزیم حتی توی پارک هم درمیا اد،تازه من لر نیستم اما بدم میاد توی لرستان بروجرد بروجرد میکنن هر شهر ی زیبایی منحصر به فرد داره و امتیازات خاص