محمد علی نیلفروش زاده رییس مرکز تحقیقات پوست و سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص خشکی دستها به دلیل استفاده از مواد ضدعفونی کننده در روزهای کرونایی اظهار کرد: اثرات ناگوار مواد ضدعفونی کننده بر پوست دست برخی افراد بسیار زیاد است و موجب ناراحتی آنها خواهد شد. برخی افراد دارای زمینههای بیماری پوستی مانند اگزما هستند که بهتر است در این مدت با وجود ویروس کرونا و حساسیتهای بهداشتی بیشتر از کرمهای ضد التهاب که جذب زیادی هم ندارند، استفاده کنند. البته در مواقع استفاده از هرگونه دارو باید با پزشک مربوطه مشورت شود.
او بیان کرد: توصیه همه متخصصان این است که بهترین راه، شست وشو صحیح، مکرر دستها با آب و صابون است. برای شستوشو دستها حداقل ۲۰ ثانیه باید زمان گذاشته شود. در ضمن شستن کف دست، بین انگشتان، نوک انگشتان، شست و مچ دست را فراموش نکنید. اما ممکن است در بعضی مواقع امکان شستشو دستها یا دسترسی به آب و صابون وجود نداشته باشد که خوشبختانه برای تمیز نگه داشتن دستها راههای دیگری مانند محصولات ضدعفونی کننده دست و الکل نیز وجود دارند.
نیلفروش زاده در ادامه گفت: استفاده طولانی مدت از مواد ضدعفونی کننده، زمینه شیوع اگزما را افزایش میدهند و فرد دچار التهاب، خارش، قرمزی پوست میشود. همچنین افرادی که زمینه بیماری اگزما را دارند، این علائم به صورت شدیدتر در آنها بروز خواهد کرد.
او تصریح کرد: افراد بعد از شست و شو دستان خود باید از دستکشهای نازک نخی برای رفع خشکی پوست خود استفاده کنند.
رییس مرکز تحقیقات پوست و سلولهای بنیادی تاکید کرد: درست است که باید همیشه دستهای خود را تمیز نگه دارید، اما استفاده از صابون ضدباکتری باعث خشکی پوست خواهد شد پس به همین دلیل دستهایتان را با صابونهای مرطوبکننده که حاوی مواد آبرسان مانند روغن زیتون یا آلوئهورا هستند، بشویید تا روغن طبیعی پوست خود را نگه دارید.
بیشتر بخوانید: ویروس کرونا؛ دست ها را چگونه و با چه موادی بشوییم؟
او با اشاره به اینکه برای شستن دستها از آب داغ استفاده نکنید، تصریح کرد: از آب ولرم استفاده کنید. برای هر بار شستشو حتما حلقه و انگشتر خود را از دست خارج کنید. زیرا حلقه و انگشتر، صابون و رطوبت ایجاد شده را در زیر خود جمع خواهد کرد و موجب آزرده شدن پوست می شوند. برای تمیز کردن سطوح از دستکش مخصوص استفاده کنید.
استاد پوست دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: همیشه برای نرم و مرطوب نگه داشتن پوست دستهایتان از یک فرآورده مناسب نرم کننده که حاوی اوره و بدون عطر و بو باشد یا وازلین استفاده کنید. این فرآورده ها را باید چندین بار در روز بسته به نیاز، به دستها بمالید. برای ضدعفونی کردن اشیاء و سطوح ابتدا دستکش بپوشید. این کار باعث میشود که دستان شما خشک نشود و ترک نخورد. در صورتی که فرد دچارعلائم اگزما تماسی مثل ضایعات قرمز رنگ، خارش، زخم و التهاب است به مراقبت و درمان جدی تری احتیاج دارد.
عضو انجمن بین المللی جراحی پیوند مو حمام کردن با استفاده از آب ولرم و استفاده از مواد پاککننده ملایم و فاقد شوینده صابونی را برای افرادی که دچار اگزمای پوست دست شده اند، مفید دانست و افزود: لباسهایی بپوشید که نرم، لطیف و خنک باشند و از پوسیدن لباسهای پشمی اجتناب شود.
او بیان کرد: از پوست خود در برابر گردوغبار، آب، حلالها، مواد پاککننده و آسیبهای پوستی محافظت کنید و هنگام خارش از یک کرم یا پماد استروئیدی مانند کرم پیمکرولیموسکه که یک کرم ضدالتهابی جدید است و عوارض جانبی آن نسبت به استروئیدهای موضعی کمتر است، استفاده کنید.
نیلفروش زاده درباره داروهایی که موجب کاهش التهاب اگزما پوستی میشود، گفت: داروهایی مانند فلوکلوگزاسیلین یا اریترومایسین و قرص آنتیهیستامین در کاهش التهاب اگزمای پوستی بسیار کمک کننده است. در موارد شدید اگزمای پوستی، استروئیدهای خوراکی معمولاً برای دورههای کوتاه مدت توصیه میشوند.
او یک روش درمانی برای مشکلات پوستی در مواقع اگزمای شدید عنوان کرد و اظهار کرد: آزاتیوپرین، سیکلوسپورین یا دیگر داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی هم در این مواقع میتوانند موثر باشند. از طرفی پماد تاکرولیموس و کرم پیمکرولیموس نیز از جمله داروهایی هستند که سیستم ایمنی را از طریق مهار کلسی نئورین، آرام میکند.
رئیس مرکز تحقیقات پوست و سلولهای بنیادی گفت: با توجه به شیوع رو به رشد کرونا همانطور که بارها تذکر داده شده، قرنطینه خانگی را جدی بگیرید و از عبور و مرور غیر ضروری خودداری کنید تا به نشر ویروس، بروز فاجعه آن دامن نزنید.
انتهای پیام/