به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان،سوختگی پوست مشکلی است که درمان آن برای برخی افراد دشوار است اما برای درمان سوختگی پوست، روشهای فراوانی وجود دارد که کمک شایانی به شما میکند. در این بسته به انواع سوختگی و چند راهکار ساده برای درمان آن پرداخته ایم.
ممکن است پس از سوختگی نشانههای آن ظرف مدت زمانی بسیار کوتاه و به صورت مشهود بر روی پوست بدن بروز کند و بسیار دردناک باشد. در سوختگیهای نه چندان شدید ممکن است پوست فرد به رنگ صورتی، قرمز و یا لکه لکه در بیاید و تاولهای کوچک و بزرگ نیز ممکن است مشاهده شود. اگر بر میزان سوختگی افزوده شود، این عارضه بسیار عمیق بروز میکند، قسمت فوقانی پوست بدن تخریب شده و به رنگ سفید و سیاه در میآید و حالت زغالی به خود میگیرد.
پوست که در اثر سوختگی دچار تاول می شود نیاز به مراقبت دارد تا عفونت نکند و مشکلات بیشتری برای فرد به وجود نیاورند. البته در اکثر سوختگی های عمیق، فرد درد را احساس نمی کند, زیرا سیستم عصبی آسیب دیده و انتقال پیام ناشی از درد مختا می شود.
برای تشخیص سوختگی خفیف تا شدید، اولین قدم تعیین وسعت تخریب بافت بدن (پوست و عضله) است. سه نوع سوختگی داریم: سوختگی درجه ۱، سوختگی درجه ۲ و سوختگی درجه ۳.
سوختگی درجه یک؛ فقط لایه خارجی پوست یا اپیدرم تخریب میشود و دارای علائم قرمزی پوست, ورم و در برخی موارد همراه با درد است.
سوختگی درجه دو؛ هنگامی که اولین و دومین لایه پوست (اپیدرم و درم) تخریب شوند، سوختگی درجه ۲ نام دارد. و علائم آن عبارتند از: تاول پوستی , قرمزی همراه با لکه لکه شدن و درد شدید.
در اینو نوع سوختگی از یخ برای محل سوختگی استفاده نکنید. زیرا استفاده از یخ بر روی محل سوختگی باعث میشود که بدن فرد بسیار سرد شود و موجب تخریب بیشتر زخم شود. اگر وسعت این نوع سوختگی بیشتر از هفت و نیم سانتیمتر نباشد، به صورت سوختگی درجه یک درمان میشود. اگر منطقه سوختگی بیشتر از هفتونیم سانتیمتر باشد و یا اگر سوختگی در دست ها، پاها، صورت، کشاله ران و یا باسن و یا مفاصل بزرگ باشد، درمان باید فورا انجام شود.
سوختگی درجه سه؛ تمام لایههای پوست تخریب میشوند و باعث آسیب دائمی بافت میشود. بافت چربی، ماهیچه و حتی استخوان نیز ممکن است درگیر شوند.در این نوع سوختگی فرد باید به بیمارستان مراجعه کند. اگر همراه با سوختگی، دود هم استنشاق شود، مشکلات تنفسی، مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن و یا دیگر مسمومیتها ممکن است، رخ دهد.
بیشتر بخوانید: ویروس کرونا؛ چه نکاتی هنگام کوتاهی ریش در آرایشگاهها باید رعایت شود؟
هنگامی که سوختگی خیلی شدید نیست، گرفتن محل سوختگی زیر آب سرد و روان به مدت ۱۰ دقیقه و یا شستشو با مواد شیمیایی مخصوص سوختگی به مدت ۲۰ دقیقه میتواند از بروز عوارض ناشی از سوختگی جلوگیری کند.
پس از سوختگی، خیلی سریع باید لباسهای فرد را از محل سوختگی خارج کرد.
به منظور جلوگیری از بروز هر گونه عفونت و یا ورود میکروب به داخل بدن، باید محل سوختگی در محفظههای پلاستیکی مخصوص و یا مواد استریل نگهداری شود.
سوختگیهای خفیف و معمولی میتوانند با گازهای استریل و همچنین مسکنهای مخصوص درمان شوند.
سرد کردن: محل سوختگی را زیر شیر آب سرد به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بگیرید تا درد فروکش کند. اگر این کار برایتان سخت است، میتوانید محل سوختگی را در ظرف آب سرد قرار دهید. سرد کردن محل سوختگی باعث دور شدن گرما از پوست و کاهش ورم پوست میشود. البته باید از قرار دادن یخ بر روی محل سوخته خودداری کنید.
محل سوختگی را با گاز استریل بپوشانید. از پارچههای کرکی و پرزدار و یا پارچههایی که ممکن است الیاف آن جدا شده و به دورن زخم فرو برود یا بچسبد، خودداری کنید. گاز استریل را سفت نبندید و محل سوختگی را فشار ندهید.
این داروها از قبیل: آسپیرین، ایبوپروفن، ناپروکسن و یا استامینوفن است. از مصرف آسپیرین برای کودکان خودداری کنید. کودکان و نوجوانانی که در دوره نقاهت آبله مرغان و یا علائم شبه آنفلوانزا هستند، نباید آسپرین مصرف کنند. بهتر است با پزشک خود راجع به مصرف داروها مشورت کنید.
سوختگیهای کوچک معمولا بدون درمان، بهبود مییابند. این سوختگیها معمولا موجب تغییر رنگ پوست میشوند.
برخی سوختگیها همراه با عفونت است. نشانههای عفونت شامل: درد زیاد، قرمزی، تب، ورم و یا ترشح بوده اگر عفونت رخ دهد، باید به پزشک مراجعه کنید.
از مالیدن سفیده تخم مرغ، کره و یا خمیردندان بر روی محل سوختگی خودداری کنید، زیرا اینها باعث عفونت میشوند.
تاولها را نترکانید. ترکاندن تاولها باعث گسترش عفونت میشود.
حداقل به مدت یک سال، کرم ضدآفتاب را به محل سوختگی بمالید.
انتهام پیام/