محمد قیصری، مدرس دانشگاه و دبیر اجرایی مرکز تحقیقات اینترنت اشیا در گفت وگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره نقش اینترنت اشیا در زندگی روزمره گفت: ابتدا باید گفت که به چه شهری شهر هوشمند گفته میشود؟ شهر هوشمند شهری است که از فناوریهای نوین برای ارئه خدمات شهری و شهروندی بهتر که در نهایت موجب راحتی و سالمتر زندگی کردن افراد شود را داشته باشد.
قیصری در ادامه با بیان اینکه داشتن یک شهر هوشمند و همه ویژگیهای آن در سایه خلاقیت و نوآوری اتفاق میافتد، بیان کرد: فناوریها به خودی خود نمیتوانند باعث ایجاد شهر هوشمند شوند حال این فناوریها میتواند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی، واقعیت مجازی و پهیاد یا... باشد.
این مدرس دانشگاه گفت: دلیل اینکه اینترنت اشیا در این بین نقش سرآمدی را دارد این است که نقش حسگرها هر روز در زندگی ما بیشتر میشود و شبکههای اجتماعی گستردهتر میشود، هوش مصنوعی تا حدودی در اکثر اپلیکیشنها و نرم افزارها ما ورود مییابد. وقتی این گستردگی را میبینیم نتیجه میگیرم که اینترنت اشیا نقش بیشتری در شهر هوشمند پیدا میکند.
دبیر اجرایی مرکز تحقیقات اینترنت اشیا تصریح کرد: پروژههای زیادی درباره شهر هوشمند در شهرهای جهان در حال انجام است که علت این رشد پیشرفت اقتصادی است. وقتی تا انتهای سال ۲۰۱۸ چیزی نزدیک به ۸۰ میلیون دلار گردش مالی و بازار درباره شهر هوشمند بر پایه اینترنت اشیا وجود داشته چرا نباید به سمت شهر هوشمند و خدمات شهری هوشمند برویم. شهروند هوشمند فاکتوری نخست در شهر هوشمند است. بعد از مورد حمل و نقل و سپس انرژی در اولویت است بنابراین ما هم باید از این تجربهها در کشورمان استفاده کنیم.
قیصری گفت: اینترنت اشیا صرفا تجمیع اشیا نیست بلکه ارتباطی جامع و هوشمند بین انسان ها، اشیا، کامپیوتر، ماشینها و تمامی بخشهای زندگی ما است در اینترنت اشیا انسانها جزئی از دانش اینترنت اشیا میشوند.
بیشتر بخوانید: تولید البسه ایزوله ویژه کادر درمانی در پارک علم و فناوری البرز
این استاد دانشگاه گفت: شهر هوشمند و تاثیر اینترنت اشیا در آن در چهار بعد باید بررسی شود. مورد اول بحث کلان مدیریت داده در سطح شهر است به این دلیل که وقتی دادههایی را از مردم میگیریم و چنین اطلاعات و دادهای نسبت به انسانها و اتفاقات دنیای اطراف آن داریم میتوانیم تصمیم گیری کلان داشته باشیم و از تصمیمات لحظهای جلوگیری کنیم، رفتارهای ناهنجار و مناطق پرخطر را شناسایی کنیم. این دادههای اینترنت اشیا برای شهر هوشمند یک گنچ محسوب میشود و این داده میتواند از داده موبایل و یا حتی سنسورهای خودروهای ما باشد.
او در ادامه درباره بعد دوم اینترنت اشیا گفت: بعد دوم اینترنت اشیا سلامت شهروندان است. به عنوان مثال در پی شیوع کرونا، واقعه پلاسکو، کشتی سانچی ما نمیدانستیم چه تعداد نفر تا چه حدی یک بیماری را دارند تا بتوانیم تصمیم کلان شهری بگیریم. در صورتی که با اینترنت اشیا میتوان خیلی ساده سلامت افراد را پیگیری کرد.
قیصری درباره تسهیل زندگی شهروندی با اینترنت اشیا گفت: حمل و نقل ما با استفاده از اینترنت اشیا میتواند بسیار آسان شود. در هشدارهای سریع مثل آتش سوزی و زلزله و سیل میتواند به ما سریعا از طریق اینترنت اشیا تشخیص داده شود و به مردم اطلاع داده شود.
این استاد دانشگاه افزود: مشکل بعدی که به وسیله اینترنت اشیا حل میشود بحث پارکینگ است که میتواند در تشخیص جای پارک به ما کمک کند. اینترنت اشیا و هوش مصنوعی برای استارتاپها و جوانها و بسیاری از شرکتها فرآیند را آسانتر میکند که برای شهر هوشمند بسیار کمک کننده است تا جوانان کسب و کار خودشان را شکل دهند. اینترنت اشیا یک مفهوم مهارت محور است که کشور ما با نیروی متخصص خود میتواند در دنیا در این زمینه حرف برای گفتن داشته باشد.
قیصری افزود: ما توقع داریم که تهران به عنوان پایتخت ایران شهر هوشمند باشد و حداقل بتوانیم چند پروژه خوب مثال بزنیم، ولی این واقعیت هنوز اتفاق نیفتاده است. بدون مدیریت و برنامه ریزی نمیتوانیم منتظر اتفاق جذابی در حوزه به کارگیری اینترنت اشیا در تهران باشیم.
دبیر اجرایی مرکز تحقیقات اینترنت اشیا با تاکید بر اینکه باید از مرحله پاورپوینتها اینترنت اشیا گذر کنیم و به مرحله عملیاتی به کارگیری اینترنت اشیا وارد شویم تصریح کرد: ما در استارتاپها رشد را میبینیم، ولی در حوزه مدیریت شهری پیشرفت را نمیبینیم و انها مشارکتی با استارتاپها ندارند. مشارکت همگانی پایه و اساس شهر هوشمند است که متاسفانه بین استارتاپها و زیست بومهای دانش بنیان نیفتاده است.
انتهای پیام/